Η Σέρι Μπλερ ζητούσε την αποπομπή Μπράουν

Η Σέρι Μπλερ ζητούσε την αποπομπή Μπράουν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Σέρι Μπλερ ζητούσε συστηματικά από τον σύζυγό της, Τόνι Μπλερ, «να δώσει τα παπούτσια στο χέρι» στον Γκόρντον Μπράουν, για τον οποίο έτρεφε σφοδρή αντιπάθεια και τον κατηγορούσε μονίμως για την κακή του συμπεριφορά. Η εικόνα αυτή της προβληματικής σχέσης ανάμεσα στην πρώτη κυρία της Βρετανίας και τον υπουργό Οικονομικών αναδύεται σε αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που αναμένεται να προβληθεί απόψε στη βρετανική τηλεόραση με τίτλο «η άνοδος και η πτώση του Τόνι Μπλερ».

Η φημολογία περί της τεταμένης σχέσης ανάμεσα στη Σέρι και τον κ. Μπράουν υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ενετάθη όταν διέρρευσε πως η Σέρι Μπλερ τον χαρακτήρισε ψεύτη. Ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε να διασκεδάσει την κατάσταση σχολιάζοντας με φιλοπαίγμονα διάθεση πως «τουλάχιστον δεν έχει λόγους να ανησυχεί ότι η σύζυγός του θα το σκάσει με τον γείτονα», καθώς ο κ. Μπράουν διαμένει στο διπλανό κτίριο από την πρωθυπουργική κατοικία.

Αποκαλυπτικός ο φίλος Κοξ

Υπεύθυνος, όμως, για τις αποκαλύψεις είναι ο εδώ και 30 χρόνια φίλος του πρωθυπουργικού ζεύγους, Μπάρι Κοξ, που αναφέρεται απροκάλυπτα στην αγωνία της Σέρι για τη φθορά που υφίστατο ο συζυγός της και στην οργή που προκαλούσε στην ίδια η συμπεριφορά του Γκόρντον Μπράουν. Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με τον Κοξ, οι πιέσεις που ασκούσε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών για να παραιτηθεί και να του παραχωρήσει τη θέση του, όπως είχαν συμφωνήσει. Τα προβλήματα ανάμεσά τους είχαν αρχίσει από το 1994, αλλά «οξύνθηκαν πολύ μετά τις εκλογές του 2001 επειδή ο Μπράουν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός». Για τους ισχυρισμούς του αυτούς, ο Κοξ επικαλείται προσωπικές του συνομιλίες με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, στις οποίες η Σέρι του απεκάλυψε ότι η συμπεριφορά του Γκόρντον Μπράουν ήταν πολύ άσχημη προς τον σύζυγό της και την εξελάμβανε ως θανάσιμη προσβολή. Ο κ. Κοξ, που δεν είναι μέλος κανενός κομματικού μηχανισμού, τονίζει μάλιστα ότι κάποια στιγμή ο Μπλερ τού εξομολογήθηκε πως σκεπτόταν πράγματι να αποπέμψει τον Γκόρντον Μπράουν. Κι αυτό έχει ιδιαίτερο βάρος δεδομένου ότι ο κ. Μπλερ προσπαθούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του και αναγνώριζε κατ’ ιδίαν τη «θεμιτή επιθυμία του κ. Μπράουν να γίνει πρωθυπουργός». Τον τελευταίο χρόνο, όμως, «είχε αρχίσει να έχει τη χειρότερη γνώμη για τον Μπράουν». Το κλίμα των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στην κ. Μπλερ και τον κ. Μπράουν απηχεί, άλλωστε, και ο στενός συνεργάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μάθιου Τέιλορ, που αναφερόμενος στο προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ τονίζει ότι «αισθάνονταν σαν παιδιά προβληματικού γάμου, καθώς η μαμά και ο μπαμπάς τσακώνονταν συνέχεια και δεν είχαν χρόνο ούτε να τους μιλήσουν». Κάτι ανάλογο δηλώνουν πρώην σύμβουλοι και υπουργοί του κ. Μπλερ που παραδέχονται πως είχε παγιωθεί η ένταση ανάμεσα στην πρωθυπουργική κατοικία και το υπουργείο Οικονομικών, οι υπάλληλοι του οποίου «περίμεναν μια απόφαση και άκουγαν να πετούν τα πιάτα στο πάτωμα της κουζίνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή