Καβγάς για τους μισθούς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επερχόμενο τέλος ενός υποχρεωτικού μήνα του μέλιτος διέκριναν οι Γερμανοί αναλυτές στον επελθόντα συμβιβασμό για το βασικό ωρομίσθιο μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, εταίρων στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού. «Μη συμβιβασμό» ονόμασε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Απασχόλησης Φραντς Μίντεφεριγκ το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων που διήρκεσαν εβδομάδες και, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, προσέλαβαν τη μορφή ανοιχτής αντιπαράθεσης κατά τον ολονύχτιο μαραθώνιο των συνομιλιών, που έληξαν χθες το πρωί στο Βερολίνο. Με το φως της ημέρας άρχισαν να διαφαίνονται κάποιες ακτίνες συναίνεσης στην όλη ασυμφωνία γύρω από την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αν και φαίνεται ότι η Αγκελα Μέρκελ «πέρασε το δικό της». Εκώφευσε στις εκκλήσεις των συνδικάτων, «αντέστη» στις πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων και απέφυγε τη θέσπιση κατώτερου ημερομισθίου σε εθνική κλίμακα. Αντ’ αυτού εξευρέθη «η λύση η καλή», αυτή που δεν θα καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες δημιουργούνται», δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Παρά την ασάφεια επί των λεπτομερειών, η λύση αυτή συνίσταται στη θεσμοθέτηση κατώτατου ωρομισθίου σε 10 έως 12 κλάδους. Εάν οι εταιρείες ενός κλάδου έχουν σε ποσοστό 50% ορίσει τα ωρομίσθια κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και συνδικάτων, τότε θα καθιερώσουν βασικό ωρομίσθιο. Οι διάφορες βιομηχανίες έχουν διορία μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2008 να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να ενταχθούν στο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο υπόκεινται ήδη ο κατασκευαστικός κλάδος και τα συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων.

«Πήραμε αποφάσεις προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Πρόκειται για σημαντικό βήμα, που θα αποτρέψει την ελαχιστοποίηση του ωρομισθίου», δήλωσε υπονοώντας τη μαύρη εργασία και τη συμπίεση των μισθών η καγκελάριος Μέρκελ, εμφανώς ικανοποιημένη.

«Κατά την άποψή μου συμβιβασμός δεν υπήρξε», διαφοροποιήθηκε ο αντικαγκελάριος Μίντεφεριγκ σε συνέντευξη Τύπου. «Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι κατώτατο ωρομίσθιο δεν γίνεται με Χριστιανοδημοκράτες. Γίνεται ή μάλλον πρέπει να γίνει εναντίον τους», είπε ο υπουργός Απασχόλησης, με τον γνωστό κοφτό τρόπο του, εκφράζοντας «οργή και αγανάκτηση» για το αποτέλεσμα, το οποίο όμως ενδέχεται να καταλήξει σε θέσπιση κατώτατου μισθού για νυχτοφύλακες, οδοκαθαριστές, ταχυδρομικούς υπαλλήλους.

Η γενική εντύπωση είναι ότι πριν συμπληρωθούν ακόμη δύο χρόνια από τον σχηματισμό της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (5/11/2005), η Γερμανία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εξηγεί την «αγανάκτηση» του κ. Μίντεφεριγκ, συμβούλου και εκ δεξιών του Γκέρχαρντ Σρέντερ την εποχή της «ερυθροπράσινης» κυβέρνησης. Ο αντικαγκελάριος βλέποντας τη δημοτικότητα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να καταρρέει και έχοντας απέναντί του το Αριστερό Κόμμα των Λαφοντέν και Γκίζι, έτοιμο να τρυγήσει την αριστερή πτέρυγα του SPD, αποφάσισε να τα «πει έξω από τα δόντια», έστω κι αν κάποιες από τις τωρινές του θέσεις έρχονται σε αντίθεση με το «φιλελεύθερο, υπέρ των επιχειρήσεων, πνεύμα» του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ολιγότερο οξύς ήταν ο πρόεδρος του SPD Κουρτ Μπεκ.

Η ολονυχτία στην καγκελαρία άφησε κι άλλους παραπονεμένους. «Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ενωσης Εργοδοτών, Ντίτερ Χουντ, την απόφαση για αύξηση από 1ης Ιουλίου του 2008 των εισφορών υπέρ ηλικιωμένων ατόμων με ανάγκες παρατεταμένης περίθαλψης και φροντίδας, με αντιστάθμισμα τη μείωση των εισφορών για το ταμείο ανεργίας. Εν προκειμένω, όμως, το συμπέρασμα είναι ότι η καλή πορεία της γερμανικής οικονομίας, η πτώση της ανεργίας και τα «γεμάτα ταμεία» επιτρέπουν τη διάσωση τμημάτων του κράτους πρόνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή