Σύνοδος τεσσάρων για «απεξάρτηση» από το Κρεμλίνο

Σύνοδος τεσσάρων για «απεξάρτηση» από το Κρεμλίνο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΚΟΥ. Η απαλλαγή των πρώην σοβιετικών κρατών από τη ρωσική επιρροή ήταν ο κυρίαρχος στόχος της διήμερης συνόδου κορυφής των χωρών του GUAM (Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία) που ολοκληρώθηκε, χθες, στο Μπακού – με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Πολωνία να συμμετέχουν ως παρατηρητές. Οι συνομιλίες κατέληξαν μεν στη δέσμευση των τεσσάρων να προωθήσουν τα σχέδια διοχέτευσης του αζερικού πετρελαίου μέσω Γεωργίας και Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά επισκιάστηκαν από την απουσία του Μολδαβού προέδρου, Βλαντιμίρ Βορόνιν. Ο τελευταίος, σημειωτέον, συναντάται μεθαύριο Παρασκευή με τον πρόεδρο Πούτιν, καθώς «αποφάσισε», σύμφωνα με σχόλιο της «Κομερσάντ», «να κρατήσει αποστάσεις από την παρέα των εχθρών της Ρωσίας»… Στη θέση του κ. Βορόνιν μετέβη ο πρωθυπουργός Βασίλι Ταρλέφ και ως επίσημη εξήγηση προβλήθηκε «το προγραμματισμένο από τις αρχές του 2007» ταξίδι του Μολδαβού προέδρου στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ε.Ε.-Μολδαβίας. Η απουσία, ωστόσο, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη καθώς ένα από τα φλέγοντα θέματα των συνομιλιών -που θα απασχολήσει και τη συνάντηση Πούτιν-Βορόνιν- ήταν η προοπτική ανάπτυξης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην υπερδνειστερία, στη θέση των ρωσικών στρατευμάτων. Η αζερική πλευρά, πάντως, εξήρε την ενότητα των κρατών του GUAM στα θέματα των αποσχιστών του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, λέγοντας ότι ολα τα μέλη συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης της εδαφικής τους ακεραιότητας.

Η φετινή σύνοδος του GUAM, όπως παρατήρησε η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ», «ήταν η πλέον μεγαλοπρεπής σε ολόκληρη την ιστορία της οργάνωσης». Εκτός από τους ηγέτες των τεσσάρων κρατών, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν υποδέχθηκε τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Καζίνσκι -οποίος κατήγγειλε ευθέως τον ρωσικό «ενεργειακό εκφοβισμό»- όπως και τους προέδρους της Ρουμανίας και της Λιθουανίας. Επίσης προσεκλήθησαν αντιπροσωπείες από 30 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ιαπωνίας και του Τουρκμενιστάν. Είχαν προηγηθεί οι έπαινοι του Αζέρου υπουργού Ενέργειας, Νάτιν Αλίεφ, για τις προσπάθειες σύστασης διεθνούς κοινοπραξίας που θα αναλάβει να προεκτείνει τον αγωγό «Οδησσού – Μπρόντι» μέσω Ουκρανίας και να διοχετεύσει το πετρέλαιο της Κασπίας προς τις πολωνικές ακτές στη Βαλτική.

Το αντιρωσικό κλίμα ήταν αισθητό και στις δηλώσεις του Αζέρου προέδρου, Ιχλάμ Αλίεφ, ότι το GUAM «έγινε πολύ γρήγορα μια σοβαρή οργάνωση με στόχους που ενδιαφέρουν πολλά κράτη», αλλά και στις τοποθετήσεις της Τιφλίδας: Το GUAM, απεφάνθη ο πρόεδρος Σαακασβίλι, έχει ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή