Αποχρωσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτας στη μονή

Οι ερωτικοί στίχοι ενός βραβευμένου με Νομπέλ ποιητή δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ακόμη κομμάτι του έργου του, αν δεν αναφέρονταν σε νεαρές μοναχές, με τις οποίες συνευρέθηκε ο ποιητής και μάλιστα σε μοναστηριακό χώρο. Τέτοια, εν προκειμένω, είναι η περίπτωση του Ισπανού ποιητή Χουάν Ραμόν Χιμένεζ, ο οποίος τιμήθηκε με Νομπέλ το 1956 και μέχρι τον θάνατό του κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό τα ποιήματα, αλλά και την ερωτική του σχέση με τις μοναχές νοσοκόμες του, στο νοσηλευτικό ίδρυμα της μονής του Ιερού Ροζάριου, στη Μαδρίτη. Το υπό έκδοσιν βιβλίο με τα 25 ερωτικά ποιήματα του Χιμένεζ, στα οποία είναι διάχυτος ο ερωτισμός και γίνεται απευθείας αναφορά στα συγκεκριμένα αντικείμενα του πόθου του, όπως τα παρατηρεί στα γυμνά κορμιά των νεαρών μοναχών, έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις της μονής, αλλά και όσων θεωρούν ότι αμαυρώνεται η μνήμη του. Ωστόσο, ο ίδιος -όπως φέρεται να δήλωσε σχετικώς στην ισπανική «El Pais», ο εκδότης του βιβλίου- είχε αποφασίσει την έκδοσή τους πολύ νωρίτερα, αλλά έκανε πίσω μόνο για χάρη της μέλλουσας συζύγου του. Η ποιητική καταγραφή των όσων διημείφθησαν μεταξύ αυτού και των τριών καλογραιών στα νιάτα του και ο ίδιος χαρακτηρίζει τα «ωραιότερα της ζωής του», τοποθετώντας τα στις αρχές του περασμένου αιώνα, είναι αυτή που δείχνει το «άλλο πρόσωπο» του Χουάν Ραμόν.

Απελευθέρωση

Ακρως απελευθερωτική θεωρείται η… τέχνη του στριπτίζ στην Ταϊβάν, όπου ευδοκιμεί το είδος, σε μορφή καθημερινής γυμναστικής της γυναικείας αυτοπεποίθησης. Ετσι τουλάχιστον παρουσιάζεται από τους ιθύνοντες της πρώτης «σχολής σεξουαλικής ενέργειας», με έδρα την Ταϊπέι. Η σωματική διάπλαση δεν έχει εν προκειμένω την παραμικρή σημασία, αφου όπως διατείνεται η δασκάλα της σχολής Νίνα Τσεν, όλες οι γυναίκες μπορούν και είναι σέξι. Αρκεί να το πιστέψουν και να το ανακαλύψουν. Γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται εκεί και η ίδια, με σπουδές σεξολογίας και με άριστη γνώση της τέχνης του στριπτίζ απ’ το Λονδίνο, για να τις βοηθήσει σ’ αυτή τους την αναζήτηση. Αλλες έρχονται από απλή περιέργεια, άλλες πάλι επειδή όντως θέλουν να κάνουν τη μεγάλη ανακάλυψη. Και για όλες μετράει η προσπάθεια. Στην αρχή είναι διστακτικές, αλλά η δασκάλα είναι εκεί για να τις ενθαρρύνει. Κι αν πάλι δεν είναι διατεθειμένες να βουτήξουν κατευθείαν στα βαθιά, υπάρχουν και εναλλακτικές στη «σχολή»: μπορούν να επιδοθούν σε γιόγκα ή σε απλή γυμναστική ή μασάζ, πριν επιχειρήσουν τα δύσκολα. Οπως διατείνεται άλλωστε η κ. Τσεν, «οι Ταϊβανέζοι είναι διανοητικά ελεύθεροι, αλλά όχι σωματικά».

Υπερβολική έκθεση

Το μικρόβιο της δημόσιας έκθεσης νεαρών επίδοξων «αστέρων» του θεάματος έχει εισβάλει για τα καλά στην «παγκοσμιοποιημένη» κινεζική κοινωνία, γεγονός το οποίο ώθησε το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας να απαγορεύσει τη διεξαγωγή «χυδαίων» διαγωνισμών ομορφιάς ή κάθε λογής ταλέντου, στα σχολεία. Γιατί όταν το κακό παραγίνεται, διεισδύει κι εκεί όπου δεν έχει καμία θέση, μετατρέποντας τους μικρούς μαθητές σε αξιοθρήνητους μιμητές των ματαιόδοξων εφήμερων αστέρων και αστερίσκων της «σόουμπιζ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή