Αμπάς – Ολμερτ θα συναντηθούν στην Αίγυπτο

Αμπάς – Ολμερτ θα συναντηθούν στην Αίγυπτο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Υπό την αιγίδα της ιδιαίτερα ανήσυχης μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας αιγυπτιακής κυβέρνησης και παρουσία του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ. Την ίδια στιγμή και ενώ διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου, η κεντρική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ενέκρινε χθες τους χειρισμούς του προέδρου Αμπάς στον απόηχο της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και απαίτησε τη διάλυση όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρόσκεινται στη Φατάχ. Παράλληλα, η ΟΑΠ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών υπό την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα παραδώσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας στην κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης του Σαλάμ Φαγιέντ.

Τα ζητήματα της αναβίωσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Δυτικής Οχθης προς όφελος της ουσιαστικής ενίσχυσης των μετριοπαθών στοιχείων της Παλαιστινιακής Αρχής αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής του Σαρμ ελ Σεΐχ με τη συμμετοχή του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, του Παλαιστινίου ομολόγου του, Μαχμούντ Αμπάς, του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ, και του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν χθες ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα ζητήσει από τον κ. Ολμερτ την κατάργηση των σημείων ελέγχου του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη και την αποδέσμευση των εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τους φορολογικούς δασμούς των εξαγόμενων παλαιστινιακών προϊόντων προς την κυβέρνηση του Σαλάμ Φαγιάντ. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να αποδεχτεί την προοπτική της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να αναγεννηθούν οι ελπίδες του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο εκ των ανωτάτων συμβούλων του προέδρου Αμπάς, Σάεμπ Ερεκάτ.

Χθες, πάντως, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ Ζαχάρ, προειδοποίησε τη Φατάχ ότι η καταπίεση των μελών της ισλαμικής οργάνωσης θα επιφέρει «οδυνηρές» για τον κ. Αμπάς και τους υποστηρικτές του συνέπειες.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κέντρου για την Πολιτική και Κοινωνική Ερευνα, σύμφωνα με το οποίο το 75% των Παλαιστινίων ψηφοφόρων επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σε περίπτωση που διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές, ο κ. Αμπάς θα επικρατούσε με ποσοστό 49% έναντι 42% του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εκλεγμένου πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισμαήλ Χανίγια. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Μαρουάν Μπαργκούτι θα λάβανε το 59% των ψήφων σε περίπτωση που διεκδικούσε τον προεδρικό θώκο ως υποψήφιος της Φατάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή