ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

Δεύτερο βέτο Μπους για εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, προέβαλε δεύτερο βέτο κατά της άρσης των περιορισμών που ισχύουν στα πειράματα επί εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. Η κίνησή του αναμένεται να φέρει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας τη διαμάχη που διεξάγεται τόσο στο επιστημονικό όσο και στο ηθικό επίπεδο και αφορά την έρευνα επί των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. «Η καταστροφή της ανθρώπινης ζωής στο όνομα της διάσωσης της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ηθικά αποδεκτή», δήλωσε σχετικά ο κ. Μπους και προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος που έχει οικοδομηθεί πάνω στην αρχή ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή». Την ίδια στιγμή, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενθαρρύνει την επιστημονική κοινότητα να προωθήσει άλλες μορφές έρευνας επί των βλαστοκυττάρων που δεν θεωρεί ανήθικες. Οι έρευνες αυτές, πάντως, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και το σχέδιο του κ. Μπους δεν προβλέπει αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται γι’ αυτήν.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΤΖΟΖΕΦ ΚΟΡ

Αρνήθηκε μετάλλιο από τον Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η πρώτη σελίδα της βρετανικής εφημερίδας Independent είναι αφιερωμένη στον επιχειρηματία Τζόζεφ Κορ, ιδρυτή της εταιρείας γυναικείων εσωρούχων Agent Provocateur, που αρνήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Παραθέτει μάλιστα επιστολή του κ. Κορ, στην οποία εξηγεί τον λόγο της απόφασής του και ο οποίος δεν είναι άλλος από την άρνησή του να δεχθεί τιμητική διάκριση από τον Τόνι Μπλερ, μολονότι τον ψήφισε το 1997. Στην επιστολή του, ο επιχειρηματίας αναγνωρίζει ότι ορισμένες πολιτικές του Τόνι Μπλερ βοήθησαν την εταιρεία του να αναπτυχθεί, αλλά εκφράζει την πεποίθησή του ότι «οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε για να μας πάει στον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν ήταν ανέντιμες» και καταλήγει ότι ο λόγος που ενεπλάκη η Βρετανία στους δύο αυτούς πολέμους ήταν η οικονομική σκοπιμότητα.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΠΩΛΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ

ΗΠΑ κατά Πούτιν – Τσάβες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει την πώληση ρωσικών υποβρυχίων στη Βενεζουέλα και δηλώνει ενοχλημένη από τη σύσφιγξη των σχέσεων του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον ορκισμένο εχθρό της, Ούγκο Τσάβες. Η ισπανική εφημερίδα El Pais επικαλείται ανώνυμες πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί να ματαιώσει την προγραμματισμένη για το πρώτο διήμερο του Ιουλίου συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τη ρωσική κυβέρνηση και αφορά την αγορά πέντε ή ίσως και εννέα ρωσικών συμβατικών υποβρυχίων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι ακόμη περισσότερο ενοχλεί την αμερικανική κυβέρνηση η προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στη Μόσχα όπου και αναμένεται να τον υποδεχθεί ο Ρώσος πρόεδρος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

Ρομπότ, «ιδανικός εργαζόμενος»

ΤΟΚΙΟ. Δουλεύει και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες χωρίς ποτέ να παραπονιέται. Τον ιδανικό εργαζόμενο μπόρεσε να κατασκευάσει η ιαπωνική Kawada. Ο HRP-3 Promet Mk-II, ένα ρομπότ ύψους 160 εκατοστών και βάρους 68 κιλών (με την μπαταρία) έκανε χθες την παρθενική του εμφάνιση περπατώντας σε βρεγμένο δάπεδο, καλυμμένο με άμμο, ενώ υποδέχθηκε με ανοιχτά τα χέρια τους δημοσιογράφους καθήμενος υπό καταρρακτώδη βροχή. Η εταιρεία, σε κοινή ανακοίνωσή της με το Ινστιτούτο Ανεπτυγμένων Βιομηχανικών Επιστημών και την kawasaki Heavy Industries, αναφέρει ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στην κατασκευή ενός ρομπότ που θα μπορεί να λειτουργήσει στο πραγματικό περιβάλλον. Το ρoμπότ, λένε οι κατασκευαστές του, ίσως κάποια ημέρα καταφέρει να βοηθήσει τη διαρκώς γηράσκουσα ιαπωνική κοινωνία.

Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Στηρίζει ανοιχτά τη Χίλαρι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να βγει από το παρασκήνιο, υποστηρίζοντας ανοιχτά την προεκλογική εκστρατεία της συζύγου του Χίλαρι, την οποία όπως ανακοινώθηκε θα συνοδεύσει στην περιοδεία της στην Αϊόβα και το Νιου Χαμσάιρ. Οι άνθρωποι του επιτελείου της Χίλαρι ξέρουν να χρησιμοποιούν τα χαρίσματα του πρώην προέδρου, με τρόπο ώστε να ενισχύουν την υποψήφια για την προεδρία σύζυγό του, χωρίς να ακυρώνουν την ίδια. Διατηρώντας ανέπαφη τη δική του προσωπική δραστηριότητα, τις ακριβοπληρωμένες ομιλίες του και τη διεύθυνση του ιδρύματος, που φέρει το όνομά του, ο Κλίντον θα εμφανίζεται δίπλα στην υποψήφια σύζυγό του, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της εκστρατείας της και να δελεαστούν οι υποψήφιοι εκλογείς της.

ΠΙΟ ΑΙΣΘΗΤΗ ΕΚΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Στο στόχαστρο η Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ. Οι Ταλιμπάν βάζουν πλέον στο στόχαστρο και την Καμπούλ, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους στο BBC. Μέχρι τώρα οι Ταλιμπάν περιόριζαν τη δράση τους στο νότο της χώρας, αλλά στο εξής θα κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στην Καμπούλ «γιατί είναι η πρωτεύουσα και βρίσκονται εκεί ξένες δυνάμεις». Την Κυριακή, καμικάζι ανατίναξε αστυνομικό όχημα στην Καμπούλ σκοτώνοντας 35 άτομα. Ηταν το πιο φονικό πλήγμα στην αφγανική πρωτεύουσα από το 2001. Παράλληλα, συνεχίζονται οι μάχες στο νότο, όπου την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους τρεις Καναδοί στρατιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή