«Σερ ο Ρουσντί, σαϊφολάχ… ο Μπιν Λάντεν»!

«Σερ ο Ρουσντί, σαϊφολάχ… ο Μπιν Λάντεν»!

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Με νέες διαδηλώσεις και κυρίως με την απειλή απονομής στον Οσάμα μπιν Λάντεν «του υψηλότερου τίτλου των μουσουλμάνων μαχητών» κλιμακώθηκαν, χθες, οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου στην απόφαση της Βρετανίας να ονομάσει σερ τον διαβόητο συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων», Σαλμάν Ρουσντί. Εάν ο σερ Ρουσντί δέχεται στη Βρετανία τιμές, τότε λοιπόν και ο Μπιν Λάντεν αξίζει τον τίτλο του «Σαϊφολάχ» -που σημαίνει «Ξίφος του Θεού»- για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους μουσουλμάνους υπηρέτες του τζιχάντ κατά των απίστων», όπως απεφάνθη το Συμβούλιο των Ουλεμά στο Πακιστάν.

Η σχετική ανακοίνωση του επικεφαλής του συμβουλίου, Αλάμα Ταχίρ Ασράφι, πέρα από αντίποινα για τη βρετανική άρνηση να αποσύρει τον τίτλο του Ρουσντί αποτέλεσε σοβαρή ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συμμαχία του Ισλαμαμπάντ με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Με δεδομένο τον ρολο των Ουλεμά ως θρησκευτικού καθεστώτος στη χώρα, αλλά και το παρελθόν του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν μετά τη σοβιετική εισβολή το ’79 -όταν ως συμμαχος των ΗΠΑ στρατολογούσε μαχητές μέσω των πακιστανικών θρησκευτικών σχολών- οι τελευταίες εξελίξεις περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

«Εάν η Βρετανία μπορεί να χρίσει ιππότη τον Ρουσντί, τότε και εμείς έχουμε το δικαίωμα να ανταμείψουμε τους ηγέτες μας και τους ήρωές μας», δήλωσε ο Ασράφι στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Ενδεικτική των προβλημάτων ήταν και η ανακοίνωση του Αφζάλ Σαχί -προέδρου του Κοινοβουλίου της επαρχίας Πουντζάμπ και μέλους της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Λέγκας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μουσάραφ- ότι θα εκτελέσει το μουσουλμανικό του καθήκον και θα δολοφονήσει τον Σαλμάν Ρουσντί. «Εάν αυτός ο άνθρωπος εμφανιστεί μπροστά μου σίγουρα θα τον σκοτώσω», δήλωσε κατηγορηματικά.

Επιπλέον, Πακιστανοί έμποροι ανακοίνωσαν ότι θα ανταμείψουν με 10 εκατομμύρια ρουπίες (165.000 δολλάρια) όποιον αναλάβει να αποκεφαλίσει τον Σαλμάν Ρουσντί σε αντιποινα για τη βράβευσή του από τη Βρετανία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απονομή του τίτλου στον Σαλμάν Ρουσντί, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του ινδικού Κασμίρ και του Πακιστάν, ενώ η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, άσκησε δριμεία κριτική για τη χρονική στιγμή της βράβευσης. Η κίνηση της Βρετανίας, σχολίασε ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών, Χασάν Γουραγιούδα, «ουδόλως συνέβαλε στις προσπάθειες να δημιουργηθεί κλίμα κατανόησης μεταξύ των θρησκειών»…

Διαδηλώσεις οργής

«Θάνατος στη Βρετανία», «Θάνατος στον Ρουσντί», κραύγαζαν οι διαδηλωτές στη Λαχώρη, ενώ στο ινδικό Κασμίρ ένας μουσουλμάνος κληρικός κάλεσε τα πλήθη να κάψουν στην πυρά τα βιβλία του Ρουσντί. Στη Σριναγκάρ, οι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του συγγραφέα.

Ο Σαλμάν Ρουσντί, Βρετανός ινδικής καταγωγής, τιμήθηκε το περασμένο Σάββατο, 18 χρόνια αφού καταδικάστηκε σε θάνατο από τους σκληροπυρηνικούς του Ιράν για τις «βλασφημίες κατά του Ισλάμ» που περιέλαβε στους «Σατανικούς Στίχους». Στο μεταξύ, ο Πακιστανός υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, Ιγιαζ-ουλ Χακ, ο οποίος είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι βρετανικές τιμές προς τον Ρουσντί δικαιολογούν τις επιθέσεις αυτοκτονίας, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Βρετανία τον ερχόμενο μήνα ύστερα από πρόσκληση βρετανικής αντιπροσωπείας. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, διέψευσε ότι προσεκλήθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή