ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη επενδύει σε έρευνα, τεχνολογία

Η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να γίνει τόπος επιστημονικής πρωτοπορίας, καινοτόμου έρευνας και τεχνολογικής εξέλιξης και όχι ουραγός ή απλός θεατής των επιτευγμάτων που συντελούνται στις ΗΠΑ.

Αυτή η δέσμευση σφράγισε το Συνέδριο για τις Ερευνητικές Υποδομές της Ευρώπης (ECRI 2007) που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο. Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο- υλοποιεί το έβδομο πλαίσιο στήριξης ερευνητικών υποδομών, προϋπολογισμού 50,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007-2013, με το οποίο θα δοθεί πνοή ζωής σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα μεγάλης σημασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση της επιστημονικής πρωτοπορίας δεν θα λειτουργήσει ως κλειστό «φρούριο», αντιθέτως φιλοδοξεί να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας των καλύτερων επιστημόνων όλου του κόσμου, ανοιχτή στις νέες ιδέες και στις καινοτόμες τεχνικές, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ηδη χρηματοδοτείται πληθώρα προγραμμάτων που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα δραστηριότητων, από την εξερεύνηση του Διαστήματος μέχρι τη συντήρηση έργων τέχνης, στα οποία συμμετέχουν επιστήμονες και τεχνικοί από τις πέντε ηπείρους.