Ηττα της Φατάχ αλ Ισλάμ στον Λίβανο, φόβοι νέων εστιών ανάφλεξης

Ηττα της Φατάχ αλ Ισλάμ στον Λίβανο, φόβοι νέων εστιών ανάφλεξης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Χρειάστηκαν σαράντα τέσσερις ημέρες αιματοχυσίας και η απώλεια περισσότερων από εκατόν πενήντα ανθρώπων προκειμένου ο λιβανικός στρατός να κάμψει την αντίσταση των ισλαμιστών της Φατάχ Αλ Ισλάμ στο παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων της Ναχρ Αλ Μπάρεντ. Χθες και ενώ σποραδικά πυρά ακούγονταν στα βόρεια προάστια της πόλης το υπουργείο Αμυνας του Λιβάνου έκανε λόγο για συντριβή των ενόπλων και κήρυξε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Παλαιστινιακός Σύνδεσμος Θεολόγων, ο οποίος είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, υποστήριξε ότι οι εναπομείναντες μαχητές της Φατάχ Αλ Ισλάμ θα σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός.

«Η επικοινωνία με τους ηγέτες της οργάνωσης δεν κατέστη δυνατή, καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη της Φατάχ Αλ Ισλάμ φέρονται να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Συνδέσμου Θεολόγων, Μοχάμεντ Αλ Χατζ. Ο τελευταίος, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι οι εναπομείναντες ένοπλοι είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν τους όρους παράδοσής τους. Ο κ. Αλ Χατζ υποστήριξε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη παλαιστινιακής δύναμης στην Ναχρ Αλ Μπάρεντ είναι επιβεβλημένη για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Οι βιαιότερες συγκρούσεις από τον τερματισμό του λιβανικού εμφυλίου (1975 – 1990) στέρησαν τις ζωές εβδομήντα έξι στρατιωτών, εξήντα ενόπλων της Φατάχ Αλ Ισλάμ και είκοσι τουλάχιστον πολιτών.

Παρά τη θριαμβολογία της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Λιβάνου, τα γεγονότα στην Ναχρ Αλ Μπάρεντ θεωρούνται προπομπός νέων εστιών ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η εξτρεμιστική ιδεολογία της Αλ Κάιντα κερδίζει έδαφος στην ευρύτερη περιοχή. «Η Αλ Κάιντα επιδιώκει να εξελιχθεί σε νόμιμο εκφραστή του παλαιστινιακού αγώνα και η πολιτική της Δύσης την διευκολύνει», γράφει η διευθυντής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ερευνών, Islam Expo, Σουμάγια Γκανούσι στην βρετανική εφημερίδα, The Guardian. «Το μήνυμα της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου προς τους Αραβες μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς ήταν σαφές: Η ένοπλη βία και όχι οι εκλογές θα φέρουν την αλλαγή», τονίζει η ίδια. «Οι καπνοί από την καταστρεμμένη Ναχρ Αλ Μπάρεντ δεν θα είναι οι τελευταίοι στην περιοχή και είναι βέβαιο ότι οι φλόγες της επόμενης παρόμοιας σύρραξης δεν θα σταματήσουν στα σύνορα της Μέσης Ανατολής», καταλήγει η κ. Γκανούσι.

Σχολιάζοντας, από την πλευρά του, τα γεγονότα της Ναχρ Αλ Μπάρεντ, ο φανατικός ισλαμιστής κληρικός και πρώην πνευματικός ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Αλ Μουχαριτζούν του Λονδίνου, Ομάρ Μπακρί Μοχάμεντ, υποστήριξε ότι η Φατάχ Αλ Ισλάμ δεν συνδέεται με την Αλ Κάιντα. «Θα ήθελαν να έχουν διασυνδέσεις στην Αλ Κάιντα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει», τόνισε. Ο κ. Μπακρί, ο οποίος απελάθηκε από τις βρετανικές αρχές το 2004 και πλέον διαμένει στην Τρίπολη του Λιβάνου, δήλωσε ότι η Αλ Κάιντα εξήρε τον αγώνα της Φατάχ Αλ Ισλάμ, αλλά δεν «υιοθέτησε» την οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή