Μεγάλα παζάρια από τους «27» για το Σύνταγμα

Μεγάλα παζάρια από τους «27» για το Σύνταγμα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μελοδραματικές αναφορές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η αναζήτηση της ρεβάνς του 1939 παραχώρησαν χθες, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ενωσης, τη θέση τους σε κάπως πιο πεζές αλλά αναμφίβολα πιο χρήσιμες διαπραγματεύσεις για την αναμόρφωση του συστήματος λήψης αποφάσεων, για την ακρίβεια, τον περιορισμό του σημαντικού πλεονεκτήματος που δίνει στη Γερμανία το σύστημα της διπλής πλειοψηφίας κρατών και πληθυσμών που προβλέπεται για τη νέα συνθήκη.

Με την Πολωνία να έχει ως φαίνεται αντιληφθεί ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να παραιτηθεί της διπλής πλειοψηφίας, οι χθεσινές διαπραγματεύσεις επικεντρώνονταν στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα αποκομίσει η Βαρσοβία στον όπως πάντα ηρωικό και όπως συνήθως μοναχικό αγώνα της.

Ολοι απέρριψαν την αναβολή

Μεταξύ άλλων ιδεών ήταν η προταθείσα από την Πολωνία αναβολή της εφαρμογής της διπλής πλειοψηφίας μέχρι το 2020, κάτι που ουδόλως ενθουσιάζει τη Γερμανία, η οποία αντιπρότεινε, χωρίς μεγάλη επιτυχία, την επαναφορά του μισοξεχασμένου «Συμβιβασμού των Ιωαννίνων» που επιτρέπει στους μειοψηφούντες να επιβάλλουν στην πλειοψηφία την επανεξέταση μιας απόφασης.

Η μία ιδέα των Πολωνών που πραγματικά όλοι απέρριψαν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ήταν η αναβολή της όλης συζήτησης για τον προσεχή Δεκέμβριο, κάτι που ουδείς ήθελε να συμβεί με πρώτους τους ατυχείς Πορτογάλους που αναλαμβάνουν τώρα την προεδρία της Ενωσης.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί που είδε το πολωνικό ζήτημα να του κλέβει την παράσταση στην πρώτη του σύνοδο κορυφής, θυμήθηκε να διευθετήσει έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους γίνεται σήμερα λόγος περί νέας Συνθήκης: την αναφορά του συντάγματος στον «ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό», η οποία είχε τύχει ακραίας και επιτυχούς εκμετάλλευσης από τη γαλλική αριστερά πριν από το μοιραίο δημοψήφισμα του 2005. Ζήτησε έτσι και έλαβε από τη Μέρκελ την απαλοιφή της από το κείμενο της νέας Συνθήκης η οποία θα είναι η πρώτη από κτίσεως ΕΟΚ που δεν θα ομνύει στα αγαθά του ανταγωνισμού.

Οπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως έγινε γνωστό ότι η Βρετανία παρενέβη ζητώντας διευκρινίσεις και επιδιώκοντας «σαφέστερη» δέσμευση της Ενωσης υπέρ, ακριβώς, των αρχών του ανταγωνισμού.

Οι βρετανικοί εφιάλτες

Αλλωστε αν η Πολωνία έχει προκαλέσει αναστάτωση στις Βρυξέλλες τους πραγματικούς εφιάλτες προκαλούσε ακόμα χθες η Βρετανία και οι αδιαπραγμάτευτες «κόκκινες γραμμές» της με πρώτες την εξολόθρευση του λεγόμενου Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών και της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Είναι δύο απαιτήσεις που κανείς δεν ήθελε χθες να ικανοποιήσει αλλά και κανείς δεν ήταν σε θέση να αψηφήσει τη διαβεβαίωση του Λονδίνου ότι αν δεν ικανοποιηθεί «απλά δεν θα υπάρξει συμφωνία»…

Ο Τόνι Μπλερ εξελέγη προ δεκαετίας, μεταξύ άλλων ως εκείνος που θα θεράπευε το βαθύ ρήγμα Βρετανίας – Ευρώπης. Σήμερα αποχωρεί μάλλον χωρίς να έχει επιτύχει την παραμικρή πρόοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή