Αλλαγή φρουράς και νέα σελίδα στη Βρετανία

Αλλαγή φρουράς και νέα σελίδα στη Βρετανία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ιστορική η αυριανή μέρα στη Βρετανία, καθώς ο Γκόρντον Μπράουν, επί δεκαετία υπουργός Οικονομικών, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία από τον Μπλερ, σηματοδοτώντας το τέλος μια εποχής για τη χώρα. Σε έκτακτη διάσκεψη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, στο Μάντσεστερ, την περασμένη Κυριακή, ο Μπράουν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος και επιχείρησε να δώσει το στίγμα της διακυβέρνησής του. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η εβδομάδα που διανύουμε θα σημάνει την επιστροφή στη σαφήνεια και τις φιλοδοξίες του Εργατικού Κόμματος, το οποίο είχε αρχίσει να χάνει την προσοχή των ανθρώπων που το εξέλεξαν.

Κέρδισε τις εντυπώσεις

Σε συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή και εν μέσω επευφημιών, ο Τόνι Μπλερ παρουσίασε τον Γκόρντον Μπράουν χαρακτηρίζοντάς τον άνθρωπο ισχυρών πεποιθήσεων, ο οποίος διαθέτει όλες τις αρετές για να γίνει ένας σπουδαίος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Από την πλευρά του, ο Γκόρντον Μπράουν τόνισε ότι αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος «με ταπεινότητα, υπερηφάνεια και αυξημένο αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης».

Η πρώτη ομιλία του Μπράουν ως ηγέτη των Εργατικών, την οποία όπως επισήμαναν βρετανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, προετοίμαζε επί σειρά ετών, δεδομένου ότι επί μια δεκαετία πολιτευόταν στη σκιά του Μπλερ περιμένοντας τη δική του ευκαιρία, κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο Μπράουν, έγραψε ο Guardian, μίλησε στο κόμμα του όπως έπρεπε να είχε μιλήσει εδώ και πολύ καιρό. «Πρέπει να είμαστε το κόμμα της αλλαγής», είπε σε μια προσπάθεια να πείσει ότι θα είναι διαφορετικός από τον προκάτοχό του.

Ωστόσο, στην εξωτερική πολιτική της Βρετανίας, ο Μπράουν δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί απο την πολιτική Μπλερ. Αναγνώρισε ότι το ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ δίχασε τους Βρετανούς, όμως επέμεινε στο ότι η Βρετανία οφείλει να τηρήσει αφ’ ενός τη δέσμευσή της για πάταξη της τρομοκρατίας και αφ’ ετέρου και τις άλλες υποχρεώσεις που πηγάζουν από τον διεθνή της ρόλο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, διαδηλωτές στο Μάντσεστερ ζητούσαν την αποχώρηση των Βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Στα εσωτερικά ζητήματα, επίσης, ο Μπράουν δεν διατύπωσε προτάσεις οι οποίες έρχονται σε ριζική αντίθεση με τη φιλοσοφία των «Νέων Εργατικών« του Τόνι Μπλερ. Επισήμανε ότι πιστεύει στο καθήκον, την τιμιότητα, τη σκληρή δουλειά, τις αξίες της οικογένειας και του σεβασμού για τους άλλους. Η αποστροφή του λόγου του, ότι το Εργατικό Κόμμα του οποίου ο ίδιος ηγείται, θα πρέπει να αναδείξει τα καλύτερα στοιχεία της πολιτικής του φιλοσοφίας μεταξύ των οποίων και η πίστη στη συλλογικότητα, ερμηνεύτηκε ως επιστροφή στα αριστερά ιδεώδη των Βρετανών Εργατικών.

Ο Μπράουν ανακοίνωσε επίσης ότι διορίζει τον νυν υπουργό Μεταφορών, Ντάγκλας Αλεξάντερ, υπεύθυνο εκλογών, γεγονός που πυροδότησε τις φήμες πως προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μεσολαβητής κουαρτέτου

Απηχώντας σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Financial Times, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι ο Τόνι Μπλερ, απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενδέχεται να οριστεί σήμερα ειδικός μεσολαβητής του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας και ο ΟΗΕ) για τη Μέση Ανατολή. Ας σημειωθεί ότι εκπρόσωποι του «Κουαρτέτου» συναντώνται στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ απάντησε «ας μην προτρέχουμε». Διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. τόνιζαν ότι ο Μπλερ επιθυμεί να αναλάβει το ρόλο του ειδικού διαπραγματευτή στη Μέση Ανατολή, όμως ο διορισμός του διχάζει τους Ευρωπαίους, κυρίως για την αμέριστη στήριξή του στους Αμερικανούς στον πόλεμο του Ιράκ. Πώς μπορεί ο Τόνι Μπλερ, επισημαίνουν, να είναι αντικειμενικός και επιπλέον να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου, με δεδομένη τη στάση του στο Ιράκ;

Ο Χαβιέ Σολάνα, αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., εξέφρασε την αντίθεσή του στον διορισμό του Μπλερ, υποστηρίζοντας ότι θα λειτουργήσει αρνητικά για τις προσπάθειες που ο ίδιος καταβάλλει στη Μέση Ανατολή.

Αλλες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι το κύριο έργο του Μπλερ θα είναι να βοηθήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και το κόμμα του, τη Φατάχ, ως προς τους θεσμούς του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή