Πωλήσεις ρωσικών όπλων σε Συρία και Βενεζουέλα

Πωλήσεις ρωσικών όπλων σε Συρία και Βενεζουέλα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μια περίοδο παρατεταμένης χειμερίας νάρκης, η ρωσική πολεμική βιομηχανία δείχνει να επανέρχεται δυναμικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας. Αρκετοί μάλιστα είναι εκείνοι που υποστήριζαν πως η φράση-μυστήριο του Ρώσου προέδρου «περί ασύμμετρης απάντησης» στην αμερικανική αντιπυραυλική ζώνη στην Τσεχία και στην Πολωνία, άρχισε να αποκωδικοποιείται. Πέραν των αμυντικών συστημάτων όπως είναι οι πύραυλοι S-400, τα νέα πυρηνικά υποβρύχια, που σε καθημερινή σχεδόν βάση εγκαινιάζονται με λαμπρές τελετές που παραπέμπουν στη σοβιετική εποχή, η Μόσχα δείχνει πως σκοπεύει να πλημμυρίσει με τα πλέον σύγχρονα όπλα χώρες του εξωτερικού. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως δεν πρόκειται για τυχαίες χώρες, αλλά για εκείνες που προκαλούν αλλεργία στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, αλλά και την Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα «Κομερσάντ» αποκάλυψε την ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Συρία για την παράδοση από την πρώτη στη δεύτερη 5 μαχητικών – αναχαιτιστικών αεροσκαφών MIG-31E, τα οποία είναι ικανά να ξεπερνούν 3 φορές το φράγμα του ήχου καθώς και να εγκλωβίζουν πολλούς στόχους. Από τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, έμμεσα κερδισμένη βγαίνει και η Τεχεράνη, η οποία στο πλαίσιο της κοινής αμυντικής συμφωνίας με τη Δαμασκό χρηματοδοτεί την αγορά όπλων. Η συμφωνία, ωστόσο, αυτή φέρεται να μην είναι η μόνη, καθώς όπως η εφημερίδα υποστηρίζει, μια άλλη παρτίδα ΜΙG-29Μ/Μ2 έχει ήδη αγοραστεί από τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μιχαήλ Καμίνιν, τόνισε πως όλες οι συμφωνίες στον τομέα της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας συμμορφώνονται πλήρως με τους διεθνείς κανόνες και τις υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από τις συνημμένες συνθήκες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ετσι, μετά μια παύση λόγω του πολέμου στον Λίβανο, φαίνεται πως άνοιξε ξανά η κάνουλα του εξοπλισμού προς τη Συρία, αφού εκτός των μαχητικών αεροσκαφών έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση των συμφωνιών της περιόδου 2004-06, που προβλέπει την πώληση πυραυλικών συστημάτων Strelets και τον εκσυγχρονισμό χιλίων αρμάτων Τ-72. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους συνεχίζεται η παράδοση στην Τεχεράνη των αμυντικών πυραύλων ΤΟR-Μ1.

Ολα αυτά την ώρα που την προσεχή Πέμπτη φτάνει στη Μόσχα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Συγκεκριμένα, το Καράκας βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση 10 σύγχρονων συμβατικών υποβρυχίων. Πρόκειται για τα Project 636, τα λεγόμενα και αθόρυβα, και τα Project 677 Ε Αmur, τα οποία φέρουν το σύγχρονο πυραυλικό σύστημα Club-S. Σκοπός της αγοράς, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. δολ., είναι η χώρα να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε πιθανό ενεργειακό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή