Συνάντηση Αμπάς – Ολμερτ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Στον απόηχο της βίαιης ανάληψης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς και ενώ ο κίνδυνος εξάπλωσης των συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών της ισλαμικής οργάνωσης και των ενόπλων της Φατάχ στη Δυτική Οχθη ελλοχεύει, ξεκίνησε αργά χθες το απόγευμα, στο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου, η σύνοδος κορυφής για την ενίσχυση του μετριοπαθούς προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στον κ. Αμπάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Ολμερτ ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 250 μέλη της Φατάχ που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Ωστόσο, η αναφορά του κ. Ολμερτ σε «κρατουμένους της Φατάχ που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους», αποκλείει την απελευθέρωση του ηγέτη της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργούτι.

«Στήριξη» από Αλ Ζαουάχρι

Την ίδια στιγμή η Αλ Κάιντα χαιρέτισε τη νίκη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε επιχειρήσει να ανατρέψει τους ισλαμιστές από την εξουσία θα υποστεί οδυνηρές συνέπειες. «Σήμερα οφείλουμε να υποστηρίξουμε τους μουτζαχεντίν της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Χαμάς, παρά τα λάθη των ηγετών της οργάνωσης στο παρελθόν», τονίζεται σε νέο μήνυμα του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Η διαφαινόμενη απροθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να ικανοποιήσει το παλαιστινιακό αίτημα για άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού της Δυτικής Οχθης αναμένεται να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της αραβικής πλευράς κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Σαρμ ελ Σεΐχ με θέμα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του Μαχμούντ Αμπάς. Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για αργά χθες το απόγευμα έναρξη της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ, έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών, καθιστώντας σαφές ότι θα επιδείξει γενναιοδωρία στο πλαίσιο του εφικτού και υπογραμμίζοντας πως πρωταρχικός στόχος της συνόδου είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι άφηναν να διαρρεύσει ότι ο κ. Ολμερτ δεν προτίθεται να υποκύψει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για κατάργηση των σημείων ελέγχου του στρατού στη Δυτική Οχθη προτού λάβει εγγυήσεις ότι δεν επίκειται νέος συμβιβασμός μεταξύ του προέδρου Αμπάς και της Χαμάς. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «Χααρέτς», ο κ. Ολμερτ θα ανακοινώσει την αποδέσμευση κεφαλαίων από τη φορολογία των παλαιστινιακών εξαγωγών.

Από την παλαιστινιακή πλευρά ο κ. Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αρχίσει «σοβαρές» διαπραγματεύσεις στη βάση χρονοδιαγράμματος που θα συμφωνηθεί.

Ζωσμένος με εκρηκτικά

Κορυφώνεται η αγωνία όσον αφορά την τύχη του απαχθέντα ανταποκριτή του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, Αλαν Τζόνστον μετά την αναμετάδοση βίντεο όπου ο Βρετανός δημοσιογράφος εμφανίζεται να φοράει ζώνη εκρηκτικών. «Οπως βλέπετε, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι απαγωγείς μου επιθυμούν να καταστήσουν σαφές ότι θα πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωσή μου», τόνισε ο Τζόνστον.

Ο ανταποκριτής του BBC απήχθη στις 12 Μαρτίου από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Στρατός του Ισλάμ». Η τελευταία απαιτεί την απελευθέρωση του ισλαμιστή κληρικού, Αμπού Κατάντα, ο οποίος κρατείται στη Βρετανία ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό της ομηρείας του Τζόνστον.

Την ίδια στιγμή και με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την απαγωγή του Γκιλάντ Σαλίτ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Ισραηλινού δεκανέα. «Λυπάμαι για την αδιαφορία της ισραηλινής κυβέρνησης ως προς το πρόβλημά μου», ακούγεται να λέει ο Σαλίτ. «Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές έχουν μητέρες και πατέρες και πρέπει να επιστραφούν στις οικογένειές τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή