ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Εκρηξη στον Λίβανο με νεκρούς έξι Ισπανούς

ΒΗΡΥΤΟΣ. Εξι Ισπανοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) σκοτώθηκαν χθες κοντά στο χωριό Μαρτζαγιούν στο νότιο τμήμα της χώρας από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα προσέκρουσε σε αυτοκινητοπομπή της UNIFIL, η οποία κατευθυνόταν προς τη Χιγιάμ. Πηγές προσκείμενες στη UNIFIL άφηναν να διαρρεύσει ότι υπάρχουν υποψίες για εμπλοκή της Φατάχ Αλ Ισλάμ στην υπόθεση, δεδομένου ότι η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση είχε κατηγορήσει την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ότι συμμετείχε στον βομβαρδισμό του προσφυγικού στρατοπέδου, Ναχρ Αλ Μπάρεντ. Την επίθεση καταδίκασε τόσο η φιλοδυτική κυβέρνηση του Λιβάνου, όσο και η Χεζμπολάχ. Στο μεταξύ, εντείνονται οι φόβοι γενίκευσης των συγκρούσεων μεταξύ του λιβανικού στρατού και ομάδων ενόπλων ισλαμιστών μετά την προχθεσινή αιματοχυσία στην Τρίπολη. Δέκα, συνολικά, άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη του βόρειου Λιβάνου, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας των ειδικών δυνάμεων του στρατού, η οποία επιχείρησε να συλλάβει ηγετικό στέλεχος της Φατάχ Αλ Ισλάμ.

ΟΔΗΓΙΑ ΤΣΑΒΕΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ

«Αντάρτικο κατά των ΗΠΑ»

ΚΑΡΑΚΑΣ. Να προετοιμαστούν για αντάρτικο εναντίον των ΗΠΑ ζήτησε από τους στρατιώτες του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι προετοιμάζουν εισβολή εναντίον της πλούσιας σε πετρέλαιο και απείθαρχης Βενεζουέλας. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον πόλεμο της αντίστασης, πρέπει να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτόν κάθε μέρα», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μιλώντας στο νευραλγικής σημασίας στρατόπεδο Τιούνα Φορτ. Φορώντας στολή παραλλαγής και κόκκινο μπερέ, ο Τσάβες διευκρίνισε ότι ο πόλεμος «δεν είναι μόνο με τα όπλα». «Αναφέρομαι και στον ψυχολογικό πόλεμο, τον πόλεμο από τα μέσα ενημέρωσης, τον πολιτικό πόλεμο και τον οικονομικό πόλεμο».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΜΑΧ ΣΤΗ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Εφυγαν οι τελευταίοι Βρετανοί

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Αποσύρθηκαν προχθές τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα από τη μεθοριακή περιοχή του Νοτίου Αρμάχ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου επί 37 χρόνια η Βρετανία παρακολουθούσε άγρυπνα κάθε κίνηση σε έναν από τους πιο δυναμικούς πυρήνες του IRA. H περιοχή η οποία βρίσκεται σε ίση απόσταση ανάμεσα σε Δουβλίνο και Μπέλφαστ θεωρείτο ήδη από το 1970 «κομητεία των συμμοριτών». Το επίσημο κλείσιμο του ελικοδρομίου Μπέσμπρουκ Μιλ, από όπου ο βρετανικός στρατός εξαπέλυε επιχειρήσεις κατά του ΙRΑ, αντικατοπτρίζει τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΣΕ ΚΗΔΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

Βολές κατά Ερντογάν για Κούρδους

ΑΓΚΥΡΑ. Χιλιάδες Τούρκοι συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον στρατιώτη που σκοτώθηκε προχθές ύστερα από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της τουρκικής πρωτεύουσας. Τα πλήθη εξαπέλυαν κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν λέγοντας ότι εμφανίζεται ελαστική απέναντι στους Κούρδους. «Δολοφόνοι, οι άνθρωποι του PKK, συνεργάτες τους τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν καθόλη τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας σε τέμενος της τουρκικής πρωτεύουσας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι η νεκρώσιμη ακολουθία, όπως και οι προηγούμενες ουσιαστικά καπελώθηκαν από την αντιπολίτευση, η οποία αναζητάει ερείσματα εν όψει των γενικών εκλογών στις 22 Ιουλίου. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «βλάπτει τις εθνικές και τις πνευματικές μας αξίες η μετατροπή των τζαμιών σε πολιτική αρένα».

ΖΗΤΕΙ Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ, ΕΜΠΑΝΤΙ

Αποφυλάκιση δύο Ιρανών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης Σιρίν Εμπάντι ζήτησε χθες από το ανώτατο δικαστήριο του Ιράν να αφήσει ελεύθερη την Ιρανο-αμερικανή ακαδημαϊκό Χαλέχ Εσφαντιάρι, η οποία παραμένει έγκλειστη στις φυλακές τις τελευταίες 40 ημέρες. Η οικογένεια της Εσφαντιάρι όρισε δικηγόρο της την Σιρίν Εμπάντι, η οποία διαμαρτύρεται για το ότι δεν έχει πρόσβαση στην πελάτισσά της και ότι το δικαστήριο έχει αρνηθεί να την αποφυλακίσει με εγγύηση. Στην επιστολή της προς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η Σιρίν Εμπάντι ζητάει επίσης την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου Παρνάζ Αζίμα, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, ιρανική και αμερικανική. Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν και τους δύο για κατασκοπεία και δράση σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η Εσφαντιάρι εργαζόταν έως πρόσφατα στο Κέντρο Γούντροου Ουίλσον στην Ουάσιγκτον, υπεύθυνη της Μέσης Ανατολής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ. Δριμεία φραστική επίθεση κατά της Ρωσίας για τις αντιρρήσεις της στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας άσκησε, χθες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα και σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν όπως και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να καταλάβεις ότι δέκα πύραυλοι αναχαίτισης δεν συνιστούν καμία απειλή για τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό», δήλωσε ο κ. Σέφερ στον ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας», καθιστώντας σαφές ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει το αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη μερών της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία. Είχε προηγηθεί φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ανω Βουλής, Σεργκέι Μιρόνοφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή