Φθάνει στη Βρετανία ύστερα από 65 χρόνια

Φθάνει στη Βρετανία ύστερα από 65 χρόνια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετή καθυστέρηση θα φτάσει στον προορισμό του ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος. Και στην περίπτωση αυτή δεν μετράται σε λεπτά ή ώρες αλλά σε χρόνια. Και μάλιστα πολλά. Το εν λόγω αεροσκάφος, θα φτάσει επιτέλους στη Βρετανία καθυστερημένο κατά 65 χρόνια!

Το Ρ38 Lighting ήταν ένα από τα οκτώ αεροσκάφη που αναγκάστηκαν να κάνουν αναγκαστική προσγείωση στη Γροιλανδία στις 15 Ιουλίου του 1942 ενώ πετούσαν προς τη Βρετανία εν μέσω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και ο χρόνος που πέρασε «έθαψαν» τα πολεμικά αεροπλάνα κάτω από 100 μέτρα πάγου. Πριν από 15 χρόνια ανακαλύφθηκε τ’ απομεινάρι ενός εξ αυτών που ονομάστηκε «Κορίτσι των Παγετώνων» και με μεγάλη προσπάθεια ανασύρθηκε μέχρι την επιφάνεια.

Τώρα πρόκειται να φτάσει – επιτέλους – στον προορισμό του και να συμμετάσχει στην εκδήλωση Flying Legends (Ιπτάμενοι θρύλοι) του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 7 και 8 Ιουλίου.

Η εκπρόσωπος του Πολεμικού Μουσείου χαρακτήρισε την ιστορία του Κοριτσιού των Παγετώνων «συνταρακτική όσο και συγκινητική». «Εχουν περάσει 65 χρόνια από κείνον τον Ιούλιο, όταν έξι πολεμικά αεροσκάφη Ρ38 και δύο βομβαρδιστικά Β17 απογειώθηκαν από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ για να κάνουν το μακρύ ταξίδι μέχρι τη Βρετανία και από εδώ να πάνε να βομβαρδίσουν τη ναζιστική Γερμανία. Αυτό το σμήνος αποτελούσε τμήμα της επιχείρησης Μπολερό, της ιστορικής συγκέντρωσης συμμαχικών αεροσκαφών στα εδάφη της Γηραιάς Αλβιώνος.

Οι πιλότοι προσγειώθηκαν αναγκαστικά στον πάγο και τα χιόνια της Γροιλανδίας. Ως εκ θαύματος οι άνδρες του πληρώματος – οι 25 – επιβίωσαν και κατάφεραν να επιστρέψουν ξεπαγιασμένοι αλλά υγιείς στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή