Η αντιπυραυλική άμυνα διχάζει ΝΑΤΟ και Ρωσία

Η αντιπυραυλική άμυνα διχάζει ΝΑΤΟ και Ρωσία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τις διαφορές ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο φλέγον θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας ήλθε να επιβεβαιώσει η χθεσινή επίσκεψη στη Μόσχα του γεν. γραμματέα της Συμμαχίας, κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ. Ο κ. Σέφερ απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να μην αποσυρθεί από τη συνθήκη CFE για τη μείωση των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ η Ρωσία προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια για την αντιπυραυλική άμυνα θα υπονομεύσει στη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Οι επαφές του κ. Σέφερ συνέπεσαν μάλιστα με τις εξαγγελίες περί εξοπλισμού του αντιπροέδρου και πιθανού διαδόχου του Πούτιν, Σεργκέι Ιβανόφ. Σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ, η Ρωσία «έχει εισέλθει στο στάδιο» της μαζικής παραγωγής εξελιγμένων διηπειρωτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. «Αναφέρομαι τόσο στα συστήματα κινητών πυραύλων Topol-M, όσο και στα συστήματα Iskander-M», εξήγησε. Ο κ. Σέφερ, ωστόσο, συμφώνησε στην ανάγκη διατήρησης του διαλόγου ΝΑΤΟ-Ρωσίας τόσο για τον «πόλεμο των άστρων» όσο και για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. «Οι θέσεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στο θέμα της CFE δεν ταυτίζονται απολύτως», διαπίστωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν. Στη διάρκεια των συνομιλιών τους, ο κ. Σέφερ συνόψισε τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε δύο «λέξεις-κλειδιά»: επένδυση και δέσμευση.

Επένδυση, δέσμευση

«Επένδυση στη σχέση αυτή, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα… και δέσμευση επειδή πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από μια υγιή σχέση ΝΑΤΟ-Ρωσίας». Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Λαβρόφ είχε επισημάνει ότι η επίλυση των διαφορών στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας απαιτεί «σκληρή εργασία» από αμφότερες τις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά τη συνθήκη CFE, το θέμα είναι μοιραία συνδεδεμένο με τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης μερών της αντιπυραυλικής άμυνας στην Τσεχία και την Πολωνία. Τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αποσυρθεί από τη συνθήκη, την οποία αρνούνται να επικυρώσουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ εάν δεν προηγηθεί αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή