Τελευταία μέρα στην Ντάουνινγκ 10

Τελευταία μέρα στην Ντάουνινγκ 10

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απεσταλμένος του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή αναλαμβάνει ο Τόνι Μπλερ, όπως ανέφερε χθες ανώνυμος ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος. Θέλοντας ενδεχομένως να αντλήσει δύναμη για τις νέες προκλήσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε την τελευταία ημέρα της θητείας του με τον… Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ο Μπλερ πρόκειται σήμερα να επιδώσει επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ. Στη συνέχεια, ο Γκόρντον Μπράουν, που την Κυριακή εξελέγη ηγέτης των Εργατικών, θα χτυπήσει και αυτός την πόρτα της βασίλισσας και θα της ζητήσει την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η νέα του θέση

Οι εικασίες για το ποια θα είναι η επόμενη ενασχόληση του Τόνι Μπλερ, μετά από δέκα χρόνια στην Ντάουνιγκ Στριτ, βρήκαν χθες την απάντησή τους στη συνεδρίαση του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή στην Ιερουσαλήμ. Τα μέλη του κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία) θα ανακοινώσουν σύντομα τον διορισμό του Μπλερ ως απεσταλμένου, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι Ρώσοι ήταν οι λιγότερο ενθουσιώδεις σχετικά με τη δημιουργία της θέσης και οι λιγότερο ενθουσιώδεις σχετικά με την τοποθέτηση του Μπλερ, αλλά δεν έφεραν αντίρρηση», είπε ο αξιωματούχος που κράτησε την ανωνυμία του. «Κανείς δεν έφερε αντίρρηση».

Το αξίωμα που θα αναλάβει ο Μπλερ περιλαμβάνει διευρυμένες αρμοδιότητες σε σχέση με τους προηγούμενους απεσταλμένους. Ο τελευταίος φορέας του αξιώματος αυτού, ο Τζέιμς Γούλφενσον, παραιτήθηκε απογοητευμένος την άνοιξη του 2006, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο Μεσανατολικό. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, ο Μπλερ εξέφρασε ενδιαφέρον για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. «Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο γνωρίζει ότι είναι θεμελιώδης η εξεύρεση μόνιμης λύσης στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα», είπε ο Μπλερ. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω μια τέτοια επίλυση».

Η δουλειά του Μπλερ θα είναι να βοηθήσει την οικοδόμηση των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής. Ομως, δεν προβλέπεται να ασκήσει άμεσα ρόλο μεσολαβητή. «Η δουλειά δεν έχει σχέση μόνο με τα οικονομικά, όμως δεν πρέπει να συγχέεται με τη δουλειά μεσολαβητή ή διαπραγματευτή» είπε ο αξιωματούχος.

Την τελευταία ημέρα της θητείας του, ο Μπλερ επεδίωξε να συνδέσει το όνομά του με την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, υποδεχόμενος στην Ντάουνινγκ Στριτ τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Ο Σβαρτσενέγκερ δήλωσε ότι ο Μπλερ «έχει αποδείξει στον κόσμο ότι μπορεί κανείς να κάνει και τα δύο, και να προστατεύσει τη γη και να προστατεύσει την οικονομία.» Πέρυσι, ο Μπλερ είχε συνάψει απευθείας συμφωνία με την Καλιφόρνια για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης Μπους.

Τα δώρα του

Εγκαταλείποντας το αξίωμά του, ο Μπλερ θα πρέπει να αποφασίσει ποια από τα δώρα που έχει δεχθεί στη διάρκεια της θητείας του θα κρατήσει και ποια θα αφήσει. Για όλα τα δώρα των οποίων η τιμή ξεπερνά τα 210 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει, αλλιώς θα πρέπει να τα αφήσει στην Ντάουνινγκ Στριτ. Τα δώρα προς τον Μπλερ από διάφορους άλλους ηγέτες εκτιμάται ότι αξίζουν το λιγότερο 37.500 ευρώ. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 22 ρολόγια, εκ των οποίων τα 18 είναι δώρα της ιταλικής κυβέρνησης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή