«Κίτρινη κάρτα» έδειξε η Κομισιόν

«Κίτρινη κάρτα» έδειξε η Κομισιόν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «κίτρινη κάρτα» μιας αυστηρής προειδοποίησης χωρίς ωστόσο τη λήψη οιουδήποτε μέτρου αρκέσθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρώτη χρήση του μηχανισμού εκ των υστέρων σωφρονισμού των νέων κρατών-μελών που εντάχθηκαν χωρίς να έχουν εκπληρώσει ορισμένα από τα πλέον στοιχειώδη κριτήρια προσχώρησής τους στην Ενωση.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν τα δύο πιο πρόσφατα κράτη-μέλη, η Ρουμανία και η Βουλγαρία και το κατηγορητήριο εστιάζεται στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, που ήταν σαφές κατά την προσχώρησή τους ότι δεν έχουν ακόμα αντιμετωπισθεί κατά τρόπο ανάλογο των προσδοκιών της Ενωσης.

Μόλις έξι μήνες μετά την ένταξή τους, την 1η Ιανουαρίου, η Επιτροπή αποφάσισε χθες να υπενθυμίσει σε Σόφια και Βουκουρέστι ότι οι «ρήτρες διασφάλισης» που είχαν επιβληθεί κατά την προσχώρησή τους, ισχύουν και εν ανάγκη θα εφαρμοσθούν. Πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη δεν εκπληρώσουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, που στην περίπτωση των δύο εκπνέει το 2010, τις υποχρεώσεις τους σε θέματα εσωτερικών υποθέσεων και Δικαιοσύνης, ασφάλειας τροφίμων και χρηστής διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, ρήτρες που εισήχθησαν με στόχο τον κατευνασμό μιας ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ολοένα και πιο εχθρικής στις συνεχείς τα τελευταία χρόνια διευρύνσεις της Ενωσης προς ολοένα και λιγότερο «δυτικά», ως προς τις δομές τους, κράτη.

Αργεί η εφαρμογή

Για αμφότερες τις χώρες το συμπέρασμα των κοινοτικών ελέγχων είναι το ίδιο: στο νομοθετικό σκέλος υπάρχει κάποια πρόοδος, υπό την έννοια της υιοθέτησης νόμων και κανόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όμως στην πράξη ελάχιστα έχουν γίνει ή στη διπλωματική ορολογία της Επιτροπής «απαιτείται περαιτέρω πρόοδος στον τομέα της εφαρμογής».

Ωστόσο κρίνοντας ότι, παρά τις ελλείψεις, προσπάθειες γίνονται, η Επιτροπή δεν εισηγείται τη λήψη μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι την περικοπή κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που άλλωστε δεν φαίνεται να επιθυμούν ούτε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Ετσι ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, παρουσιάζοντας χθες στις Βρυξέλλες τις εκθέσεις της Επιτροπής για τις δύο χώρες, τόνισε κατ’ επανάληψιν ότι δεν διεκδικεί ρόλο «δασκάλου που βαθμολογεί» κακούς μαθητές αλλά… καλοπροαίρετου φίλου και συμβούλου, τονίζοντας ότι τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία έχουν ήδη σημειώσει «σημαντική πρόοδο». Αρκεί, βέβαια, να μεταφράσουν την πρόοδο αυτή και σε πραγματικά αποτελέσματα…

Συμφωνία για SWΙFΤ

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν χθες σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πως θα χρησιμοποιούνται στο εξής τα προσωπικά δεδομένα του τραπεζικού συστήματος SWIFT (εδρεύει στα περίχωρα των Βρυξελλών) στις αντιτρομοκρατικές έρευνες. Οπως ανακοινώθηκε από διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αναμένεται να δώσει τέλος στη διατλαντική διαπάλη για τα προσωπικά δεδομένα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να κλείσει μια μαύρη τρύπα στην περιβόητη συμφωνία που υπεγράφη με τις αμερικανικές αρχές μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Με βάση τη νέα συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν με τρόπο αυστηρό τα στοιχεία προκειμένου να διευκολυνθούν στις ανακρίσεις. Η συμφωνία θα επικυρωθεί σήμερα.

Τον περασμένο χρόνο, Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων πραγματοποίησαν έρευνα επί της αρχικής μυστικής συμφωνίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παραβίασε τους ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, επειδή δεν έδωσε επαρκείς εγγυήσεις ότι τα στοιχεία θα τύγχαναν της κατάλληλης προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή