Αγρια κόντρα για τις υποκλοπές

Αγρια κόντρα για τις υποκλοπές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Διαστάσεις προσλαμβάνει η διένεξη μεταξύ της ελεγχόμενης από το Δημοκρατικό Κόμμα Γερουσίας και του Λευκού Οίκου αναφορικά με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της κυβέρνησης Μπους. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε χθες, επικαλούμενος προνόμια της εκτελεστικής εξουσίας, τις κλητεύσεις της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας προς τον πρόεδρο Μπους και τον αντιπρόεδρο Τσένι για την άμεση παράδοση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με το επίμαχο πρόγραμμα και πλέον το ενδεχόμενο κατάληξης της υπόθεσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο φαντάζει εξαιρετικά πιθανό. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί το αίτημα κλήτευσης της πρώην συμβούλου του προέδρου Μπους, Χάριετ Μίερς, και της πρώην διευθύντριας του πολιτικού γραφείου, Σάρα Τέιλορ, προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση απόλυσης οκτώ ομοσπονδιακών εισαγγελέων από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες.

«Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να επικαλεστούμε τα ειδικά προνόμια της εκτελεστικής εξουσίας, μολονότι επί σειρά εβδομάδων προσπαθήσαμε προς όφελος μιας συμβιβαστικής λύσης», αναφέρεται σε επιστολή του νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Φρεντ Φίλντινγκ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Πάτρικ Λίχι. Στην επιστολή τονίζεται, ακόμα, ότι ο πρόεδρος Μπους είχε αντιπροτείνει την παράδοση 8.500 σελίδων από τα επίμαχα έγγραφα και ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει προκειμένου να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής ο κ. Γκονζάλες, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται ότι παραβίασε τον νόμο διατάσσοντας την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά οι επικριτές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, έχει διορία μέχρι τις 18 Ιουλίου προκειμένου να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Γερουσίας.

Οι διαδοχικές αρνήσεις του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με τη Γερουσία έχουν ήδη προκαλέσει τριβές στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι τρεις Ρεπουμπλικανοί, μέλη της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, ψήφισαν προχθές υπέρ της έγκρισης των κλητεύσεων. «Η διακομματική υποστήριξη για την έκδοση των κλητεύσεων καθιστά σαφές ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί έχουμε εξοργιστεί από τις παραπλανητικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και των εκπροσώπων του Λευκού Οίκου», τόνισε χθες το μέλος της επιτροπής και γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρούσελ Φέινγκορντ.

Χθες, τέλος, η κυβέρνηση Μπους υπέστη μια ακόμα ήττα όταν η Γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή