Η ερημοποίηση απειλεί τη Γη

Η ερημοποίηση απειλεί τη Γη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς εξαιτίας της ερημοποίησης των γαιών που συντελείται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και την Κεντρική Ασία, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του ΟΗΕ, υποδεικνύει ότι η κλιματολογική αλλαγή αναδεικνύει, πλέον, την ερημοποίηση ως μία από τις πιο σημαντικές απειλές που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αν, λοιπόν, δεν ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία, τουλάχιστον πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η ερημοποίηση είναι παγκόσμιο πρόβλημα που απειλεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης. Η αλόγιστη εκμετάλλευση των καλλιεργήσιμων γαιών και οι εσφαλμένες πρακτικές άρδευσης δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ενώ κομβικό ρόλο στη δραματική εξέλιξή της διαδραματίζει και η κλιματολογική μεταβολή.

Η έκθεση του ΟΗΕ, επίσης, επισημαίνει ότι νέες πρακτικές γεωργίας, όπως η ανάπτυξη δασικών εκτάσεων, ιδιαίτερα σε κάποιες χέρσες περιοχές, αποτελούν «μέτρα πρώτης γραμμής» που μπορούν να ληφθούν χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Η δημιουργία δασών βοηθάει στη δέσμευση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και παρεμποδίζει την εξάπλωση των ερήμων.

Ηδη, ορισμένα κράτη, ένα εκ των οποίων είναι η Κίνα, έχουν δρομολογήσει προγράμματα δενδροφύτευσης. Ομως, σε ορισμένες περιπτώσεις τα νέα δέντρα για να αναπτυχθούν δεσμεύουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ύδατος, γεγονός που ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στους ήδη ελλειμματικούς υδάτινους πόρους.

Πέρα από την ερημοποίηση, η μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών του πλανήτη που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως η αύξηση της συχνότητας των περιόδων καύσωνα θα προκαλέσει την αύξηση των θανάτων. Η ταυτόχρονη εμφάνιση ηπιότερου χειμώνα δεν πρόκειται, ωστόσο, να εξισορροπήσει τη θλιβερή συνέπεια των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine, αναφέρει ότι οι θάνατοι σε 50 αμερικανικές πόλεις πολλαπλασιάστηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια των περιόδων με πολύ υψηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με την αύξηση θανάτων εξαιτίας πολικού ψύχους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κόσμος έχει προσαρμοστεί στο μεγάλο κρύο και παντού υπάρχουν συστήματα κεντρικής θέρμανσης, αλλά δεν έχει συνηθίσει την πολύ μεγάλη ζέστη.

Πάντως, ο καθηγητής Μπιλ Κίτινγκ της ιατρικής σχολής του κολεγίου Κουίν Μαίρη πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι τελικά, κάνοντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, θα μάθουμε να ζούμε και με τη μεγάλη ζέστη.

Τέλος, δραματική είναι η κατάσταση των κατοίκων των παράκτιων περιοχών του Πακιστάν μετά τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Από τη θεομηνία επλήγησαν τουλάχιστον 800 χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Νατοϊκά στρατεύματα και η αφγανική αστυνομία βοήθησαν στον απεγκλωβισμό 42 ντόπιων στην επαρχία Κανίσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή