Ο Κατσάβ ομολόγησε ενοχή για σεξουαλική παρενόχληση

Ο Κατσάβ ομολόγησε ενοχή για σεξουαλική παρενόχληση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Συγκλονισμένη η ισραηλινή κοινή γνώμη παρακολούθησε χθες σε ζωντανή μετάδοση από τους τηλεοπτικούς δέκτες τον γενικό εισαγγελέα να ανακοινώνει ότι ο πρόεδρος της χώρας, Μοσέ Κατσάβ, αποδέχτηκε τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης δύο πρώην υπαλλήλων του. «Ο πρώτος πολίτης της χώρας δεν είναι πλέον παρά ένας κοινός εγκληματίας και η ντροπή θα τον ακολουθεί για πάντα», δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Μεναχέμ Μαζούζ. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κ. Κατσάβ είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές, η οποία προβλέπει την αποδοχή των κατηγοριών για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση από την πλευρά του πελάτη τους με αντάλλαγμα την απόσυρση της δίωξης για βιασμό. Η συμφωνία προβλέπει, ακόμα, ότι ο κ. Κατσάβ θα υποβάλει την παραίτησή του εντός σαράντα οκτώ ωρών στην πρόεδρο της Κνεσέτ, Ντάλια Ιτζίκ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην γενική εισαγγελία, ο κ. Κατσάβ θα καταδικαστεί σε κάθειρξη με αναστολή και θα κληθεί να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στις δύο πρώην υπαλλήλους του.

«Η συμφωνία μεταξύ της εισαγγελίας και των συνηγόρων του κ. Κατσάβ συμβάλλει τα μέγιστα στην αποφυγή πρόκλησης ανεπανόρθωτου πλήγματος στον θεσμό της προεδρίας», τόνισε χθες ο κ. Μαζούζ. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η κατάληξη της συγκεκριμένης υπόθεσης ενθαρρύνει τα θύματα εγκλημάτων παρόμοιας φύσης να καταθέσουν στις αρχές», πρόσθεσε ο ίδιος. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Κατσάβ δήλωσε χθες ότι αποδέχτηκε τον συμβιβασμό εκτός δικαστηρίου διότι δεν είχε την ψυχική και σωματική δύναμη προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας πολύμηνης δικαστικής διαμάχης. Ο κ. Μαζούζ, πάντως, υπεραμύνθηκε της απόφασης να αποσυρθεί η δίωξη για βιασμό, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή στοιχεία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο κ. Κατσάβ είχε αρχικά κατηγορηθεί ότι βίασε δύο φορές νεαρή υπάλληλο της κυβέρνησης κατά την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Τουρισμού και ότι ως πρόεδρος παρενόχλησε κατ’ επανάληψη σεξουαλικά δύο, τουλάχιστον, υπαλλήλους του προεδρικού μεγάρου.

Ο Μοσέ Κατσάβ γεννήθηκε το 1945 στο Ιράν και μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1951 με την οικογένειά του. Εγινε ο νεότερος δήμαρχος στην Ιστορία του Ισραήλ σε ηλικία μόλις 24 ετών και αργότερα εξελέγη στην Κνεσέτ με το δεξιό κόμμα Λικούντ. Το 2000 και ενώ άπαντες θεωρούσαν δεδομένη την εκλογή του Σιμόν Πέρες στην προεδρία, ο Μοσέ Κατσάβ έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το αξίωμα στην τρίτη ψηφοφορία των μελών της Κνεσέτ. Η θητεία του κ. Κατσάβ στην προεδρία έληγε στις 12 Ιουλίου, δεδομένης ωστόσο της επικείμενης παραίτησής του, η πρόεδρος της Κνεσέτ, Ντάλια Ιτζίκ, θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι την ορκωμοσία του κ. Πέρες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πέρες ψηφίστηκε από την Κνεσέτ πρόεδρος της χώρας στις 13 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή