Ο Μπράουν διόρισε την κυβέρνηση

Ο Μπράουν διόρισε την κυβέρνηση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον 41χρονο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, μέχρι πρότινος υπουργό Περιβάλλοντος, διόρισε υπουργό Εξωτερικών ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, τηρώντας τη δέσμευσή του για «νέα κυβέρνηση, με νέες προτεραιότητες». Παράλληλα, ανέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στον πολιτικό του σύμμαχο, Αλιστερ Ντάρλινγκ, ο οποίος φέρεται ως συνεχιστής της οικονομικής πολιτικής του Μπράουν, που διετέλεσε επί δεκαετία «τσάρος» της βρετανικής οικονομίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανετέθη στον Τζακ Στρο, πρώην υπουργό Εξωτερικών του Τόνι Μπλερ και όψιμο σύμμαχο του Μπράουν, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Τζάκι Σμιθ, εκ των «κοριτσιών του Μπλερ», των γυναικών βουλευτών που εξελέγησαν για πρώτη φορά, όταν ο Μπλερ κέρδισε την εξουσία το 1997. Στο υπουργείο Αμυνας παραμένει ο Ντε Μπράουν.

Ο Μίλιμπαντ στο ΥΠΕΞ

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στη σύνθεση της νέας βρετανικής κυβέρνησης είναι ο διορισμός του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στο αξίωμα του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ο Μίλιμπαντ είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του στον Τόνι Μπλερ για στην υποστήριξή του στης ΗΠΑ, στον πόλεμο του Ιράκ. Τον περασμένο χρόνο, όντας υπουργός πλέον, διαφώνησε ανοιχτά μαζί του, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, εξαιτίας της φιλοϊσραηλινής στάσης του Μπλερ και της άρνησής του να ζητήσει άμεση εκεχειρία στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ. Η τοποθέτηση του Μίλιμπαντ στο υπουργείο Εξωτερικών ερμηνεύεται ως προσπάθεια του Γκόρντον Μπράουν να διαφοροποιηθεί από τον Τόνι Μπλερ και να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που η εξωτερική του πολιτική και κυρίως η στάση του στο Ιράκ, είχε απομακρύνει. Αμέσως μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο Μίλιμπαντ τόνισε ότι στη σύγχρονη διπλωματία πρέπει να έχει κανείς υπομονή και στόχους. Με λαμπρές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το φημισμένο MIT της Μασαχουσέτης, ο Μίλιμπαντ είναι γιος του θεωρητικού του μαρξισμού, Ραλφ Μίλιμπαντ.

Το 1994 έγινε σύμβουλος του Τόνι Μπλερ και διακρίθηκε γρήγορα για τις ικανότητές του. Κάποτε λέγεται ότι ο Μπλερ τον συνέκρινε με τον άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον ποδοσφαιριστή Γουέιν Ρούνεϊ. Το 2001, ο Μίλιμπαντ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και το 2006, ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οσο για τον διορισμό του Αλιστερ Ντάρλινγκ, Σκώτου όπως και ο Μπράουν, στο υπουργείο Οικονομίας, εξασφαλίζει μεν τη συνέχεια στην οικονομική πολιτική του Μπράουν, με τη διαφορά ότι ο Ντάρλινγκ αναλαμβάνει το αξίωμα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη βρετανική οικονομία, δεδομένου ότι σημειώνεται αύξηση του πληθωρισμού.

Οι χρηματαγορές αντέδρασαν θετικά στο διορισμό του Ντάρλινγκ όμως οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν άχρωμο και βαρετό, όπως ο Γκόρντον Μπράουν. Τέλος, η νέα υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, η Τζάκι Σμιθ, θεωρείται αμφιλεγόμενη πολιτικός, καθώς ψήφισε υπέρ των αντιτρομοκρατικών νόμων του Μπλερ και του «ηλεκτρονικού φακελώματος» με βιομετρικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή