Σε κλοιό πιέσεων ο Αμπάς – Ισραηλινή επίθεση κατά Φατάχ

Σε κλοιό πιέσεων ο Αμπάς – Ισραηλινή επίθεση κατά Φατάχ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαίρεσε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Διόρισε στη θέση του τον Σαλάμ Φαγιάντ, έναν πολιτικό που σπούδασε στο Τέξας, έζησε 25 χρόνια στις ΗΠΑ και χρημάτισε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση όλων των ενόπλων τμημάτων των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ταξιαρχιών Αλ Ακσά, που δημιουργήθηκαν από τη δική του οργάνωση, τη Φατάχ. Ολα αυτά εξασφάλισαν στον Μαχμούντ Αμπάς επαίνους και πολιτική υποστήριξη από ΗΠΑ και Ε.Ε. Οσοι, όμως, περίμεναν μια ανταμοιβή του Ισραήλ στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, μάλλον θα αναγκασθούν για άλλη μια φορά να αλλάξουν γνώμη.

Από την νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μεταφέρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται καθ’ ολοκληρίαν από τη Χαμάς, στη Δυτική Οχθη, όπου κυριαρχεί η Φατάχ. Ισραηλινοί στρατιώτες, με συνοδεία τεθωρακισμένων, εισέβαλαν στη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Οχθης, τη Ναμπλούς, επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και προχώρησαν σε εκτεταμένες έρευνες για τη σύλληψη μαχητών της Φατάχ. Οι ένοπλοι της τελευταίας προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, με συνέπεια να τραυματισθούν, στη διάρκεια των εχθροπραξιών, πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες.

Στο πολιτικό επίπεδο, η επιδρομή, η οποία καταδικάστηκε με σκληρή γλώσσα από τον Φαγιάντ, προκάλεσε έντονες ανησυχίες στη Ραμάλα. Την ίδια στιγμή, ο Αμπάς αντιμετώπιζε άλλο ένα πλήγμα, ακόμη περισσότερο οδυνηρό καθότι απροσδόκητο.

Τη νύχτα της Τετάρτης, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», στο πιο δημοφιλές «τοκ σόου» του προγράμματός του, φιλοξενούσε ένα ιστορικό στέλεχος της Φατάχ. Τον Χάνι αλ Χασάν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, υπεύθυνο για την εκπαίδευση των πρώτων «Φενταγίν» στην Κίνα και επικεφαλής των προεδρικών συμβούλων, πρώτα επί Αραφάτ και ύστερα επί Αμπάς.

Ο Χασάν προσήλθε στο στούντιο με πολλές πολιτικές «βόμβες»: Υποστήριξε ότι οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Γάζα δεν ήταν αναμέτρηση Φατάχ – Χαμάς, αλλά αγώνας εναντίον των «προδοτικών» στοιχείων, που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ, και μόνον. Χαρακτήρισε τον συνεργάτη του Αμπάς σε θέματα εθνικής ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταχλάν, πράκτορα των Αμερικανών και πολιτικό πτώμα. Μίλησε με καλά λόγια για τον Χανίγια και τάχθηκε υπέρ νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας θέτοντας ως μόνη προϋπόθεση να αποχωρήσει η Χαμάς από τα κτίρια-σύμβολα της Παλαιστινιακής Αρχής. Η ενόχληση του Αμπάς προδίδεται από το γεγονός ότι καθαίρεσε τον Χασάν από το αξίωμα του συμβούλου «στον αέρα», προτού καν τελειώσει η εκπομπή.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Οχι ασήμαντο τμήμα της ηγεσίας της Φατάχ διαφοροποιείται από την κάθετη ρήξη με τη Χαμάς και πιέζουν τον Αμπάς για αλλαγή πολιτικής, με το «ξεκαθάρισμα» της οργάνωσης από τα «ενδοτικά» στοιχεία και τον συμβιβασμό με τους ισλαμιστές. Αλλά και η Ρωσία, διά στόματος του Ολέγκ Οζερόφ, υπεύθυνου Μέσης Ανατολής στο υπουργείο Εξωτερικών, τάχθηκε υπέρ ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Χαμάς, απορρίπτοντας «την πολιτική του διαίρει και βασίλευε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή