Στη λίμνη Τσέκο ψάχνουν αστεροειδή

Στη λίμνη Τσέκο ψάχνουν αστεροειδή

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιταλοί επιστήμονες εντόπισαν τον κρατήρα που πιθανώς δημιουργήθηκε από την πτώση του μεγαλύτερου ουράνιου σώματος που έπεσε στη Γη τη σύγχρονη εποχή.

Η έκρηξη ισοπέδωσε το δάσος σε έκταση περίπου δύο χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα στη Σιβηρία, στις 30 Ιουνίου του 1908. Πιθανολογείται ότι ένας αστεροειδής ή κομήτης εξερράγη στην ατμόσφαιρα της Γης με δύναμη που ισοδυναμεί με χίλιες ατομικές βόμβες σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα. Σήμερα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας ισχυρίζεται ότι μια λίμνη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της έκρηξης ενδεχομένως να καλύπτει τον κρατήρα που δημιουργήθηκε από ένα κομμάτι που έφτασε μέχρι το έδαφος. Η λίμνη Τσέκο, αν και είναι ρηχή, έχει τις αναλογίες ενός κρατήρα που δημιουργήθηκε από πτώση ουράνιου σώματος, λένε οι Ιταλοί επιστήμονες. Οι έρευνές τους στον πυθμένα της λίμνης αποκάλυψαν μια τρύπα με σχήμα φουγάρου, που δεν υπάρχει σε άλλες κοντινές λίμνες. Επιπλέον, γεωλογικές έρευνες στον πυθμένα της λίμνης αποκάλυψαν έναν ασυνήθιστο σχηματισμό που θα μπορούσε να είναι συμπιεσμένα πετρώματα ή ένα θαμμένο κομμάτι του ουρανίου σώματος.

Οι επιστήμονες Λούκα Γκασπαρίνι, Τζιουζέπε Λόνγκο και οι συνάδελφοί τους υποστηρίζουν ότι το σχήμα της λίμνης Τσέκο δημιουργήθηκε από υλικό που έφτασε μέχρι την επιφάνεια της Γης. «Δεν διαθέτουμε αποδείξεις ότι αυτός είναι ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση, αλλά καταφέραμε να αποκλείσουμε κάποιες άλλες υποθέσεις, γεγονός που μας οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα», λέει ο καθηγητής Λόνγκο, που ηγείται της επιστημονικής ομάδας. Το ουράνιο σώμα που εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα το πρωινό της 30ής Ιουνίου του 1908 θεωρείται ότι εξερράγη πέντε με δέκα χιλιόμετρα επάνω από την επιφάνεια. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε ορατή στο Λονδίνο. Θραύσματα λογικά θα πρέπει να έπεσαν στην επιφάνεια. Ομως, μυστηριωδώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ούτε κρατήρας ούτε άλλο ίχνος πρόσκρουσης. «Κατά την άποψή μου δεν μας παρέχουν κάποια απόδειξη ότι αυτός είναι ο κρατήρας» σχολίασε ο καθηγητής Γκάρεθ Κόλινς από το Imperial College του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή