Ανησυχία στο Λονδίνο από όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά

Ανησυχία στο Λονδίνο από όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εφιαλτικές μνήμες από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Ιουλίου του 2007 ζωντάνεψαν χθες στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου οι τοπικές αρχές εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην περιοχή Χεϊμάρκετ. Πηγές προσκείμενες στη βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία έκαναν χθες λόγο για ομοιότητες μεταξύ της βόμβας, η οποία βρέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο εσωτερικό πολυτελούς αυτοκινήτου, και των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται από τους Ιρακινούς αντάρτες. Από την πλευρά του, ο διοικητής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Πίτερ Κλαρκ, υποστήριξε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες εφόσον είχε εκραγεί σε ώρα αιχμής. Για λόγους ασφαλείας πάντως και προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της υπηρεσίας Σήμανσης των βρετανικών αρχών, η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση του κοινού στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Πικαντίλι Σέρκους και τη Λέστερ Σκουέρ.

Λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Ιουλίου, οι κάτοικοι του Λονδίνου ξύπνησαν με την είδηση της ανακάλυψης παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στο Χεϊμάρκετ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα αυτοκίνητο μάρκας Μερσέντες προσέκρουσε με ταχύτητα σε κάδους απορριμμάτων έξω από γνωστό κέντρο διασκέδασης, δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Το προσωπικό ασφαλείας του νυχτερινού κέντρου, το οποίο και κάλεσε την αστυνομία όταν είδε τα εκρηκτικά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, υποστήριξε ότι ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και χάθηκε στο σκοτάδι δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση. «Στα πίσω καθίσματα του οχήματος ανακαλύψαμε εκρηκτικά, γκαζάκια και καρφιά», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής αστυνομίας υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Θεωρώ δεδομένο ότι οι δράστες ήθελαν να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες» πρόσθεσε.

Η υπόθεση προκαλέσε έντονη ανησυχία στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ η νέα υπουργός Εσωτερικών, Τζάκι Σμιθ, συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής για την αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων. «Το περιστατικό αυτό υπενθυμίζει την ανάγκη εγρήγορσης του κράτους και των πολιτών», δήλωσε σχετικά ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή