Ο Αλ Γκορ θα κέρδιζε το χρίσμα

Ο Αλ Γκορ θα κέρδιζε το χρίσμα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αν ο Αλ Γκορ έθετε υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα επικρατούσε όχι μόνο του Μπάρακ Ομπάμα αλλά και της προπορευόμενης Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στην κρίσιμη πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ.

Η δημοσκόπηση στην πρώτη πολιτεία όπου θα διεξαχθούν εκλογές για το χρίσμα, στις 22 Ιανουαρίου 2008, έδειξε ότι η Χίλαρι Κλίντον έχει την υποστήριξη του 37% των Δημοκρατικών, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα του 19%. Αν όμως το όνομα του Γκορ προστεθεί στους υποψηφίους, το 29% των υποστηρικτών της Κλίντον μετακινείται προς αυτόν. Μαζί με τις ψήφους που αντλεί από τους υπόλοιπους υποψήφιους, ο Γκορ περνάει πρώτος με 32%.

Ο Γκορ, που οργανώνει παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχει δηλώσει ότι δεν περιμένει να είναι υποψήφιος πρόεδρος και ότι δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ουδέποτε όμως έχει δηλώσει κατηγορηματικά και απερίφραστα: «Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος». «Δεν αποκλείω να επιστρέψω στην πολιτική κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά δεν περιμένω ότι θα το κάνω, γιατί δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα» είπε πρόσφατα ο Γκορ, «αν άλλαζαν, θα ένιωθα διαφορετικά».

Ο Γκορ, που ήταν επί οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος και έχει δοκιμάσει δύο φορές να εκλεγεί πρόεδρος, δεν υποτιμά την πολιτική επιρροή της εκστρατείας του για το περιβάλλον. «Με αυτή την εκστρατεία επηρεάζω κάθε πολιτικό, κάθε κόμματος, σε κάθε μέρος του κόσμου» έχει πει ο Γκορ. Το ντοκιμαντέρ του Γκορ «Μια ενοχλητική αλήθεια» κέρδισε δύο βραβεία Οσκαρ, ενώ οι διαλέξεις του ευαισθητοποιούν ακροατήρια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Αυτή την εποχή, ο Γκορ είναι εκ των κύριων οργανωτών της συναυλίας «Live Earth» που θα γίνει ταυτόχρονα σε επτά πόλεις του κόσμου στις 7 Ιουλίου με στόχο την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο πολιτικός αναλυτής Ντέιβιντ Τερ είπε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι η δημοσκόπηση που δείχνει τον Γκορ στην κορυφή βασίστηκε σε μικρό δείγμα ψηφοφόρων και έχει μεγάλα περιθώρια σφάλματος. Ομως, συνάδει με τα αποτελέσματα άλλων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν σε πανεθνικό επίπεδο τη δημοτικότητα του Γκορ να αυξάνεται.

«Το ότι η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί κατά 6 μονάδες σε έξι μήνες είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να δικαιολογήσει μια προεδρική εκστρατεία», είπε ο Τερ. «Μπορεί να πει ότι κατέβηκε γιατί το ήθελε ο αμερικανικός λαός. Ετσι, η εικόνα ότι δεν ξέρει να χάνει ή ότι πεθαίνει να γίνει πρόεδρος ή ότι δεν είναι αγαπητός στον κόσμο, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή