36 ώρες στη Σαβάνα, Τζόρτζια, με τις καλλιτεχνικες ανησυχίες

36 ώρες στη Σαβάνα, Τζόρτζια, με τις καλλιτεχνικες ανησυχίες

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένα πράγματα που αφορούν στη Σαβάνα δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ. Παραμένει μια από τις πιο αξιαγάπητες αμερικανικές πόλεις, διατεταγμένη σε 21 τετράγωνα, όπου παίζουν παιδιά, ζευγάρια παντρεύονται και τα απογεύματα, μοναχικοί σαξοφωνίστες παίζουν μουσική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Σαβάνα δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει. Το σημαντικότερο είναι ίσως η ανθηρή καλλιτεχνική της σκηνή που περιλαμβάνει την επίσημη, μια μεγάλη επέκταση του μουσείου Telfair και την ερασιτεχνική, όπου δραστηριοποιούνται φοιτητές και εκπαιδευτικοί της Σχολής Καλών Τεχνών και Ντιζάιν της Σαβάνα.

1. Καλό και κακό (Παρασκευή 3 μ.μ.)

Βρίσκεστε στην καρδιά του γραφικού Νότου, ξεκινήστε με μια επίσκεψη στην πολυτελή οικία των Μέρσερ Ουίλιαμς στην πλατεία Μοντερέι. Χτίστηκε στη δεκαετία του 1860 για τον προ-προπάππου του τραγουδοποιού Τζόνι Μέρσερ και συντηρήθηκε από τον Τζιμ Ουίλιαμς, τον αντικέρ που απαθανατίστηκε στο κλασικό πλέον μυθιστόρημα «Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού».

2. Γαρίδες με καφέ (7 μ.μ.)

Ντυθείτε κάπως εκκεντρικά για να ταιριάζετε στην πελατεία του εστιατορίου Elizabeth on 37th που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό των αρχών του 20ού αιώνα. Η διακόσμηση είναι επιτηδευμένη, όχι όμως και το φαγητό. Οι κριτικοί δεν διαθέτουν αρκετές λέξεις για να επαινέσουν το πλούσιο σε θαλασσινά μενού του εστιατορίου, την πεμπτουσία των γευστικών εμπειριών που προσφέρει η Σαβάνα. Παραγγείλετε τις γαρίδες με βρόμη και τον κοκκινωπό ζωμό που παρασκευάζεται παραδοσιακά από τα υπολείμματα του καφέ.

3. Ασυνήθιστα κοκτέιλ (9 μ.μ.)

Η Σαβάνα ήταν μια φιλήσυχη πόλη που έζησε την εμπειρία του πολέμου, του κίτρινου πυρετού, του τυφώνα και της πυρκαγιάς, καθώς και τις επιδρομές των πειρατών και τις κατάρες, που τη μετέτρεψαν σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Η Σαβάνα βρήκε τρόπο να εκμεταλλευθεί το ειδεχθές ιστορικό της παρελθόν. Η πόλη προσφέρει τουλάχιστον 30 ξεναγήσεις σε στοιχειωμένες οικίες. Εκτός από την αφήγηση των πιο φημισμένων ιστοριών της πόλης με δολοφονίες, αυτοκτονίες και θανατηφόρες ασθένειες, ο ξεναγός σας θα σας προτείνει απολαυστικά κοκτέιλ σε στοιχειωμένα μπαρ.

4. Τέχνη και άρτος (Σάββατο μεσημέρι)

Η Σαβάνα δεν έχει μόνο το ιστορικό της κέντρο να επιδείξει, αλλά και την αναπτυσσόμενη περιοχή, το Στάρλαντ, των γκαλερί και των στούντιο. Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στην desot O Gallery, των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου πρόσφατα εξέθεσαν βαμμένα μεγάλα παλιά ραδιόφωνα και μια καθρεφτιζόμενη κούκλα του τοπικού καλλιτέχνη Ράιαν Μπρέναν. Στην άλλη γωνία βρίσκεται ο παλαιικός και αγαπημένος φούρνος των ντόπιων, Back in the Day. Δοκιμάστε κάποιο από τα νόστιμα του σάντουιτς, όπως το κοτόπουλο με μάντρας κάρι.

5. Πικνίκ με τους νεκρούς (2.30 μ.μ.)

Ελάχιστα νεκροταφεία προσφέρονται περισσότερο για πικνίκ από το νεκροταφείο Bonaneture με τους επιβλητικές δρυς των 250 ετών. Εκεί είναι θαμμένοι ο Κόνραντ Αϊκεν, ο Τζόνι Μέρσερ και άλλοι επιφανείς κάτοικοι της πόλης.

6. Παλιοί δρόμοι, νέο μουσείο (4 μ.μ.)

Η μάχη διήρκεσε πολλά χρόνια μεταξύ δύο διαφορετικών αντιπάλων: το μουσείο Telfair, το παλαιότερο μουσείο στον Νότο, το οποίο θέλησε να επεκταθεί και το ισχυρό Historic District Board of Review της Σαβάνας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα φωτεινό και αστραφτερό σαν θαλαμηγός κτίριο και θερμές χειραψίες στον αρχιτέκτονα Μόσε Σαφντί. Η νέα προσθήκη, το Κέντρο Τεχνών Jepson, σεβάστηκε τη ρυμοτομία των παλαιών δρόμων, χωρίζοντας το κτίριο σε δύο τμήματα, τα οποία ενώνονται με δύο γυάλινες γέφυρες.

7. Σχολικό πανηγύρι (5.30 μ.μ.)

Τα ψώνια στη Σαβάνα είναι εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, μετά την πρόσφατη προσθήκη του επιβλητικού καταστήματος του Μαρκ Γιάκομπς στην οδό Μπρούτον, που εξελίσσεται ταχύτατα σε αριστοκρατική οδό. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον κατάστημα είναι το shopSCAD, όπου πωλούνται δημιουργίες των φοιτητών, των καθηγητών και των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών της Σαβάνα.

8. Ο παράδεισος του κάβουρα (7.30 μ.μ.)

Ξεχάστε τις τάρτες με κάβουρα και την καβουρόψυχα au gratin. Ο κάβουρας είναι απολαυστικότερος όταν τρώγεται σκέτος και σερβίρεται σε κομμάτια πάνω σε εφημερίδα με ένα κουτάκι μπίρα κι ένα αμβλύ όργανο για να σπάζει κανείς το περίβλημά του. Αυτή τη σπεσιαλιτέ μαζί με βραστές πατάτες και καλαμπόκι μπορείτε να απολαύσετε στο Desposito’s, μια ταπεινή ταβέρνα στο άλλοτε ψαροχώρι Θάντερμπολτ στις παρυφές της πόλης.

9. Πίνοντας στη σκηνή (9.30 μ.μ.)

Πολλά από τα καλύτερα μπαρ της Σαβάνα κλείνουν νωρίς, οπότε μην καθυστερήσετε πολύ τη βραδινή σας περιοδεία για ποτό. Ξεκινήστε με το American Legion Post 135, νότια του Φορσάιθ Παρκ, γεμάτο εντυπωσιακούς καθρέφτες και πελατεία κάθε ηλικίας και ασχολίας. Συνεχίστε με το Crustal Beer Parlor, που θυμίζει γαλλικό μπιστρό. Στη συνέχεια πεταχτείτε στο Planters Tavern, ένα θορυβώδες χαμηλοτάβανο μπαρ στο υπόγειο του εστιατορίου Olde Pink House.

10. Το κοτόπουλο της εκκλησίας (Κυριακή 11 π.μ.)

Η εκκλησία και το φαγητό πάνε μαζί στον Νότο, με ιδιαίτερη δε επιτυχία στο Masada Caf, που βρίσκεται στο πλάι του United House of Prayer for All People. Η εκκλησία έχει πολλά παραρτήματα στη Σαβάνα, το συγκεκριμένο προσφέρει φαγητό στους φτωχούς, όμως ο φθηνός μπουφές με τα κλασικά πιάτα, όπως τηγανητό κοτόπουλο και μακαρόνια με τυρί, έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς μεταξύ των γευσιγνωστών και των ντόπιων. Προσπαθήστε να είσαστε εκεί κατά τις 11 το πρωί για την κυριακάτικη λειτουργία, με τη ρυθμική μουσική και τα παλαμάκια, που παραπέμπει στους απόγονους των σκλάβων Γκούλα-Γκίτσι, που έμεναν στα περίχωρα.

Ανεση και πολυτέλεια

Για καλή σχέση ποιότητας-τιμής κλείστε δωμάτιο στο πρόσφατα ανακαινισμένο Thunderbird Inn. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 109 δολάρια τη βραδιά. Η Σαβάνα προσφέρει μεγάλη ποικιλία Bed and Breakfast με τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 300 δολάρια τη βραδιά. Αν είστε θιασώτες της πολυτέλειας κλείστε στο εξαιρετικά ανακαινισμένο Αρχοντικό στο Φόρσαιθ Παρκ, του 1888. Οι τιμές ξεκινούν από 229 δολάρια τη βραδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή