Νέα σενάρια πάλι για επιστροφή του Πούτιν

Νέα σενάρια πάλι για επιστροφή του Πούτιν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Ιβανόφ, παλιός σύντροφος του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εποχή της KGB, φαίνεται να κερδίζει το προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια της «σύντομης παρένθεσης», που θέλουν τον δημοφιλή Ρώσο πρόεδρο να αποσύρεται για μικρό διάστημα, προκειμένου να επανέλθει δριμύτερος, με τη μια ή την άλλη αφορμή, στα προεδρικά του καθήκοντα. Ο πολιτικός σύμβουλος του Πούτιν, Βλαντισλάβ Σουρκόφ, τον συγκρίνει με τον Φράνκλιν Ντέλανο Ρούζβελτ -κατά γενική ομολογία, τον σπουδαιότερο Αμερικανό πολιτικό του εικοστού αιώνα- ο οποίος εξελέγη, κατ’ εξαίρεσιν, στο προεδρικό αξίωμα τέσσερις φορές (το ισχύον αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει το πολύ δύο προεδρικές θητείες). Ο ίδιος ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν εννοεί να συνταξιοδοτηθεί, δηλώνοντας: «Το άθλημά μου ήταν το τζούντο, όχι ο στίβος. Δεν σκοπεύω να το βάλω στα πόδια».

Το ρωσικό σύνταγμα προβλέπει μόνο δύο συνεχόμενες θητείες, αλλά δεν αποκλείει τη δυνατότητα να εκλεγεί κάποιος και για τρίτη φορά εφόσον έχει μεσολαβήσει κάποιος άλλος στη θέση του. Με αυτό το δεδομένο, η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ», επικαλούμενη ρωσικές πηγές, έκανε λόγο πρόσφατα για το ενδεχόμενο ενός «τεχνοκράτη προέδρου, που θα κρατήσει την καρέκλα του Πούτιν ζεστή μέχρι το πολύ το 2012», μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2008. Βεβαίως ο Πούτιν θα μπορούσε, ποντάροντας στην ισχυρή δημοτικότητά του (άνω του 70% των Ρώσων), να αλλάξει το σύνταγμα και να εκλεγεί για τρίτη φορά πρόεδρος. Ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να πράξει κάτι τέτοιο, καθώς επιθυμεί να δώσει, τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στη Δύση, την εικόνα μιας συντεταγμένης Δημοκρατίας, όπου λειτουργούν οι θεσμοί, ανεξαρτήτως προσώπων. Ετσι, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει να «οδηγεί από το πίσω κάθισμα», ενδεχομένως ως επικεφαλής κάποιας στρατιωτικής επιτροπής ή συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Προειδοποίηση για Γεωργία – Ουκρανία

Στο μεταξύ, η Ρωσία προειδοποίησε χθες τη Δύση, διά στόματος υφυπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ντενίσοφ, ότι ενδεχόμενη είσοδος της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επιδεινώσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ατλαντική Συμμαχία και θα κλονίσει την εμπιστοσύνη της στην Ευρώπη. Με την προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι άσχετη και η προειδοποίηση της Μόσχας για το ενδεχόμενο απόσχισης των αυτόνομων περιοχών της Γεωργίας (Νότια Οσετία, Αμπχαζία) σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή