Πίτερ Σάδερλαντ: «H μετανάστευση συμβάλλει στην αμφίπλευρη ανάπτυξη»

Πίτερ Σάδερλαντ: «H μετανάστευση συμβάλλει στην αμφίπλευρη ανάπτυξη»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις συζητήσεις περί μετανάστευσης, που συχνά χρωματίζονται από φοβικά σύνδρομα, χάνεται μία από τις κρισιμότερες παραμέτρους του θέματος, που είναι η συμβολή της μετανάστευσης στην ανάπτυξη. «Η μετανάστευση είναι συνολικά θετική και για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και για τις χώρες που τους υποδέχονται», λέει ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ. Ο Σάδερλαντ δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα φανταζόταν κανείς ότι θα ασχολείτο με τα θέματα των μεταναστών. Νυν διευθυντής (chairman) της πετρελαϊκής BP και της επενδυτικής Goldman Sachs International, πρώην πρόεδρος της GATT (προδρόμου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) ο Σάδερλαντ ανέλαβε, κατά παράκληση του Κόφι Ανάν, την άμισθη θέση του ειδικού απεσταλμένου προ διετίας.

«Τα θέματα της μετανάστευσης συχνά κατακερματίζονται στο εσωτερικό των κυβερνήσεων και αφορούν κυρίως τα υπουργεία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των συνόρων», λέει ο Ιρλανδός Σάδερλαντ. «Ομως, χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση, τόσο στο εσωτερικό των κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των χωρών». Η ιδέα του παγκόσμιου συντονισμού της μεταναστευτικής πολιτικής είναι πολύ προωθημένη έως ανεφάρμοστη, καθώς πολλές χώρες θεωρούν ότι τα θέματα αυτά άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Ομως, οι άτυπες συζητήσεις για την υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Μια τέτοια διακυβερνητική συζήτηση είναι το φόρουμ του ΟΗΕ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, που αρχίζει τις εργασίες του τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο Σάδερλαντ επισημαίνει ότι η μετανάστευση συμβάλλει στην ανάπτυξη μέσω των εμβασμάτων που στέλνουν οι νομίμως ή παρανόμως εργαζόμενοι στις χώρες καταγωγής τους. «Τα εμβάσματα ανέρχονται σε 254 δισ. δολάρια ετησίως, είναι δηλαδή τριπλάσια σε όγκο από το συνολικό ποσό της αναπτυξιακής βοήθειας που χορηγείται κάθε χρόνο», λέει ο Σάδερλαντ. «Κάθε χρόνο στην Κίνα εισρέουν 25 δισ. δολάρια σε εμβάσματα. Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα, που θεωρούνται τεράστιες, είναι 50 δισ. δολάρια».

Ο Σάδερλαντ δίνει μερικά παραδείγματα για το πώς μπορεί οι αναπτυξιακές επιπτώσεις να βελτιωθούν. «Ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική, οι προμήθειες που χρεώνονται για τη μεταφορά εμβασμάτων έχει μειωθεί από το 12% στο 7% μέσα σε τρία χρόνια», λέει. «Οι προμήθειες έχουν το κακό ότι όσο μικρότερο είναι το ποσό που αποστέλλεται -και τα περισσότερα ποσά είναι μικρά, κάτω από 200$ ανά έμβασμα- τόσο μεγαλύτερη, ως ποσοστό, είναι η προμήθεια». Γιατί λοιπόν να μην πιέσουν, συλλογικά, οι κυβερνήσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πραγματοποιούν τις μεταφορές; «Δεν είναι τόσο απλό, αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος ανταγωνισμός, να μπουν και οι τράπεζες στο παιχνίδι» λέει ο Σάδερλαντ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του γ. γ. του ΟΗΕ δίνει μερικά παραδείγματα πρακτικών που θεωρεί άξιες μίμησης. «Στην Ολλανδία, μια οργάνωση ενισχύει την επιχειρηματικότητα στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και έχει βοηθήσει να ιδρυθούν πάνω από 200 επιχειρήσεις». «Στο Μεξικό, η κυβέρνηση προσφέρει τρία δολάρια για κάθε ένα δολάριο που έρχεται στη χώρα ως έμβασμα, αν ο παραλήπτης υποβάλει συγκεκριμένη επιχειρηματική πρόταση». Ο Σάδερλαντ επιμένει στην πρόταση να γίνει η μετανάστευση πιο κινητική «με τη χορήγηση βίζας πολλαπλών εισόδων, ώστε οι εποχιακοί εργάτες να μπαίνουν στη χώρα, και να μπορούν χωρίς φόβο να φύγουν και να ξανάρθουν την επόμενη χρονιά». Ενα από τα προβλήματα που χρειάζεται να συντονιστούν, σύμφωνα με τον Σάδερλαντ, είναι η καλύτερη μεταφορά των συντάξεων από χώρα σε χώρα.

Στα αρνητικά της μετανάστευσης, ο Σάδερλαντ κατατάσσει τη λεγόμενη «διαφυγή εγκεφάλων». «Από τα 191 εκατομμύρια που μετανάστευσαν το 2005, περί τα 20 εκατομμύρια ήταν άνθρωποι με πανεπιστημιακή μόρφωση που πιθανώς χρειάζονταν για να καλύψουν ανάγκες στις χώρες από τις οποίες έφυγαν», λέει. «Από κάποιες χώρες, το 60% όσων μεταναστεύουν είναι πτυχιούχοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή