Μακελειό πάλι στη Βαγδάτη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Νέο μακελειό χθες στην πρωτεύουσα του Ιράκ από την έκρηξη τριών παγιδευμένων αυτοκινήτων, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 69 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Παρά τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, δεκάδες Ιρακινοί εξακολουθούν να σκοτώνονται καθημερινά. Χθες, ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη κοντά σε πρατήριο βενζίνης, προκαλώντας μια δεύτερη, ακόμη μεγαλύτερη, έκρηξη. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν. «Δεν έχουμε πολλούς με ελαφρά τραύματα», λέει γιατρός στο νοσοκομείο Γιαρμούκ της Βαγδάτης. «Ολοι έχουν μέτρια και σοβαρά εγκαύματα. Μερικοί βρίσκονται σε κρεβάτια, άλλοι στους διαδρόμους και κάποιοι, αφού τους παρείχαμε τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία», προσθέτει.

Νωρίτερα ένα ακόμη παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 ανθρώπων όταν εξερράγη σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Βαγδάτης. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σε σιιτική γειτονιά της πόλης και οι υποψίες βαρύνουν σουνίτες εξτρεμιστές. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, μια ακόμη βόμβα προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων στη συνοικία Ντούρα της πρωτεύουσας.

Καθώς οι εκρήξεις αντηχούσαν στη Βαγδάτη, ο σουνιτικός συνασπισμός Μέτωπο Συμφωνίας ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί. Και τυπικά πλέον η κυβέρνηση Μαλικί δεν μπορεί να διεκδικεί τον χαρακτηρισμό «εθνικής ενότητας», αφού πριν από τους έξι σουνίτες υπουργούς είχαν αποχωρήσει και πέντε υπουργοί που πρόσκεινται στον σιίτη εθνικιστή κληρικό Μοκτάντα Σαντρ.

Γιατί αποχώρησαν οι σουνίτες

Το Μέτωπο κατηγορεί την ελεγχόμενη από τους σιίτες κυβέρνηση Μαλικί ότι δεν διαλύει τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες και ότι στρέφεται κατά του σουνιτικού πληθυσμού του Ιράκ. «Ο ιστορικός και βασικός μας στόχος είναι η μεταρρύθμιση. Θα επανεξετάσουμε την αποχώρησή μας (από την κυβέρνηση) όταν αυτοί (Μαλικί) ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις μας» δήλωσε χθες ο σουνίτης αντιπρόεδρος Τάρεκ Χασέμι, αφήνοντας ένα ενδεχόμενο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Η αποχώρηση των σουνιτών από την κυβέρνηση αποτελεί σημαντικό πλήγμα και για την Ουάσιγκτον, η οποία με την αποστολή ενισχύσεων τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρεί να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο για την κυβέρνηση Μαλίκι.

Πλήγμα, όμως, για την Ουάσιγκτον αποτελεί και η ανακοίνωση ότι τον Ιούλιο ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ αυξήθηκε κατά 33% σε σχέση με τον Ιούνιο. Σύμφωνα με στοιχεία από τα ιρακινά υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Αμύνης, τουλάχιστον 1.652 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Ιούλιο στον ακήρυχτο εμφύλιο μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι συνήθως τα στοιχεία που ανακοινώνει η ιρακινή κυβέρνηση είναι ανακριβή, με τάση να παρουσιάζονται λιγότεροι νεκροί απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Εν αναμονή της έκθεσης προς το Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κ. Ντικ Τσέινι δήλωσε χθες ότι η αναμενόμενη, το Σεπτέμβριο, έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ θα περιλαμβάνει «σημαντική πρόοδο». Ο στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ στρατηγός Ντ. Πετρέους και ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη κ. Ράιαν Κρούκερ πρέπει να υποβάλουν, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, στο Κογκρέσο έκθεση, όπου θα αναλύονται τα αποτελέσματα της περίφημης αποστολής ενισχύσεων στο Ιράκ. «Οι αναφορές που ακούω από ανθρώπους των οποίων τη γνώμη σέβομαι υποδεικνύουν ότι το σχέδιο του Πετρέους πραγματικά λειτουργεί», δήλωσε χθες στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ στο CNN, ο Τσέινι. Η έκθεση Πετρέους-Κρούκερ αναμένεται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT