Είναι αλήθεια ότι η προσπάθεια ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν δεν εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί. Το γεγονός αποδεικνύεται όχι μόνο από την ανάδυση των Ταλιμπάν στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και από τις πλέον πρόσφατες κοινωνικές έρευνες, σύμφωνα με τα στοιχεία των οποίων μόλις το 31% των νοικοκυριών του Αφγανιστάν διαθέτουν καθαρό νερό, ενώ το ποσοστό των σπιτιών με τουαλέτες που πληρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής δεν ξεπερνάει το 7%.
Κι όμως, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, ο νέος θεσμός της ελεύθερης τηλεόρασης κάνει θραύση. Οι Αφγανοί επιλέγουν να δραπετεύσουν από τη δυσάρεστη πραγματικότητα της καθημερινότητας παρακολουθώντας σαπουνόπερες, προγράμματα μαγειρικής και φυσικά εκπομπές ριάλιτι. Βάσει κυβερνητικής έρευνας του 2005, λοιπόν, το 19% των νοικοκυριών της χώρας διαθέτουν τηλεόραση, στοιχείο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι η ιδιοκτησία τηλεοπτικής συσκευής αποτελούσε αδίκημα την περίοδο των Ταλιμπάν και κυρίως ότι το ποσοστό των σπιτιών που έχουν πρόσβαση στη δημόσια ηλεκτροδότηση είναι μετά βίας 14%. Τα δύο πέμπτα των Αφγανών στα αστικά κέντρα παρακολουθούν τηλεόραση κάθε μέρα.
Ποια είναι, όμως, τα αγαπημένα τηλεοπτικά προγράμματα των Αφγανών; Οι πολίτες της πολυτάραχης αυτής χώρας παρακολουθούν με ενδιαφέρον διαφορετικά μεταξύ τους προγράμματα, από κινούμενα σχέδια τύπου The Simpsons μέχρι εγχώριες και ξένες σειρές δράσεις. Ο βασιλιάς της τηλεθέασης, ωστόσο, είναι και εδώ το ριάλιτι. Εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί συντονίζονται κάθε βράδυ με το δημοφιλές σόου του καναλιού Τόλο, «Το Αστέρι του Αφγανιστάν», για να παρακολουθήσουν την προσπάθεια φιλόδοξων νεαρών για ένα δισκογραφικό συμβόλαιο.
Τα προβλήματα, πάντως, είναι αρκετά και σε μια χώρα δίχως τηλεοπτική παράδοση. Τον περασμένο Απρίλιο, π.χ., ο γενικός εισαγγελέας Αμπντούλ Τζαμπάρ Σαμπέτ διέταξε τη σύλληψη του διευθυντή ειδήσεων του Τόλο με την κατηγορία της αλλοίωσης δηλώσεών του. «Η τηλεόραση αποτελεί συνέπεια της Δημοκρατίας», λέει ο διευθυντής προγράμματος του σταθμού, Σαάντ Μοχσένι. «Προφανές ότι κάποιοι δυσκολεύονται να συνηθίσουν στη νέα κατάσταση».