ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Σε δημόσιο απαγχονισμό δύο καταδικασθέντων για τη δολοφονία ενός δικαστή, προχώρησε χθες το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν. Πρόκειται για τον πρώτο δημόσιο απαγχονισμό στην Τεχεράνη την τελευταία πενταετία, ο οποίος, ωστόσο, έγινε μια ημέρα μετά τον απαγχονισμό άλλων επτά ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί για βιασμό, στην ιερή πόλη Μασχάντ, την περασμένη Τετάρτη και μια εβδομάδα μετά τον απαγχονισμό 12 καταδικασθέντων στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.
Υπό τις ιαχές του πλήθους που φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ο 28χρονος Μαζίντ Καβουσίφαρ και ο εξάδελφός του, Χοσεΐν Καβουσίφαρ, 24 ετών, απαγχονίστηκαν σε ικρίωμα που στήθηκε στο κέντρο της Τεχεράνης, κοντά στο γραφεία της εισαγγελίας. Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, παρακολούθησαν το αποτρόπαιο θέαμα το οποίοι πολλοί απαθανάτισαν χρησιμοποιώντας τις ενσωματωμένες φωτογραφικές μηχανές στα κινητά τους τηλέφωνα. Ορισμένοι μάλιστα, παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας, σκαρφάλωσαν σε επικίνδυνα σημεία, στα γύρω κτίρια, σε κάγκελα και σκεπές, προκειμένου να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους. Τις εκτελέσεις κάλυψαν και Ιρανοί δημοσιογράφοι.
Οι Μαζίντ και Χοσεΐν Καβουσίφαρ καταδικάστηκαν σε θάνατο διά απαγχονισμού για τη δολοφονία, τον Αύγουστο του 2005, του δικαστή Χασάν Μογκντάντας, ο οποίος ήταν γνωστός για την άτεγκτη στάση του έναντι των αντιφρονούντων του ιρανικού καθεστώτος. Οι δύο καταδικασθέντες μεταφέρθηκαν με φορτηγό στον χώρο της εκτέλεσης. Πάνω από το ικρίωμα υπήρχε αναρτημένο πανό, όπως συνήθως συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες εκτελέσεις στο Ιράν, που έγραφε ότι «η εφαρμογή της δικαιοσύνης ισοδυναμεί με τη βελτίωση της ασφάλειας». Οι δήμιοι, με καλυμμένα, τα πρόσωπά τους με κουκούλες, πέρασαν στους μελλοθάνατους τις θηλιές από σκοινί σε έντονο γαλάζιο χρώμα. Από μεγάφωνα ακούγονταν η φωνή αξιωματούχου ο οποίος απαριθμούσε τις κατηγορίες που τους βάρυναν. Ο Μαζίντ Καβουσίφαρ, ο οποίος θεωρείτο ο εγκέφαλος της δολοφονίας του δικαστή, παρέμεινε ατάραχος. Απηύθυνε χαιρετισμό στο διπλανό του μελλοθάνατο, χαμογέλασε στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνομίλησε με το δήμιό του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι όλα ήταν εντάξει και η διαδικασία μπορούσε να προχωρήσει. Ο έτερος καταδικασθείς. ο Χουσεΐν Καβουσίφαρ, ήταν αμίλητος.
«Θάνατος στους υποκριτές, θάνατος στην Αμερική», φώναξε ένας Ιρανός αξιωματούχος μόλις ολοκληρώθηκαν οι απαγχονισμοί. Μόνη ανάμεσα στο πλήθος, με δάκρυα στα μάτια, η μητέρα ενός εκ των καταδικασθέντων, κραύγασε «Θεέ μου, δώσε μου πίσω τον γιο μου». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σαέντ Μορταζάβι, γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης, δήλωσε ότι ο Μαζίντ Καβουσίφαρ δεν μετανόησε για το έγκλημά του και ισχυρίστηκε ώς το τέλος, ότι είχε δικαίωμα να σκοτώνει οποιονδήποτε θεωρεί διεφθαρμένο.
Ας σημειωθεί ότι προ ημερών ο Μορταζάβι είχε ανακοινώσει ότι 17 ακόμη εγκληματίες πρόκειται να απαγχονιστούν σύντομα. Τουλάχιστον 177 άνθρωποι έχουν απαγχονιστεί στο Ιράν, το 2006, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, γεγονός που καθιστά τη χώρα δεύτερη σε εφαρμογή της θανατικής ποινής μετά την Κίνα. Αδικήματα που επισύρουν την ποινή του θανάτου σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο -σαρία- που ισχύει στο Ιράν μετά την επανάσταση του 1979, είναι: φόνος, βιασμός, μοιχεία, ένοπλη ληστεία και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.