«Για το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας εμπεριέχει δύο διαδικασίες: της ενσωμάτωσης και της αναδιάρθρωσης. Μέσω αυτών θα αναβαθμιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές προδιαγραφές της χώρας, καθώς επίσης το νομικό καθεστώς της», αναφέρει το προεκλογικό μανιφέστο του ΑΚΡ, θριαμβευτή των εκλογών της 22ας Ιουλίου στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν θριάμβευσε, ανεδείχθη «υπεράνθρωπος» και υπέρτατος ρυθμιστής της τουρκικής πολιτικής, όπως ισχυρίζεται σε χθεσινό του άρθρο ο Μεμέτ Αλί Μπιράντ. Ετσι τώρα, ταυτόχρονα με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, με την προπαρασκευαστική φάση για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, και κυρίως με την έναρξη της διαδικασίας για την οριστική διευθέτηση της προεδρικής εκκρεμότητας, στην Τουρκία άρχισε να γίνεται λόγος για τη νέα εκστρατεία προσέγγισης που σχεδιάζει η ομάδα του Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της Ετήσιας Εκθεσης Προόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία και της συζήτησης για τα σύνορα της Ευρώπης το ερχόμενο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγγλόφωνης εφημερίδας «Turkish Daily News», δεν σχεδιάζονται μόνο η νέα επικοινωνιακή εξόρμηση, αλλά και νέα πακέτα μεταρρυθμίσεων, με έμφαση σε σημεία καίριας σημασίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η επί της ουσίας τροποποίηση του άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα, που συνεχίζει να ακρωτηριάζει την ελευθερία της έκφρασης, ο νόμος για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τον συνήγορο του πολίτη και κυρίως η επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας – με ασάφεια στο θέμα της Κύπρου. Στο πλαίσιο της «εκστρατείας πειθούς» της Ευρώπης ο κ. Ερντογάν, εκτός από τον καταιγισμό μεταρρυθμίσεων, σχεδιάζει να μεταβεί το φθινόπωρο στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει διευθετηθούν εκκρεμότητες σχετικές με τη νέα κυβέρνηση και την εκλογή προέδρου.
Η διαδικασία για τη λύση των αλληλένδετων αυτών ζητημάτων αρχίζει σήμερα στην Εθνοσυνέλευση με την τελετή ορκωμοσίας του νέου σώματος. Εντός δεκαημέρου θα πρέπει να έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής, ώστε έως τα τέλη Αυγούστου, να έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και να σχηματισθεί κυβέρνηση. Ποιος θα είναι υποψήφιος; Σύμφωνα με τη «Ζαμάν», το ΑΚΡ θα προτείνει και πάλι τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, όπως αποφάσισαν την Πέμπτη σε πεντάωρη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αρίντς. «Ούτε να το σκέφτεσαι να αποσύρεις την υποψηφιότητά σου», φέρεται ειπών στον κ. Γκιουλ ο Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδοντας έτσι φήμες περί της ύπαρξης άλλων τριών υποψηφίων του ΑΚΡ.
Εάν όντως όλα αυτά ευσταθούν παρά τις αντιρρήσεις του στρατεύματος και τις νέες απειλές που απηύθυνε προχθές ο ενταφιαστής της εκλογής του τον Απρίλιο, Ντενίζ Μπαϊκάλ, το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στον τρόπο με τον οποίο θα μαζευτεί ο μαγικός αριθμός των 367 παρόντων βουλευτών για να εκλεγεί πρόεδρος. Το ΑΚΡ διαθέτει 340, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει ανακοινώσει ότι οι 70 βουλευτές του θα είναι παρόντες στην προεδρική ψηφοφορία, ενώ ειδικό βάρος αποκτά η παρουσία των 20 Κούρδων βουλευτών, που εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι, αλλά θα εκπροσωπήσουν το κουρδικό Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία.
Προηγουμένως, όμως, εάν πιστέψει κανείς τα τουρκικά δημοσιεύματα, θα γίνει «παζάρι» για το προεδρείο της Βουλής, στο οποίο ίσως πρωταγωνιστήσει ο κ. Μπαχτσελί και το ΜΗΡ. Διότι η συμπαράσταση στην εκλογή προέδρου, ώστε να αποτραπεί νέο αδιέξοδο και να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, προϋποθέτουν ανταλλάγματα.