ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με ειρωνικό σχόλιο αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην είδηση της ρωσικής αποστολής στον Βόρειο Πόλο, όπου επανδρωμένο βαθυσκάφος κατήλθε σε βάθος μεγαλύτερο των 4.000 μέτρων, για να τοποθετήσει ρωσική σημαία από τιτάνιο στον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού και να στηρίξει έτσι τις διεκδικήσεις της Μόσχας στο υπέδαφος του Βορείου Πόλου.
«Δεν είμαι βέβαιος εάν τοποθέτησαν μεταλλική, πλαστική ή πάνινη, φτιαγμένη από σεντόνι σημαία στον πυθμένα του ωκεανού. Οπως και να ‘χει, η πρωτοβουλία τους δεν κατοχυρώνει νομικά τις διεκδικήσεις τους. Δεν νομίζω ότι θα στηρίξουν τα αιτήματά τους με τέτοιους τρόπους», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Κέισι.
Ανάλογη στάση τήρησε και η κυβέρνηση του Καναδά, με τον υπουργό Εξωτερικών Πίτερ Μακέι να χαρακτηρίζει τη ρωσική κίνηση ως «τέχνασμα 15ου αιώνα», που δεν στηρίζει σε τίποτε τις ρωσικές διεκδικήσεις.
«Κοιτάξτε, δεν βρισκόμαστε στον 15ο αιώνα. Δεν μπορείς να γυρνάς τον κόσμο τοποθετώντας σημαίες και να λες «Διεκδικώ την περιοχή αυτή»», είπε ο κ. Μακέι. Η ρωσική αποστολή θεωρείται η πρώτη του είδους της, καθώς τα επανδρωμένα σκάφη έφθασαν σε βάθος 4.261 μέτρων για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.
«Οι εδαφικές και υποθαλάσσιες διεκδικήσεις μας στην Αρκτική είναι πολύ καλά κατοχυρωμένες. Δεν υφίσταται καμία επιβουλή στην καναδική εθνική κυριαρχία στην Αρκτική και, όπως ήδη γνωρίζετε, το ενδιαφέρον μας για την περιοχή είναι αποδεδειγμένο. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε πρόσφατα εκεί, ενώ σκοπεύει να την επισκεφθεί ξανά, άρα δεν ανησυχούμε με τέτοια τεχνάσματα», ανέφερε ο Καναδός ΥΠΕΞ.
«Παλιά» ιστορία
Οι ρωσικές διεκδικήσεις, όμως, δεν θα πρέπει να παρουσιάζονται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η αφορμή τους βρίσκεται ήδη στην προεκλογική εκστρατεία του Στίβεν Χάρπερ και των Συντηρητικών του, στις καναδικές εκλογές του Ιανουαρίου 2006.
Ο Χάρπερ υποσχέθηκε τότε στους ψηφοφόρους, μεγάλες επενδύσεις κόστους 3 δισ. δολαρίων με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της Αρκτικής και τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στην περιοχή. Τα σχέδια αυτά είχαν μάλιστα προκαλέσει την αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη στην Οτάβα, Ντέιβιντ Ουίλκινς, που είχε εκδηλώσει τη διαφωνία της Ουάσιγκτον στα σχέδια του Χάρπερ για ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην Αρκτική. Το καναδικό σχέδιο είχε παρουσιασθεί από τον εν αναμονή τότε πρωθυπουργό ως σαφής προσπάθεια προστασίας της Αρκτικής από τις διεκδικήσεις Αμερικανών, Δανών και Ρώσων.
Το βλέμμα και στη Μεσόγειο
Η Μόσχα, όμως, φαίνεται να στρέφει το βλέμμα της και στη Μεσόγειο, όπως ανέφερε σε χθεσινό του τηλεγράφημα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Βλαντιμίρ Μασόριν, τόνισε την ανάγκη μόνιμης ναυτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
«Η Μεσόγειος έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Προτείνω, με την εμπλοκή του Στόλου του Βορρά και του Στόλου της Βαλτικής, το ρωσικό ναυτικό να αποκτήσει μόνιμη παρουσία στη Μεσόγειο», είπε ο Ρώσος ναύαρχος, χωρίς ωστόσο να δώσει απάντηση στο ακανθώδες ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.