Σχεδόν καθημερινά, η πόλη Σντερότ του νότιου Ισραήλ γίνεται στόχος πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι πρότινος, την ευθύνη αναλάμβαναν οι ένοπλες πτέρυγες είτε της Χαμάς είτε της παλαιστινιακής ισλαμικής Τζιχάντ. Αυτό άλλαξε πριν από ένα μήνα, με την επικράτηση της Χαμάς στην περιοχή έναντι της Φάταχ, έπειτα από μία εβδομάδα πολύνεκρων μαχών στους δρόμους της Γάζας.
Εκτοτε, η Χαμάς έχει περιορίσει αισθητά τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ, υποβαθμίζοντας την ένοπλη πτυχή της και προβάλλοντας την πτυχή που φορά κοστούμι. Εχει αρχίσει μάλιστα να λαμβάνει μέτρα εναντίον όσων συνεχίζουν την ένοπλη δράση τους, αποφασισμένη να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι ελέγχει πλήρως αυτή την πυκνοκατοικημένη και απομονωμένη γωνιά του κόσμου.
Πρώτη στο στόχαστρό της, η ισλαμική Τζιχάντ, μια οργάνωση με την οποία έχουν πολλά κοινά: ιδεολογικές ομοιότητες, χρηματοδοτούνται από τις ίδιες «τράπεζες», περιλαμβάνονται στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων σε πολλές χώρες. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί συγκρούσεις, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για συλλήψεις, βασανισμούς, ακόμη και θανάτους μελών της ισλαμικής Τζιχάντ από την εκτελεστική δύναμη της Χαμάς, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο αστυνομίας στη Γάζα.
Μιλώντας στην «Κ», ο σεΐχης Νάφεζ Αζάμ, ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Πρόκειται για παρεξήγηση που προσπαθούμε να επιλύσουμε σε συνεργασία με τη Χαμάς», υποστηρίζει. Αναφερόμενος ωστόσο στην επικράτηση της τελευταίας στην περιοχή, κάνει λόγο για «λάθος με σοβαρές παρενέργειες». Εκτιμά ότι όσα συνέβησαν αποτελούν «χρυσή ευκαιρία» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης και της «νέας σχέσης» τους, όπως λέει, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, την οποία και καταδικάζει. Εύχεται οι επαφές τους με στόχο την αναθέρμανση των ειρηνευτικών συνομιλιών να καταλήξουν σε αδιέξοδο, θεωρώντας πως μια συμφωνία αυτή την περίοδο θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τους Παλαιστινίους.
Συμπτωματικά, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη, ο σωματοφύλακας του σεΐχη Αζάμ συνελήφθη από την εκτελεστική δύναμη.
Λιγότερο διπλωματικός εμφανίζεται ο Αμπού Χάμζα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς, του ενόπλου σκέλους της ισλαμικής Τζιχάντ. Παραδέχεται ότι οι σχέσεις της οργάνωσης με τη Χαμάς δεν διανύουν την καλύτερή τους περίοδο. «Η Εκτελεστική Δύναμη της Χαμάς σκότωσε δύο μέλη μας», υποστηρίζει. «Υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας τώρα γιατί η Χαμάς νομίζει πως είναι η υπερδύναμη της Γάζας». Ισχυρίζεται μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα, αναζητώντας μια εναλλακτική οδό, όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τη Χαμάς και τη Φάταχ για να ενταχθούν στην ισλαμική Τζιχάντ.
Στην ερώτηση τι προτίθενται να κάνουν οι Ταξιαρχίες εάν η Χαμάς εντείνει τις πιέσεις για διακοπή των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, λέει ότι «όσο οι Ισραηλινοί σκοτώνουν Παλαιστινίους, η ισλαμική Τζιχάντ θα πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον του στρατού, όπου και αν βρίσκεται».
Ενδιαφέρουσα παράμετρος της νέας τάξης πραγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας είναι οι ενισχυμένες περιπολίες της Χαμάς στα νότια σύνορα της περιοχής.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνταν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι η εισροή όπλων στην περιοχή μειώθηκε δραστικά τον Ιούλιο. «Ακόμη και αν η Χαμάς κλείσει τις σήραγγες», λέει ο Αμπού Χάμζα, «έχουμε όσα όπλα χρειαζόμαστε – ακόμη και αν εξαντληθούν τα αποθέματά μας, θα αγοράσουμε από αυτήν», προσθέτει γελώντας. Καταλήγει λέγοντας ότι οι δύο οργανώσεις «είναι αδέλφια που μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους».
Συνάντηση
Στελέχη των δύο οργανώσεων συναντήθηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της νέας έντασης. Ασφαλείς εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι δεν μπορούν να γίνουν, καθώς η κατάσταση από την ημέρα που η Χαμάς επικράτησε στη Λωρίδα της Γάζας είναι εξαιρετικά ρευστή. Οπως κάθε άλλο σενάριο, ωστόσο, μια αντιπαράθεση Χαμάς – ισλαμικής Τζιχάντ δεν θεωρείται απίθανη. Μια αναμέτρησή τους στους δρόμους της Γάζας δεν θα ήταν εξίσου… θεαματική με τις συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Φάταχ, καθώς η ισλαμική Τζιχάντ δεν αριθμεί παρά μερικές χιλιάδες μέλη. Ακόμη μία ρήξη στους κόλπους των Παλαιστινίων, όμως, πόσω μάλλον μεταξύ δύο οργανώσεων με αρκετά κοινά στοιχεία, θα ερχόταν να προστεθεί στις πολλές ανοιχτές πληγές στα παλαιστινιακά εδάφη.