Βρέθηκε τάφος Αζτέκου ηγεμόνα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρησιμοποιώντας ένα ευαίσθητο ραντάρ, Μεξικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τους νεκρικούς θαλάμους όπου, επί εκατοντάδες χρόνια, φυλάσσουν την τέφρα του αυτοκράτορα Αγουιζοτούλ, ο οποίος κυβέρνησε τους Αζτέκους κατά την περίοδο που ο Κολόμβος έφτασε στον Νέο Κόσμο. Είναι ο πρώτος αυτοκρατορικός τάφος Αζτέκου ηγεμόνα που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα.

Κατά τους ειδικούς, το νέο εύρημα θα μας ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο στον πολιτισμό των Αζτέκων κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ακμής του. Ο Αγουιζοτούλ ήταν ο ηγεμόνας των Αζτέκων που επέκτεινε την αυτοκρατορία του μέχρι τη Γουατεμάλα. Ηταν, επίσης, ο τελευταίος που ολοκλήρωσε την κυριαρχία του, πριν από την κατάκτηση της περιοχής από τους Ισπανούς κονκουισταδόρες.

Πώς αποκαλύφθηκαν

Σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες των Ισπανών ιερέων, η περιοχή όπου γίνονται οι ανασκαφές χρησιμοποιούνταν από τους Αζτέκους για την καύση και την ταφή των ηγεμόνων τους. Ωστόσο, ουδέποτε είχε βρεθεί βασιλικό ταφικό μνημείο, γεγονός το οποίο εν μέρει οφείλεται στο ότι οι Ισπανοί έκτισαν την πόλη τους πάνω στο τελετουργικό κέντρο των αυτοχθόνων. Οπως είναι κατανοητό, λόγω της ιστορικής τους αξίας, δεν ήταν δυνατό να κατεδαφισθούν τα μνημεία των Ισπανών για να αναζητηθούν οι τάφοι των Αζτέκων.

Ο σεισμός που έπληξε την Πόλη του Μεξικού το 1985 έλυσε τα χέρια στους αρχαιολόγους, καθώς κάποια από τα κτίρια της αποικιοκρατίας κατεδαφίστηκαν για λόγους ασφαλείας επιτρέποντας έτσι στους ειδικούς να ρίξουν μια ματιά στην πλατεία Τζόκαλο ανάμεσα στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό και τα χαλάσματα της πυραμίδας Τέμπλο Μαγιόρ. Οπως ανέφεραν οι αρχαιολόγοι, έχει ήδη εντοπιστεί η είσοδος του ταφικού μνημείου, περίπου τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το πέρασμα, όμως, είναι πλημμυρισμένο με νερό, πέτρες και λάσπη, γεγονός που εξαναγκάζει τα μέλη των συνεργείων να σκάβουν με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, κρεμασμένοι από κούνιες. «Προχωρούμε με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η ευθύνη που έχουμε επωμισθεί είναι μεγάλη και θέλουμε να καταγράψουμε και το παραμικρό εύρημα», εξήγησε ο Λεονάρντο Λόπεζ Λουχουάν, ο αρχαιολόγος που επιβλέπει το έργο. «Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για εμάς. Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να βρούμε μπροστά μας όταν προσεγγίσουμε το ταφικό μνημείο». Οι επιστήμονες θα φτάσουν το φθινόπωρο στους εσωτερικούς θαλάμους του ταφικού μνημείου και ελπίζουν να βρουν την τέφρα του αυτοκράτορα Αγουιζοτούλ, που πρέπει να αποτεφρώθηκε σε νεκρική πυρά γύρω στο 1502 μ.Χ.

Εκείνη την εποχή, ο Κολόμβος είχε ήδη φτάσει στον Νέο Κόσμο. Οι Αζτέκοι, όμως, ήλθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τους Ευρωπαίους 17 χρόνια αργότερα, το 1519, όταν ο Κορτέζ και οι κονκουισταδόρες του έφτασαν στην Κοιλάδα του Μεξικού και συνέλαβαν αιχμάλωτο τον διάδοχο του τελευταίου αυτοκράτορα, τον ανιψιό του μοντεζούμα. Ο γιος του Αγουιζοτούλ, ο Νοουταϊμόκ ανέλαβε τα ηνία της διοίκησης από τον Μοντεζούμα και προέβαλε και την τελευταία αντίσταση στους κονκουισταδόρες στη μάχη της Πόλης του Μεξικού το 1521. Συνελήφθη και αυτός αιχμάλωτος και τελικά σκοτώθηκε. Ο τόπος που ετάφη παραμένει άγνωστος, όπως και αυτός του Μοντεζούμα.

Βήματα στο σκοτάδι

Επειδή δεν είχε βρεθεί κανένα βασιλικό ταφικό μνημείο του πολιτισμού των Αζτέκων, οι αρχαιολόγοι προχωρούν βήματα στο σκοτάδι. Οπως δείχνουν όμως τα στοιχεία που ελήφθησαν από το ραντάρ, ο τάφος μπορεί να διαθέτει μέχρι τέσσερις θαλάμους, όπου οι αρχαιολόγοι ευελπιστούν να βρουν προσφορές προς τους θεούς. «Πρέπει να τάφηκε με επιβλητική τελετή και ο τάφος να έχει πληθώρα προσφορών, όπως αγγεία και στολίδια, κάποια από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε εν ζωή», τόνισε ο Λουίς Αλμπέρτο Μάρτος, διευθυντής αρχαιολογικού τμήματος του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Το γεγονός ότι ο τάφος είναι γεμάτος νερό μπορεί να αποδειχθεί ευλογία, καθώς η σταθερή του θερμοκρασία και η έλλειψη οξύτητας, μαζί με την έλλειψη οξυγόνου, δεν ευνοούν την αποσύνθεση υλικών όπως το ξύλο και τα οστά, όπως ήταν κάποια από τα ευρήματα της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τόπος που εντοπίστηκαν οι ταφικοί θάλαμοι βρίσκεται ακριβώς κάτω από έναν πελώριο ογκόλιθο διακοσμημένο με παράσταση του Αζτέκου θεού της Γης. Σε αυτή την περίπτωση, η θεότητα απεικονίζεται ως γυναίκα με πελώρια νύχια. Αίμα ρέει μέσα στο στόμα της και φαίνεται ότι εκείνη τη στιγμή προσπαθεί να γεννήσει. Υποτίθεται ότι ο θεός της Γης καταβρόχθιζε τους νεκρούς και στη συνέχεια τους έδινε νέα ζωή. Προκαλούσε, μάλιστα, τέτοιο τρόμο στους πιστούς, που οι απεικονίσεις της θάβονταν με το πρόσωπο μέσα στο έδαφος.Α.Ρ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT