Την ετοιμότητα της Ρωσίας να θέσει σε μαζική παραγωγή τους σύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 Τriumf από το 2009, αρχίζοντας ταυτοχρόνως και την πώλησή τους, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του κεντρικού σχεδιασμού της ΑLΜΑΖ Ιγκορ Ασουρμπεϊλί.
Από χθες μάλιστα οι πύραυλοι τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, με τις πρώτες συστοιχίες να ενισχύουν την αεράμυνα της Μόσχας, 50 χλμ. ανατολικά αυτής, στην πόλη Ελεκτροστάλ. Σταδιακά αναμένεται πολλά συντάγματα να εντάξουν τους S-400 στο οπλοστάσιό τους.
Αναφερόμενος στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της ALMAZ παραδέχτηκε πως οι νέοι πύραυλοι μπορεί να μην είναι αρκετοί να καλύψουν τις αμυντικές ανάγκες όλης της Ρωσίας, είναι ωστόσο ικανοί να προστατεύσουν τις μεγάλες πόλεις καθώς και τις σημαντικότερες στρατηγικές εγκαταστάσεις.
Οι S-400, εξελιγμένο μοντέλο των S-300, τους οποίους διαθέτει και η Ελλάδα, έχουν σχεδιαστεί για να εγκλωβίζουν και να καταστρέφουν εναέριους στόχους σε απόσταση 400 χλμ. Εχουν βεληνεκές δύο φορές μεγαλύτερο από εκείνο των Πάτριοτ και 2,5 φορές από αυτό των S-300.
Πού υπερέχουν
Οι νέοι αυτοί πύραυλοι που δοκιμάστηκαν επιτυχώς στις 12 και 13 Ιουλίου, βάσει των λεγομένων του Γενικού Αρχηγού Στρατού, Γιούρι Σολοβιόφ, δύνανται να καταστρέφουν πολεμικά αεροσκάφη «Στελθ» -τα λεγόμενα αόρατα-, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, βεληνεκούς 3.500 χλμ. και ταχύτητας 4,8 χλμ. το δευτερόλεπτο. Εκείνο που κάνει τους S-400 να ξεχωρίζουν είναι η δυνατότητα που παρέχουν στους επιτελείς να μπορούν να τους προσαρμόσουν στην πυραυλική και διαστημική αεράμυνα. Ο εξοπλιστικός οργασμός της Μόσχας φαίνεται πως δεν περιορίστηκε στους S-400. Ενα μόλις εικοσιτετράωρο πριν, από τη Σεβαστούπολη, ο Ρώσος αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Βλαντιμίρ Μασόριν, δήλωσε πως η Ρωσία θα προχωρήσει στην παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων Bulava-M. Το πράσινο φως δόθηκε ύστερα από την επιτυχημένη δοκιμή στις 26 Ιουνίου από το πυρηνικό υποβρύχιο Ντιμίτρι Ντονσκόι. Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο, που έπλεε στη Λευκή Θάλασσα στη Βόρεια Ρωσία, κατάφερε να βρει τον στόχο του στη χερσόνησο της Καμτσάτκα. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα Αμυνας οι Bulava θα αναπτυχθούν σε πυρηνικά υποβρύχια και προβλέπεται να αποτελέσουν τον στυλοβάτη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στις επερχόμενες δεκαετίες. Οι R-30 Bulava μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 10 πυρηνικές κεφαλές.