Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν από τον πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε δεκαπέντε μόλις λεπτά. Ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που θριάμβευσε στις εκλογές της 22ας Ιουλίου, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους καθώς αποχωρούσε από το προεδρικό μέγαρο σχετικά με την επερχόμενη εκλογή του διαδόχου του προέδρου Σεζέρ και τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, της 60ής στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ο Ερντογάν αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα εάν η εκλογή προέδρου στην Εθνοσυνέλευση θα προηγηθεί του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Σε σχετική ερώτηση απάντησε σιβυλλικά: «Θα αξιολογήσουμε τις προτεραιότητες». Ο Ερντογάν προσέθεσε πως θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που ορίζει το Σύνταγμα, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ενδεικτική της πρόθεσής του να προηγηθεί η εκλογή προέδρου στην Εθνοσυνέλευση.
Οσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Ερντογάν σημείωσε πως οι τάξεις του ΑΚΡ έχουν διευρυνθεί με σωρεία νέων προσώπων, και υπονόησε πως στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα συμπεριληφθούν ονόματα που προσχώρησαν στο κόμμα ενόψει των τελευταίων εκλογών. Η σύνθεσή του, τόνισε, θα αποφασισθεί κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κομματικούς φορείς. Πιο συγκεκριμένος υπήρξε ο πρόεδρος του ΑΚΡ στο ζήτημα των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης. Αυτές είναι η άνοδος του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα δέκα χιλιάδες δολάρια, η εμπέδωση σταθερότερης δημοκρατίας, η άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των περιφερειών της χώρας και ο εναγκαλισμός όλων των ομάδων του πληθυσμού υπό το ιδεώδες «ένα έθνος -μία πατρίδα- μία σημαία», με ταυτόχρονη πάταξη του «αποσχιστικού εθνικισμού».
Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τον τουρκικό Τύπο είναι εάν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα προταθεί τελικά για την προεδρία ή θα καταλάβει θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Χουριέτ», το 86% των 1.214.332 ερωτηθέντων δεν επιθυμεί την εκλογή Γκιουλ στην προεδρία.
Η νέα Εθνοσυνέλευση ορκίσθηκε σε μαραθώνια, δεκάωρη συνεδρία το περασμένο Σάββατο. Το πολύωρο της ορκωμοσίας οφείλεται στο ότι καθένας από τους βουλευτές (549 το σύνολο μετά τον ξαφνικό θάνατο βουλευτή του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης – ΜΗΡ) ορκίσθηκε ατομικά. Αιτία, η υπολαμβανόμενη ανάγκη, κάθε βουλευτής να διακηρύξει δημόσια την πίστη του στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στο αδιαίρετο του κράτους και του έθνους. Αίσθηση προκάλεσε το ότι ο πρόεδρος Σεζέρ και οι αρχηγοί των όπλων επέλεξαν να μην παραστούν στην τελετή. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Σουκρού Ελεκντάγ επαίνεσε τον Ερντογάν προκαλώντας τη δυσφορία των βουλευτών του. Μεγαλύτερη όμως έκπληξη, η στάση των βουλευτών του Κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας». Αφού απέφυγαν να ορκισθούν στην Κουρδική, εισερχόμενοι στην αίθουσα της ολομέλειας πλησίασαν ένας ένας τον ηγέτη του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί και στελέχη των ακροδεξιών και αντάλλαξαν εγκάρδιες χειραψίες.