Εντονη ανησυχία εκφράζουν οι Αιθίοπες για την τύχη της ταξιδιάρας, όπως αποδεικνύεται, Λούσι, του απολιθωμένου σκελετού, ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών, που θεωρείται κλειδί στην κατανόηση και αποκρυπτογράφηση της προέλευσης του ανθρώπινου γένους. Το απολίθωμα ήδη ταξιδεύει για τις ΗΠΑ όπου και θα παραμείνει επί έξι χρόνια. Η διάσημη Λούσι και άλλα 190 αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιθιοπίας εξήχθησαν από τη χώρα στην αρχή της εβδομάδας με προορισμό το Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Χιούστον στις ΗΠΑ.
Ανησυχία για την τύχη της
Ωστόσο, καθώς η Λούσι εγκαταλείπει για πρώτη φορά -από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν- τα αιθιοπικά εδάφη, οι ντόπιοι εκφράζουν όχι μόνον έκπληξη αλλά και ανησυχία για την εξέλιξη και κυρίως την τύχη του παλαιοντολογικού θησαυρού.
«Ενα απολίθωμα όπως η Λούσι είναι τόσο σπάνιο και εύθραυστο που θα έπρεπε να μετακινηθεί και μάλιστα να εξαχθεί από τη χώρα μόνο σε περίπτωση που υπήρχε κάποιος πάρα πολύ σημαντικός λόγος, μία αιτία εθνικής σημασίας, που να το καθιστά απαραίτητο» λέει ο Ζεράι Αλεμσετζέντ, γνωστός Αιθίοπας παλαιοντολόγος.
Ο δρ Αλεμσετζέντ είναι ο επιστήμονας που ανακάλυψε τα απολιθωμένα οστά ενός πολύ σημαντικού για την παλαιοντολογική επιστήμη σκελετού που είναι σήμερα γνωστός ως Σελάμ. Η ανακάλυψη έγινε το 2000 στην απομακρυσμένη περιοχή Αφάρ όπου βρέθηκε και η Λούσι από τον Αμερικανό παλαιοντολόγο Ντόναλντ Γιόχανσον. Ως απεδείχθη τα οστά που βρέθηκαν ανήκαν σε κορίτσι ηλικίας περίπου τριών ετών.
Μεγάλος ο κίνδυνος
«Το ερώτημα που τίθεται αυτομάτως είναι κατά πόσο τα χρήματα που θα αποκομίσουμε από τη μετακίνηση της Λούσι στο εξωτερικό, αρκούν για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουμε εκθέτοντας το απολίθωμα» καταλήγει ο Αιθίοπας ερευνητής.
Η ηλικία του απολιθωμένου σκελετού της Λούσι υπολογίζεται μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων ετών, ενώ το εύρημα θεωρήθηκε από τους ειδικούς ως το αρχαιότερο απολίθωμα μέλους της οικογένειας των ανθρωπίδων που βρέθηκε ποτέ.
Πρόκειται -υποστηρίζουν οι παλαιοντολόγοι- για ένα σχεδόν πλήρη σκελετό που θα βοηθήσει κατά πολύ στην αναζήτηση της προέλευσης του ανθρώπινου γένους.
Λίγοι την έχουν δει
Ομως, όσο διάσημη κι αν είναι η Λούσι στο εξωτερικό, ελάχιστοι Αιθίοπες την έχουν δει. «Γιατί οι Αμερικανοί να αποκτήσουν τη δυνατότητα να δουν τη Λούσι όταν εμείς οι Αιθίοπες μπορέσαμε να την επισκεφθούμε μόνο δύο φορές» διερωτάται ο Ντίλου Κεμπέντε, κάτοικος της Αντίς Αμπέμπα. Συνήθως η «Λούσι» που εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Αιθιοπίας δεν είναι παρά ένα ομοίωμα. Ο πραγματικός σκελετός φυλάσσεται κλειδωμένος μακριά από την κοινή θέα. Τόσο το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν όσο και οργανώσεις της αιθιοπικής κοινότητας των ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην περιοδεία του απολιθώματος στις ΗΠΑ επισημαίνοντας πόσο ευαίσθητα είναι τα οστά.
«Φοβάμαι ότι θα θρυμματιστούν, ότι θα γίνουν χίλια κομμάτια» ομολογεί ο Γιόζεφ Τενσάϊ, ιδιοκτήτης καταστήματος στην αιθιοπική πρωτεύουσα. «Νομίζω όμως ότι τελικά είναι καλό για τη χώρα, είναι ωφέλιμο για την Αιθιοπία να επιδεικνύει τους θησαυρούς της σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με την αιθιοπική κυβέρνηση η μεγάλη περιοδεία του εθνικού τους θησαυρού, θα διαρκέσει μέχρι το 2013 και αναμένεται να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο να επισκεφθούν τη χώρα αυτή της Μαύρης Ηπείρου.