Νέος «πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας

Νέος «πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο μαύρο κεφάλαιο στις ήδη σκληρά δοκιμαζόμενες σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας, που ίσως αποδειχτεί και το πιο επικίνδυνο σε σχέση με τα προηγούμενα, ήλθε να προστεθεί χθες. Οι αρχές της Τιφλίδας προχώρησαν στην βαρύτατη κατηγορία εναντίον της Μόσχας, ότι το απόγευμα της Δευτέρας, δύο μαχητικά ρωσικά αεροσκάφη τύπου Σουχόι που απογειώθηκαν από ρωσική βάση του Βορείου Καυκάσου, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της, με το ένα εκ των δύο να εκτοξεύει πύραυλο, ο οποίος για άγνωστη αιτία δεν εξερράγη. Οπως μάλιστα υποστήριξαν οι Γεωργιανοί, εκείνη τη στιγμή και στον τόπο της πτώσης του πυραύλου στο χωριό Τσιτελουμπάνι (60 χλμ β/δ της Τιφλίδας) μιλούσε ο πρόεδρος της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι!

Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ επέστρεψε τις κατηγορίες στην Τιφλίδα, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια. Αυτόπτες μάρτυρες, υπογραμμίζει, είδαν πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-25, που η Γεωργία διαθέτει στο οπλοστάσιο της, να εισέρχεται από τον γεωργιανό εναέριο χώρο, σε αυτόν της Ν. Οσετίας και να εκτοξεύει πύραυλο. Απώτερος στόχος της ενέργειας αυτής, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο ήταν η αναβολή της σύγκλισης της διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απεμπλοκή της κρίσης μεταξύ Γεωργίας-Ρωσίας και η κλιμάκωση της έντασης.

Για το λόγο αυτόν στην Τιφλίδα βρισκόταν και ο Ρώσος πρέσβης Ποπόφ, ο οποίος ενημερώθηκε χθες από Γεωργιανούς διπλωμάτες για την αναβολή της συνάντησης. Νωρίτερα τηλεοπτικός σταθμός της Γεωργίας μετέδωσε εικόνες από συντρίμμια πυραύλου, με την κάμερα να εστιάζει στον σειριακό του αριθμό.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Βάνο Μεραμπισβίλι, επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη στην Τιφλίδα, χαρακτηρίζοντας ως επιθετική ενέργεια την παραβίαση του γεωργιανού εναέριου χώρου και την εκτόξευση πυραύλου από ρωσικά αεροσκάφη. Απαντώντας στους ανωτέρω ισχυρισμούς της γεωργιανής κυβέρνησης, το Γενικό Επιτελείο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ανακοίνωσε πως κανένα πολεμικό αεροσκάφος δεν πραγματοποίησε πτήση την Δευτέρα και την Τρίτη και δεν παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της Γεωργίας.

Το σημείο που φέρεται ότι έπεσε ο πύραυλος δεν είναι τυχαίο. Τόσο η Νότιος Οσετία όσο και η Αμπχαζία αποτελούν την κύρια αιτία της Ρωσογεωργιανής διαμάχης. Υπενθυμίζεται ότι το 95% των κατοίκων των δύο αυτών αποσχισθεισών περιοχών έχουν εκφράσει με δημοψήφισμα την επιθυμία τους για ανεξαρτητοποίηση από τη Γεωργία και ένωση με τη Ρωσία.

Η τελευταία, έχει υπαινιχθεί πως σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, θα ακολουθήσουν οι παραπάνω μη αναγνωρισμένες Δημοκρατίες καθώς και η Υπερδνειστερία στη Μολδαβία. Γι’ αυτό εδώ και 3 χρόνια άρχισε ροή επενδυτικών κεφαλαίων, ώστε να τονωθεί το φιλορωσικό αίσθημα των κατοίκων, όπως και το βιοτικό τους επίπεδο. Η Αμπχαζία παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς λόγω της σπάνιας ομορφιάς και με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων από το Σότσι το 2014, η Μόσχα επιθυμεί την αξιοποίησή της ποικιλοτρόπως.

Το χρονολόγιο των μεγάλων κρίσεων

1991 Κατάρρευση Σοβιετικής Ενωσης και ανεξαρτησία Γεωργίας.

1992-4 Αντάρτες στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, χρηματοδοτούμενοι από τη Μόσχα, μάχονται με στόχο την απόσχιση από τη Γεωργία. Επισήμως όμως οι δύο περιοχές παραμένουν κομμάτι της χώρας.

1994 Ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται σε αμφότερες τις περιοχές.

2000 Ο Πούτιν επιβάλλει βίζα για όσους Γεωργιανούς εισέρχονται στη Ρωσία.

2002 Επειτα από αλλεπάλληλες κατηγορίες ότι η Γεωργία υποθάλπει Τσετσένους αντάρτες, πραγματοποιείται επιδρομή εναντίον της Χαράδρας Πανκίζι με ένα νεκρό και τρεις τραυματίες.

2002 Η Γεωργία καταθέτει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, εξοργίζοντας τη Ρωσία και γίνεται καίριος σύμμαχος των ΗΠΑ, αποδεχόμενη να περάσουν από την επικράτειά της οι αγωγοί από την Κασπία προς την Τουρκία, που παρακάμπτουν τη Ρωσία.

2003 Η ειρηνική επανάσταση οδηγεί στην αποπομπή του Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε και φέρνει στην εξουσία τον Μιχαήλ Σακασβίλι.

2006 Η Γεωργία μένει προσωρινά χωρίς φυσικό αέριο, έπειτα από έκρηξη σε ρωσικό αγωγό. Η Γεωργία συλλαμβάνει τέσσερις Ρώσους στρατιώτες με την κατηγορία της κατασκοπείας και η Μόσχα απαντά με κυρώσεις, απελάσεις Γεωργιανών και αναστολή των εισαγωγών από τη Γεωργία.

2007 Η Ρωσία αποστέλλει εκ νέου τον πρέσβη της στην Τιφλίδα και χαλαρώνει την απαγόρευση χορήγησης βίζας. Η Γεωργία ανακοινώνει ότι το 2006 συνελήφθη Ρώσος, που προσπάθησε να πουλήσει στη μαύρη αγορά ουράνιο. Καταδικάζεται σε 8ετή κάθειρξη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT