Συμφώνησαν οι δύο για το ΡΚΚ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή συμφωνίας βάσει της οποίας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να λήξει η παρουσία του ΡΚΚ στο Ιράκ, ή σύμφωνα με την εκτίμηση ξένου ανταποκριτή τερματίζεται το καθεστώς ζώνης προστασίας για το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί αλ Μαλικί, ο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμπνοια με την Τουρκία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας διαπίστωσε και ο κ. Μαλικί, αναγγέλλοντας ότι το Ιράκ δεν θα επιτρέπει την παρουσία του ΡΚΚ στο έδαφός του ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Ωστόσο, προς τήρησιν ισορροπιών, ο Ιρακινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να υπογράψει αντιτρομοκρατικό σύμφωνο όπως ζητούσε η τουρκική ηγεσία διότι αυτό περιείχε όρους τους οποίους δεν μπορούσε να επιβάλει στους Ιρακινούς. Εξάλλου, συμπλήρωσε, τελικοί κριτές θα είναι το ιρακινό Κοινοβούλιο και η ιρακινή κυβέρνησης, η οποία όμως κλυδωνίζεται.

Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο, ο κ. Μαλικί αντί του συμφώνου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο όπως είπε ήταν σε θέση να ανταποκριθεί. Η ύπαρξη «μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης» ήταν ήδη γνωστή στον τουρκικό Τύπο. Επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του Ιρακινού πρωθυπουργού, Αλή Νταμπάχ, Αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα αναμετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Ιρακινού πρωθυπουργού, Αλή Νταμπάχ, ο οποίος σημείωνε ότι μόνον δύο σημεία παρέμεναν σε εκκρεμότητα. Ο ίδιος επισημαίνοντας ότι το Ιράκ προσβλέπει στη στενότερη συνεργασία με την Τουρκία στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, αλλά και στην προώθηση στην αγορά του ιρακινού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τόνισε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος στο Κιρκούκ αποτελεί εσωτερικό ζήτημα του Ιράκ. Η Αγκυρα ζητεί τη ματαίωση δημοψηφίσματος, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διεξαχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο ή το χειμώνα και με το οποίο θα αποφασιστεί η τύχη της στρατηγικής περιοχής του Κιρκούκ, δηλαδή η ενσωμάτωσή της ή όχι στην αυτόνομη επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Το ΡΚΚ είναι μια εκτός νόμου τρομοκρατική οργάνωση και εμείς δεν επιτρέπουμε σε καμία τέτοια οργάνωση να δρα στο έδαφός μας. Εμείς θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη γείτονά μας Τουρκία, αυτό όμως δεν σημαίνει ανάμειξη στα εσωτερικά της κάθε χώρας», είχε δηλώσει και ο κ. Μαλικί σε συνέντευξη του στο Ασοσιέιτεντ Πρες, κατά την πτήση του προς την Αγκυρα.

Η πιθανότητα ενσωμάτωσης του Κιρκούκ στην κουρδική επικράτεια, και η δράση του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου χθες Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν Τούρκο αξιωματικό, στοιχειοθετούν αιτία στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο Ιράκ για την Αγκυρα. Με το επιχείρημα ότι η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση χρησιμοποιεί ως ορμητήριο το βορειοϊρακινό έδαφος η Τουρκία, που δεν έχει πάψει να εκτοξεύει απειλές με αφορμή το Κιρκούκ, έχει αναπτύξει 250.000 στρατιώτες κατά μήκος της μεθορίου. Τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, θα έφερνε όμως σε δυσχερέστατη θέση τις ΗΠΑ, δοθέντος ότι οι Κούρδοι είναι οι μόνοι πραγματικοί της σύμμαχοι στην ιρακινή περιπέτεια. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν παράδοξες πληροφορίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής σε ιστοσελίδα του Πατριωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί 350 Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ. Χθες το Μέτωπο ισορρόπησε την κατάσταση, λέγοντας ότι πρόκειται για επιχείρηση ρουτίνας εις βάθος ενός μόνον χιλιομέτρου από τα διεθνή σύνορα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί διευκρίνισε ότι η παρουσία τουρκικής δύναμης στον κουρδικό θύλακο είναι εις γνώσιν της περιφερειακής κυβέρνησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT