Πιο συντηρητικοί γίνονται σταδιακά οι ισπανόφωνοι

Πιο συντηρητικοί γίνονται σταδιακά οι ισπανόφωνοι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Την παραδοσιακή τους πίστη στο Δημοκρατικό κόμμα μοιάζουν να χάνουν σταδιακά οι ισπανόφωνοι των ΗΠΑ, που ολοένα και πιο συχνά εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους ως ανεξάρτητοι ή επιλέγουν να ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικανούς.

Νεότεροι ισπανόφωνοι, κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων, τείνουν προς τους Ρεπουμπλικανούς, όπως έδειξαν πρόσφατες μελέτες. Αν και ουδείς ισχυρίζεται ότι το κόμμα του προέδρου Μπους έχει προσελκύσει την πλειοψηφία των ισπανόφωνων των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί χάνουν διαρκώς έδαφος στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εθνική μειονότητα της χώρας.

«Οι Δημοκρατικοί άρχισαν μέσα στη δεκαετία του 1980 να χάνουν τη στήριξη των ισπανόφωνων. Πρόκειται για αργή και σταδιακή διαδικασία», λέει ο πρόεδρος του ινστιτούτου μελετών «Ουίλιαμ Βελάσκεθ» στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, Αντόνιο Γκονζάλες.

Ο πρόεδρος Μπους εξασφάλισε ποσοστό 40% των ψήφων των ισπανόφωνων στις εκλογές του 2004, ποσοστό ρεκόρ για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Λίγοι ελπίζουν, όμως, σήμερα ότι το κόμμα θα μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία αυτή, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των ποσοστών δημοτικότητας του προέδρου Μπους μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις μελών της δεξιάς πτέρυγας του ρεπουμπλικανικού κόμματος για το φαινόμενο της μετανάστευσης και τους μετανάστες.

Στην Καλιφόρνια, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό ισπανόφωνων μεταναστών από όλες τις αμερικανικές πολιτείες, ποσοστό 75% εξ αυτών, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν εγγεγραμμένο στους καταλόγους των Δημοκρατικών. Το 2006, το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 56%. Περσινή έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών της Καλιφόρνια έδειξε ότι 50% των ισπανόφωνων της Καλιφόρνια αυτοαποκαλούνται συντηρητικοί. Το μέλος του Δημοκρατικού κόμματος της Καλιφόρνια, Αρτ Τόρες, λέει για τους συμπατριώτες του ισπανόφωνους: «Μπορεί να εγκατέλειψαν το κόμμα, αλλά δεν άφησαν τους Δημοκρατικούς». Ο Αντρέ Πινέδα, στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος στην Καλιφόρνια, εξηγεί ότι οι πρόσφατοι μετανάστες από την Κεντρική και Νότια Αμερική, που πολιτογραφούνται Αμερικανοί πολίτες, ψηφίζουν Δημοκρατικούς σε ποσοστό 70%. Η επόμενη γενιά ισπανόφωνων Αμερικανών, όμως, είναι Δημοκρατική σε ποσοστό 56%, ενώ η τρίτη γενιά μόλις σε ποσοστό 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή