Γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιείται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκραμπλ; Ή ότι το αγωνιστικό Σκραμπλ παίζεται με συνολικό χρόνο 35 λεπτά ανά παίκτη που μετριέται με ειδικό σκακιστικό χρονόμετρο; Τότε θα ξέρετε σίγουρα ότι κυκλοφορούν και εκδόσεις με τις ισχύουσες λέξεις 2, 3, 7 γραμμάτων, έτσι για πρακτική εξάσκηση… Το περίεργο είναι ότι ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο, που δημιουργήθηκε πριν από πολλές δεκαετίες, ξαναγεννιέται τώρα χάρη στο Διαδίκτυο.
Για όλα… φταίει ο Αμερικανός αρχιτέκτονας, Αλφρεντ Μόσερ Μπατς, ο οποίος, όταν έχασε τη δουλειά του το 1931 σκέφτηκε να αφοσιωθεί στο πάθος του, τα επιτραπέζια παιχνίδια. Το δικό του παιχνίδι βασιζόταν στις γνώσεις και στην τύχη και βαφτίστηκε αρχικά «Λέξικο». Και λίγο μετά «Διαγωνοσταυρόλεξο» (Criss-Crosswords) για να καταλήξει στο «Scrabble» που εξελίχτηκε σε μπεστ-σέλερ, μια συλλογή γραμμάτων με τα οποία οι παίκτες έπρεπε να σχηματίζουν λέξεις. Η αξία του κάθε γράμματος προέκυψε με βάση τη συχνότητα εμφάνισής του στο πρωτοσέλιδο των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Αν και δυσκολεύτηκε να πουλήσει και να κατοχυρώσει την ιδέα του, το Σκραμπλ έφτασε να πουλάει 6.000 κομμάτια την εβδομάδα.
Και σήμερα; Για πολλούς, μια βραδιά Σκραμπλ μεταφράζεται σε μια ρομαντική νύχτα με κρασί, πίτσα και φίλους, κάτι που εξαρτάται πάντα από τον αριθμό των παικτών (2, 3 ή 4). Για το ζευγάρι είναι τρόπος χαλάρωσης, για την παρέα ευκαιρία για καβγά και απελευθέρωση ενέργειας. Το ηλεκτρονικό σκραμπλ δεν είναι έτσι. Γιατί μπορεί το συγκεκριμένο παιχνίδι να εμπνέει από συγγραφείς μέχρι μαθητές, βασίλισσες και κρατούμενους, όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στο www.f acebook.com θα διαπιστώσει ότι το κοινό του έχει αλλάξει και ανανεώνεται διαρκώς.
Μόλις δύο μήνες μετά το λανσάρισμα του Scrabulous, το οποίο, σου επιτρέπει να παίζεις με τους φίλους σου διαδικτυακά, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να γίνουν μέλη για να μπορούν να παίζουν όλες τις ώρες της ημέρας σαν γνήσιοι, πολυάσχολοι λεξιπλάστες. Σύμφωνα μάλιστα με τον ιστορικό, Τομ Χόλαντ, «η ηλεκτρονική εκδοχή του παιχνιδιού μπορεί να συγκριθεί με το παραδοσιακό Σκραμπλ μόνο αν συγκρίνουμε τους αθλητές που παίρνουν αναβολικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες με αυτούς που παραμένουν καθαροί».
Αν αυτό σημαίνει κάτι, είναι πως 76 χρόνια μετά τη γέννηση του πρωτότυπου παιχνιδιού των λέξεων, η αλήθεια του ταξιδεύει. Ο Ζιλ Μπράντρεθ, επικεφαλής του Βρετανικού Πρωταθλήματος Σκραμπλ, εμπνεύστηκε για τον διαγωνισμό όταν είδε στις φυλακές τού Μπρίστολ δύο κρατούμενους να παίζουν Σκραμπλ. «Ξέρω ακόμη ότι και η Βασίλισσα συνηθίζει να παίζει». Μαζί και ο Στινγκ, ο Ρόμπι Γουίλιαμς, η Κάιλι Μινόγκ… Πρόσφατα κάποιος έκανε πρόταση γάμου στο κορίτσι του με την ταξιδιωτική εκδοχή του παιχνιδιού και τα μαγνητικά, μικροσκοπικά γράμματα να ζητούν άμεση απάντηση..
Πολλοί λένε ότι το Σκραμπλ είναι το νέο πόκερ, παιχνίδι δεξιοτήτων, σίγουρα λιγότερο απαιτητικό από το σκάκι, αν και δεν μπορούν να συγκριθούν τα ξενύχτια, ο εκνευρισμός, ο ψυχολογικός πόλεμος, οι ζαβολιές, οι λεκτικές μάχες. Η καλύτερη στιγμή του παιχνιδιού; Οταν έχεις χρησιμοποιήσει και τα εφτά γράμματα κι έχεις ξεπεράσει τους 500-700 βαθμούς. Οταν χτίζεις ενδιαφέρουσες λέξεις, όταν ξεχνάς τα μαθηματικά, τους αναγραμματισμούς, όταν στο τέλος του παιχνιδιού μπορείς να φτιάξεις μικρά πυργάκια και να σκαρώσεις τις πιο τρελές, κακόφωνες, εξωφρενικές, ανύπαρκτες λέξεις. Κι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις μάλλον ούτε στο πόκερ, ούτε στο Ιντερνετ. Α και να μην το ξεχάσουμε… Στο Σκραμπλ χρησιμοποιείται το 28% περίπου της ελληνικής γλώσσας. Λέξεις όπως «Ερ κοντίσιον» και «Ζιπ κιλότ» απαγορεύονται αυστηρά.