Τέρμα οι φτωχογειτονιές, ζήτω οι ουρανοξύστες

Τέρμα οι φτωχογειτονιές, ζήτω οι ουρανοξύστες

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ έπειθε τον Χάρολντ Πράις, το 1952, ότι αυτό που χρειαζόταν για βάση του δεν ήταν ένα τριώροφο κτίριο με εμβαδόν 2.300 τ.μ. αλλά ένα κτίριο με 19 ορόφους και συνολικό εμβαδόν 5.300 τ.μ., αυτό που άλλαξε τη γνώμη του Πράις ήταν το γεγονός ότι το τριώροφο κτίριο θα αποτελούσε σπατάλη. Μόλις ο Ράιτ έδειξε στον Πράις ότι η εγκατάσταση όλων των βασικών υπηρεσιών, ηλεκτρικό δίκτυο, κλιματισμός, υδραυλικό δίκτυο, τηλεφωνικό κ.λπ. θα ήταν απλούστερη και αποδοτικότερη μέσω ενός κεντρικού «κουβουκλίου», ο Πράις, η δουλειά του οποίου ήταν η μεταφορά πετρελαίου και αερίου μέσω αγωγών, κατάλαβε το επιχείρημά του.

Η ζωή στον ουρανοξύστη

Οι ουρανοξύστες παρέχουν την πολυτελέστερη διαβίωση στον κόσμο. Ανθρωποι που θα μπορούσαν να ζήσουν οπουδήποτε, επιλέγουν να αγοράζουν διαμερίσματα σε ουρανοξύστες που χτίζονται σε κάθε μητρόπολη της Γης. Ενα διαμέρισμα στον ουρανοξύστη Tramp World Tower στη Νέα Υόρκη κοστίζει επτά με δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια και οι τιμές συνεχώς αυξάνονται. Ενα ιδιωτικό σπα μαζί με γυμναστήριο, μια εσωτερική πισίνα, ένα γκουρμέ ρεστοράν, μια κάβα, οτιδήποτε θα περίμενε να βρει κανείς σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα σου, συν τη μοναδική θέα του Μανχάταν. Στο Σικάγο, τουλάχιστον τρεις νέοι ουρανοξύστες θα εγκαινιαστούν το 2009. Διεθνώς γνωστοί αρχιτέκτονες ανταγωνίζονται στην προσπάθειά τους να χτίσουν φανταστικούς ουρανοξύστες στο Ντουμπάι. Τα διαμερίσματα σε όλους τους θα πουληθούν «από τα σχέδια» πριν καν να ολοκληρωθούν τα κτίρια. Με ύψος 67 μέτρα, ο ουρανοξύστης του Ράιτ είναι σήμερα μικροσκοπικός. Το Μπουρτζ Ντουμπάι έχει ύψος 502 μέτρα και όταν ολοκληρωθεί θα υπερβαίνει τα 700 μέτρα. Αλλοι ουρανοξύστες που χτίζονται στο Ντουμπάι λυγίζουν και περιστρέφονται, ένας άλλος κρύβεται πίσω από κυματιστά τζάμια και ένας τρίτος περιβάλλεται από τρυπητή πρόσοψη που δημιουργεί ρεύμα αέρα.

Προσθέστε τη λέξη «μπλοκ» στη λέξη «πολυκατοικία» και το αποτέλεσμα είναι απαίσιο. Αρχιτεκτονικά, το μπλοκ είναι συνήθως μια στοίβα κουτιών. Φθηνές, αλλά όχι οικονομικές κατασκευές, κακοχτισμένες, που συνήθως συνδέονται με επικίνδυνες και ανθυγιεινές αυλές. Η σύλληψη είναι κακή και το αποτέλεσμα ακόμη χειρότερο. Εξαιτίας της αποτυχίας των ουρανοξυστών στη Βρετανία, οποιοσδήποτε προτείνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να χτίζουμε στην περιφέρεια των πόλεων και αντ’ αυτού να αρχίσουμε να χτίζουμε ουρανοξύστες, θα επικριθεί ως σκληρός και μη έχων φαντασία. Αυτό όμως που είναι σκληρό και χωρίς φαντασία είναι να χτίζουμε χιλιάδες «προσιτά» σπίτια σε αδιέξοδα, μόλις και μετά βίας ικανά να χωρέσουν τα αυτοκίνητα των κατοίκων τους, χωρίς υποδομές, χωρίς σχολεία, χωρίς καταστήματα και νοσοκομεία κ.τ.λ.

Στο πλαίσιο μιας λογικής οικιστικής πολιτικής, πυκνή δόμηση ισούται με καλύτερες εγκαταστάσεις, διότι όλα θα ήταν αποδοτικότερα. Ακολουθώντας τη βασική ιδέα του δέντρου/κτιρίου (όπου κορμός είναι ο βασικός κλωβός γύρω από τον οποίο χτίζονται οι όροφοι σαν τα κλαδιά του δέντρου) του Φρανκ Λόιντ Ράιτ, αρχίζουμε με τα θεμέλια. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη γεωθερμία για να θερμάνουμε το κτίριο, μειώνοντας κατά πολύ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συνεπώς το κόστος ζωής των ενοίκων. Το ύψος του κτιρίου συνδέεται ευθέως με το βάθος των θεμελίων σε αναλογία περίπου 10:1. Το κτίριο μπορεί να καλύπτεται με φωτοβολταϊκά κύτταρα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων σε ρεύμα, ενώ το πλεόνασμα θα χρησιμοποιείται για τις δαπάνες συντήρησης του κτιρίου. Η ανακύκλωση μέσω αγωγών που θα καταλήγουν σε σημεία συγκέντρωσης, θα είναι πανεύκολη.

Ασφαλέστερο για ενοίκους

Το γεγονός ότι μένουμε με ισόγεια ευθύνεται για το ότι η Βρετανία έχει τον υψηλότερο δείκτη διαρρήξεων στην Ευρώπη. Ενας ουρανοξύστης μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλής για τους ενοίκους του. Τα αρνητικά -π.χ. ότι δεν μπορείς να έχεις σκύλο ή γάτα- είναι θετικά για το περιβάλλον. Με καλό σχεδιασμό οι κάτοικοι δεν θα χρειάζονται συνεχώς τα αυτοκίνητά τους, διότι τα συγκροτήματα θα εξυπηρετούνται από λεωφορεία και ποδηλατοδρόμους. Εντός του ουρανοξύστη, αντί να μην έχεις τίποτε, μπορείς να έχεις τα πάντα: γυμναστήρια, ινστιτούτα ομορφιάς, ρεστοράν, κινηματογράφους, ντίσκο, οτιδήποτε… Σκεφτείτε το.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT