TRAVEL: 36 ώρες στα πανέμορφα χωριά της Τσίνκουε Τέρε της Ιταλίας

TRAVEL: 36 ώρες στα πανέμορφα χωριά της Τσίνκουε Τέρε της Ιταλίας

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δεκάδες χιλιόμετρα συναρπαστικών μονοπατιών της περιοχής Τσίνκουε Τέρε στην ιταλική Ριβιέρα αποτελούσαν παραδοσιακά πόλο έλξης για περιπατητές και κατασκηνωτές. Τα πέντε χωριά της περιοχής, το κάθε ένα λαξευμένο στα απόκρημνα βράχια, αξίζουν όμως τη μετακίνηση, ενώ οι λιγότερο αθλητικοί τύποι και οι λάτρεις των καλών ξενοδοχείων μπορούν και αυτοί να βρουν αυτό που αναζητούν. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς τον καταιγισμό ερεθισμάτων που προσφέρει η περιοχή είναι να ξεφύγει από τις τουριστικές διαδρομές και να απολαύσει την απίστευτη ομορφιά, την εξαιρετική κουζίνα και τα μυριάδες αρώματα των Τσίνκουε Τέρε.

1. Αποκτήστε προοπτική (Παρασκευή 4 μ.μ.)

Προτού αρχίσετε να ανακαλύπτετε τις Τσίνκουε Τέρε, κάντε μία δεκαπεντάλεπτη βόλτα μέσα από τους αμπελώνες στο Σαντουάριο ντέλα Μαντόνα ντι Μοντενέρο. Η μυθιστορηματικής ομορφιάς διαδρομή μέχρι την εκκλησία, με τα αγριολούλουδα και τις πολύχρωμες πεταλούδες, συμπληρώνεται από τις μεγαλειώδεις θέες του συνόλου της ακτογραμμής των 15 χλμ., από υψόμετρο 400 μέτρων. Ο ναός, που λειτουργεί και σήμερα, αποτελεί εντυπωσιακό δείγμα των βασιλικών του 14ου αιώνα, που ανέδειξαν μικρές κωμοπόλεις σαν κι αυτή.

2. Περίπατος εραστών (5.30 μ.μ.)

Πάρτε το αυτοκίνητο μέχρι το Ριοματζόρε, σταθμεύστε εκεί και ακολουθείστε τον κατηφορικό δρόμο μέχρι το λιμάνι και τη μαρίνα του χωριού. Γυρίστε μετά προς τα πίσω και ακολουθήστε τον κεντρικό δρόμο και τις πινακίδες που σας δείχνουν τον δρόμο προς τη Βία ντελ’ Αμόρε, πρώτο τμήμα του «Γαλάζιου Μονοπατιού», μιας διαδρομής διάρκειας πέντε ωρών, που ενώνει μεταξύ τους και τα πέντε χωριουδάκια των Τσίνκουε Τέρε. Το μονοπάτι, στο τμήμα του που συνδέει το Ριοματζόρε με τη Μαναρόλα, είναι ιδιαίτερα βατό και ευρύ. Χαράχτηκε πριν περίπου έναν αιώνα, ενώ η παραθαλάσσια διαδρομή και οι μαγευτικές θέες της, χάρισαν στο μονοπάτι το όνομά του: οδός Ερώτων.

3. Γευσιγνωσία (7 μ.μ.)

Το μικροσκοπικό χωριό της Μαναρόλα είναι κάτι που αξίζει να δείτε: ένα σύνολο από σπίτια σε παστέλ χρώματα, που σκαρφαλώνουν στην πλαγιά ενός μαύρου γκρεμού, δίπλα ακριβώς από τις πιο πλούσιες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας. Η μικρή αυτή επαρχία είναι διάσημη όχι για ένα, αλλά για δύο, κρασιά ονομασίας προέλευσης: το λευκό Τσίνκουε Τέρε, ένα ξηρό μείγμα τριών ποικιλιών σταφυλιού και τη σκιακέτρα, ένα λιαστό γλυκό κρασί, από ώριμο σταφύλι, που σερβίρεται συνήθως ως επιδόρπιο σε ειδικές περιστάσεις. Για να δημιουργήσετε τη δική σας ειδική περίσταση, καθίστε σε τραπέζι στη Μαρίνα Πίκολα, δίπλα στο ομώνυμο ξενοδοχείο, ζητείστε να δοκιμάσετε ένα Μαναρόλα Τσίνκουε Τέρε και συγκρίνετέ το με το κρασί που βγαίνει από σταφύλι και των πέντε χωριών της περιοχής.

4. Οικογενειακό δείπνο (8.30 μ.μ.)

Για μία σπιτική γεύση, βρείτε την Τρατορία νταλ Μπίλι, ένα νόστιμο τριώροφο εστιατόριο, στην πλαγιά του κατάφυτου βουνού της Μαναρόλα. Η μαγευτική βόλτα μέσα από τα ανηφορικά δαιδαλώδη σοκάκια του χωριού, οδηγεί σε σειρά από κρεμαστούς κήπους-ταράτσες, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως παστές ή λεμονάτες αντζούγιες, ταλιερίνι με τομάτα, τυρί πεκορίνο, γαρίδες και ελαιόλαδο. Η θέα αξίζει τη μετακίνηση.

5. Μυστική παραλία (Σάββατο 10 π.μ.)

Για να επισκεφθείτε τρία χωριά σε μία ημέρα, πάρτε το ταχύ τοπικό τρένο έως την Κορνίλια, το πιο μικρό και απομονωμένο από τα πέντε χωριά. Αποφύγετε τη γεμάτη τουρίστες σκάλα των 365 σκαλιών προς την πλατεία του χωριού. Αντίθετα, πάρτε τον δρόμο προς την παραλία γυμνιστών του Γκουβάνο, το καλά κρυμμένο μυστικό των ντόπιων. Μετά την αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού, ακολουθείστε τα σκαλιά και βγείτε σε μεγάλη μεταλλική πόρτα. Χτυπήστε το κουδούνι και κάποιος θα σας ανοίξει. Ακολουθείστε το μονοπάτι για δέκα λεπτά μέσα από τα ιδιωτικά αμπέλια και ξαφνικά θα βρεθείτε πάνω από δύο μαγευτικές παραλίες. Η είσοδος κοστίζει πέντε ευρώ, αλλά αξίζει τον κόπο, ενώ φέρτε μαζί σας νερό και τρόφιμα, γιατί οι δύο παραλίες δεν διαθέτουν καντίνες.

6. Το βραβευμένο χωριό (1.30 μ.μ.)

Το επόμενο χωριό, το Βερνάτσα, θα εξασφάλιζε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό μεταξύ των οικισμών της Τσίνκουε Τέρε. Τα ιστορικά του μνημεία, το μικρό του μέγεθος, αλλά και η παρουσία νέων και «μοδάτων» παραθεριστών, το κάνει να ξεχωρίζει ευχάριστα από όλα τα άλλα. Επισκεφθείτε τη Βία Βισκόντι, το ζωντανό κεντρικό δρόμο του Βερνάτσα, μέχρι να φτάσετε στην πανέμορφη κεντρική πλατεία.

7. Ψηλά και ακριβά (3 μ.μ.)

Με γεμάτο στομάχι και ίσως λίγο παραπάνω κρασί, θα θέλατε να επισκεφθείτε τα παρακάτω αξιοθέατα, με τη σειρά αυτή: την εκκλησία Σάντα Μαργκερίτα ντ’ Αντιόκα, χτισμένη το 1318 πάνω σε βράχο και με πρόσοψη που μοιάζει να γυρνά την πλάτη στην πλατεία, τις βίγλες του Καστέλο Ντόρια του 11ου αιώνα, με τις εκπληκτικές θέες και τη Λα Καντίνα ντελ Μόλο, μπαρ της μόδας, που πουλάει τοπικές λιχουδιές μαζί με κρασί από το προσωπικό αμπέλι του ιδιοκτήτη.

8. Μοντερόσο αλ Μάρε (Κυριακή 8.30 π.μ.)

Στο Μοντερόσο αλ Μάρε, το μεγαλύτερο από το πέντε χωριά, μη χάσετε τα φρεσκοψημένα γλυκά του Ιλ Φραντόιο, ενός μικρού αρτοποιείου, που φτιάχνει τα περίφημα ντόλτσι καστανίνα, με καρύδια, γάλα, κουκουνάρι και σταφίδα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την εξαιρετική φοκάτσια, σε περισσότερες γεύσεις από όσες μπορείτε να φαντασθείτε.

9. Στα καταγάλανα νερά (11 π.μ.)

Απολαύστε, τέλος, το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής: τις οργανωμένες παραλίες της, που συγκεντρώνουν την «αφρόκρεμα» των Ιταλών παραθεριστών. Κοντά στην είσοδο του μοναστηριού Κονβέντο ντέι Καπουτσίνι θα βρείτε την παραλία Μπάνι Εντεν, ένας χρωματιστός κόσμος από απλώστρες, καταγάλανα νερά και μαυρισμένες καλλονές.

Χρήσιμες πληροφορίες

Στη Μαναρόλα: ξενοδοχείο Ca’ D’ Andrean (101, Via Discovolo)

εστιατόριο και ξενοδοχείο Marina Piccola (16, Via Lo Scalo)

Trattoria dal Billy (122, Via Rollandi)

Στη Βερνάτσα: Trattoria Giannni Frianzi (1, Piazza G. Μarconi)

Στο Μοντερόσο αλ Μάρε: ξενοδοχείο Hotel Margherita (72, Via Roma, www.hotelmonterosso.it)

μπαρ Enoteca 5 Terre di Sassarini Giancarlo (94, Via Fegina)

εστιατόριο L’ Ancora della Tortuga (6, Salita Cappuccini)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή