Οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν της οικολογίας

Οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν της οικολογίας

6' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που το περιβάλλον απειλείται και οι φυσικές καταστροφές πληθαίνουν η Καλιφόρνια αποδεικνύει έμπρακτα με τους νόμους που έχει ψηφίσει ότι το μέλλον ανήκει στην πράσινη τεχνολογία και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της Βουλής της πολιτείας, Φάμπιαν Νουνιές, ο οποίος επισημαίνει ότι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η λήψη προληπτικών μέτρων και όχι η εκ των υστέρων αντίδραση.

Με 37 εκατομμύρια κατοίκους η Καλιφόρνια είναι η πιο πλούσια πολιτεία των ΗΠΑ και η 8η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, άρα η εμπειρία της αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για πολλές χώρες, ίσως και για την Ελλάδα.

Πρωταγωνιστής

Γιος μεταναστών από το Μεξικό, ο 40χρονος Νουνιές, θεωρείται από τα ανερχόμενα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος. Αφού υπογραμμίζει τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπερψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, σημειώνει ότι στο μέτωπο της οικολογίας η Καλιφόρνια είναι πρωτοπόρα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ κατηγορεί τον πρόεδρο Μπους για έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας που όχι μόνο δεν βοηθά το περιβάλλον αλλά πλήττει και την εικόνα της Αμερικής διεθνώς.

– Είστε ο δημοκρατικός πρόεδρος της Βουλής σε μια πολιτεία της οποίας ο κυβερνήτης είναι ρεπουμπλικανός και μάλιστα διάσημος. Πώς είναι η συνεργασία σας;

– Αν και πολιτικοί αντίπαλοι είμαστε φίλοι. Δεν ξεκινήσαμε έτσι. Στην αρχή είχαμε πολλές συγκρούσεις, αλλά τελικά μάθαμε να συνεργαζόμαστε. Τελευταία έχει μετακινηθεί προς τον μεσαίο χώρο και συνεργασθήκαμε αποτελεσματικά για την προστασία του περιβάλλοντος, την αύξηση του κατώτατου μισθού, και τη μείωση κατά 60% του κόστους των φαρμάκων για τους χαμηλόμισθους.

– Πώς βλέπει ο κυβερνήτης Σβαρτσενέγκερ το ζήτημα του περιβάλλοντος;

– Στον σημαντικό νόμο «ΑΒ-32» για την προστασία του περιβάλλοντος είχαμε αρχικά μεγάλες αντιδράσεις από τον κυβερνήτη ο οποίος ήθελε αλλαγές. Αντισταθήκαμε και δεν τις υιοθετήσαμε. Ψηφίσαμε τον νόμο και τον στείλαμε στο γραφείο του.

– Γιατί τον υπέγραψε, αφού δεν συμπεριλάβατε τις αλλαγές που επιθυμούσε;

– Ανήκει στο άλλο κόμμα, αλλά είναι γνωστό ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Προέρχεται από το Χόλιγουντ, άρα συντάσσεται με την προοδευτική τάση στο ζήτημα. Νομίζω ότι ζύγισε την κατάσταση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν καλύτερα να συνυπογράψει ένα νόμο με τον οποίο συμφωνεί κατά 70%, από το να μην υπάρξει τελικά νόμος για το περιβάλλον με δική του ευθύνη. Η απόφαση αυτή βελτίωσε σημαντικά την εικόνα του.

Παράδειγμα προς μίμηση

– Πιστεύετε ότι η Καλιφόρνια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη χώρα;

– Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως ακούγεται υπεροπτικό, αλλά νομίζω ότι ναι, είμαστε. Και θα σας αναφέρω ένα ενδεικτικό στοιχείο: τα τελευταία είκοσι χρόνια η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί κατά 80%, ενώ στην Καλιφόρνια παρέμεινε στα ίδια ακριβώς επίπεδα. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Οι Δημοκρατικοί πιέσαμε και περάσαμε πολλούς ουσιαστικούς νόμους που άλλαξαν πολλά. Για να είμαι δίκαιος πρέπει να πω ότι και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι συχνά ψήφισαν μαζί μας.

– Πώς αντιμετωπίζετε τις οικολογικές προκλήσεις των καιρών;

– Δεν έχουμε μείνει στη θεωρία. Κάνουμε τις εξαγγελίες πράξη. Το 2004 εισαγάγαμε συγκεκριμένη νομοθεσία για τον περιορισμό των ρύπων και θα τους μειώσουμε κατά 25% έως το 2020. Θέλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας διεθνώς. Να λειτουργούμε ως παράδειγμα για την Αμερική και όλο τον κόσμο. Και το κάνουμε. Μισά από τα υβριδιακά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ βρίσκονται στην Καλιφόρνια.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε αποδοτικοί γιατί όλοι μας κοιτούν με κριτικό βλέμμα αλλά και προσδοκίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις οποιεσδήποτε κομματικές διαφορές να μας εμποδίσουν από το να πετύχουμε, όχι μόνο στην Καλιφόρνια αλλά και σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να επαναφέρουμε την Αμερική στην παγκόσμια πρωτοπορία. Δυστυχώς, αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο πρόεδρος είναι ο Τζορτζ Μπους. Οι κινήσεις του μιλούν από μόνες τους. Δεν δέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και έφθασε στο σημείο να πιέσει επιστήμονες της ΝΑΣΑ να μην δημοσιοποιήσουν σχετικές έρευνες με αποδεικτικά στοιχεία. Ολα αρχίζουν από την πολιτική ηγεσία η οποία πρέπει να έχει την ευαισθησία και την ικανότητα να εξηγεί στο ευρύ κοινό την ανάγκη να κάνουμε κάτι.

– Δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα ή είναι δέσμιος συγκεκριμένων συμφερόντων;

– Νομίζω ότι είναι υπό την επιρροή των εταιρειών πετρελαίου, αλλά ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι ιδεολογικά ακραίοι συνεργάτες του.

– Σας βοηθά το γεγονός ότι στην Καλιφόρνια έχετε ένα οικολογικά πιο ευαίσθητο εκλογικό σώμα;

– Αυτό είναι αλήθεια. Τη στιγμή που το 67% των Αμερικανών σε εθνικό επίπεδο υποστηρίζουν την ανάγκη το κράτος να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, στην Καλιφόρνια το ποσοστό είναι 77%. Ενα είναι σίγουρο. Οτι η ευαισθησία για το περιβάλλον αυξάνεται σε όλη τη χώρα, σε ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων. Ολοι θέλουν να κάνουν κάτι για να το προστατεύσουν.

– Είστε συμπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον στην Καλιφόρνια. Μπορεί ο Αλ Γκορ να παίξει ρόλο;

– Αρκετοί μιλούν για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα κατέβει. Παρά την υψηλή δημοφιλία του σε ένα τμήμα των δημοκρατικών ψηφοφόρων, θα ήταν πολύ δύσκολο να ανατρέψει τους συσχετισμούς που παγιώνονται τους τελευταίους μήνες. Ο Ομπάμα είναι επίσης ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα. Εγώ πάντως πιστεύω ότι το χρίσμα θα πάρει η Χίλαρι.

Ολα για την έρευνα

– Μερικοί πιστεύουν ότι το μέλλον ανήκει στην πυρηνική ενέργεια.

– Εμείς τη φοβόμαστε. Θέλουμε να επενδύσουμε στην πρωτοπορία. Πιστεύουμε ότι το μέλλον της Καλιφόρνια, της Αμερικής και του κόσμου βρίσκεται στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Θυμάμαι τον πατέρα μου που μού έλεγε ότι η ανάγκη είναι η μητέρα της ανακάλυψης. Πιστεύω ότι, εάν αναγκάσουμε τις εταιρείες να βρουν εναλλακτκές πηγές, θα επενδύσουν σε έρευνα και θα ανακαλύψουν λύσεις. Ηδη, στην Καλιφόρνια επενδύονται δύο δισ δολάρια σε έρευνα. Κάποτε ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι έρχονταν στην Καλιφόρνια ήταν ο χρυσός. Είμαι πεπεισμένος ότι στον 21ο αιώνα αυτό θα αντικατασταθεί από την πράσινη τεχνολογία.

Ξέρετε, είναι ενοχλητικό να βλέπει κανείς τα τρομακτικά άλματα της τεχνολογίας σε τόσες πτυχές της ζωής. Από τα κομπιούτερς μέχρι τα κινητά τηλέφωνα όλα αλλάζουν ταχύτατα, αλλά στην ενέργεια έχουμε μείνει δεκαετίες πίσω και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε πετρέλαιο. Τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια στην αποκατάσταση της ηγετικής μας θέση στον κόσμο είναι η συνεχιζόμενη εμπλοκή μας στο Ιράκ, και η αποστασιοποίησή μας από τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Εάν δεν ηγηθούν οι ΗΠΑ, δεν θα ακολουθήσουν ποτέ η Κίνα και η Ινδία.

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

– Τα τελευταία καλοκαίρια μεγάλες φωτιές καίνε την Καλιφόρνια. Κάτι ανάλογο ζούμε και στην Ελλάδα. Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα;

– Σε ολόκληρη την πολιτεία λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα. Δεν ξέρω αν το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα, αλλά λόγω της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος εμείς το κάνουμε κάθε χρόνο. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές όπου οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι αυξημένες. Εχει σημασία ο τρόπος που φυτεύουμε τα δένδρα. Μερικές φορές στις «επικίνδυνες» περιοχές κόβουμε αρκετά δένδρα εκ των προτέρων για να δυσχεράνουμε την εξάπλωση της φωτιάς, αν ξεσπάσει. Επίσης, σε περιοχές που οι ειδικοί των υπηρεσιών μας γνωρίζουν ότι είναι υπερβολικά ξηρές ρίχνουμε μεγάλες ποσότητες νερού προληπτικά.

– Ολα αυτά πριν εκδηλωθούν φωτιές;

– Φυσικά πριν. Μερικές φορές το μετά είναι αργά. Θέλει γνώση της περιοχής, συνεργασία και προληπτικό σχεδιασμό. Δεν είμαστε παντογνώστες. Εχουν επανειλημμένα υπάρξει και περιπτώσεις όπου ξέσπασαν φωτιές εκεί που δεν το περιμέναμε και είχαμε μεγάλες καταστροφές όπως πρόσφατα στο Τάχο. Εκεί ασκήθηκε κριτική στην υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος του Τάχο, διότι είχε αντιταχθεί στην προληπτική κοπή δένδρων, επιλογή που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ήταν καταστροφική.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που έχουμε ευθύνη όπως στη φωτιά του Λος Αντζελες όπου, αν και γνωρίζαμε ότι είναι επικίνδυνη περιοχή, δεν ενεργήσαμε έγκαιρα, αλλά εδώ το πρόβλημα ήταν τελείως διαφορετικό και αφορά τον πόλεμο του Ιράκ. Στις πολιτείες ένας από τους κύριους σκοπούς της Εθνικής Φρουράς είναι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όπως είναι οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. Η Εθνική Φρουρά αποτελείται από απλούς πολίτες που αφήνουν για μικρά διάστηματα την καθημερινή εργασία τους, για να υπηρετήσουν. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών έχει κάνει δύο ή και τρεις περιοδείες στο Ιράκ. Ετσι, όχι μόνο δεν έχουμε τον αναγκαίο αριθμό, αλλά πολλοί από αυτούς είναι εξαντλημένοι ή απλά καταβεβλημένοι ψυχικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT