ΚΟΝΚΟΡΝΤ. Ο Θίοντορ Ρούζβελτ αποτελεί ίνδαλμα όλων των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καθώς τον επικαλούνται τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί, αποδίδοντάς του όποιο χάρισμα θέλουν.
Οπως επισημαίνει ο Τζον Ρόμπερτ Γκριν, καθηγητής Ιστορίας στο Cazenovia College της Νέας Υόρκης, συχνά οι υποψήφιοι επικαλούνται τη δήλωση του Ρούζβελτ «μίλα ήρεμα και κράτα ένα μεγάλο μαστίγιο», που αποτελούσε δόγμα εξωτερικής πολιτικής με βάση την απειλή της αμερικανικής ισχύος. Τη φράση αυτή, όμως, επαναλαμβάνουν ερμηνεύοντάς την κατά το δοκούν: ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, που εννοεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιμείνουν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά και ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ, υπερασπιζόμενος το σχέδιό του να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών κατά τουλάχιστον 100.000.
Για τον γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν, κάθε αναφορά στον 26ο πρόεδρο των ΗΠΑ έχει σχέση με το όραμα του Ρούζβελτ για τον ρόλο της Αμερικής στη διεθνή σκηνή, τον οποίο και επέτυχε να της δώσει στον 20ό αιώνα. Ο κ. Μακ Κέιν δηλώνει ότι ταυτίζεται με τον περιβόητο λόγο που εξεφώνησε ο πρόεδρος Ρούζβελτ στη Σορβόννη τον Απρίλιο του 1910, όταν είπε ότι «τα εύσημα ανήκουν στον άνδρα που βρίσκεται στον αγώνα με το πρόσωπο γεμάτο σκόνη, ιδρώτα και αίμα». Τον επικαλέσθηκε για να δηλώσει στους ψηφοφόρους ότι θα δώσει μάχη κατά του σχεδίου των Δημοκρατικών να επιβάλουν χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Από δημοκρατική σκοπιά
Οι Δημοκρατικοί, αντιθέτως, επικαλούνται τον Ρούζβελτ όταν θέλουν να εμφανισθούν ως μεταρρυθμιστές ικανοί να συγκρουστούν με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι γερουσιαστές Μπάρακ Ομπάμα και Τζο Μπίντεν έχουν εγκωμιάσει την κίνηση του Ρούζβελτ να επιτεθεί στα καρτέλ και τα βιομηχανικά μονοπώλια, μολονότι ο διάδοχός του, Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ, επετέθη στα περισσότερα τραστ. Η γερουσιαστής Κλίντον και ο Ομπάμα έχουν επικαλεσθεί την περιβόητη δήλωση του Ρούζβελτ «η ευημερία του καθενός εξαρτάται από την ευημερία του συνόλου», προσπαθώντας να δώσουν το στίγμα της οικονομικής αναμόρφωσης που ευαγγελίζονται.