ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Χωρίς τον «εγκέφαλό της» θα μείνει, επισήμως από τα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση Μπους, καθώς ο Καρλ Ρόουβ, πολιτικός γκουρού του Αμερικανού προέδρου και στενός του φίλος από τη δεκαετία του ’70, διεμήνυσε, χθες, με συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι αποχωρεί, τελικά, από τον Λευκό Οίκο – απόφαση, που όπως ισχυρίστηκε, είναι άσχετη με τα πολιτικά πράγματα. Η έξοδός του, παρότι προβάλλεται ως φυσική και αναμενόμενη, έρχεται να προστεθεί σε σειρά παραιτήσεων μελών του προεδρικού επιτελείου -μεταξύ τους οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας κ. Κράουτς και Ο’ Σάλιβαν- περίπου ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και εν μέσω δυσμενών δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ποσοστό των αντιπάλων της πολιτικής Μπους να έχει εκτοξευτεί στο 63%.
«Νομίζω ότι ήλθε η ώρα», δήλωσε ο Ρόουβ στη Wall Street Journal, εξηγώντας ότι ήθελε να παραιτηθεί πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν το έπραξε διότι δεν επιθυμούσε να συμπέσει η αποχώρησή του με την ανάκτηση του ελέγχου του Κογκρέσου από το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Τζορτζ Μπους ήταν εξαρχής ενήμερος γι’ αυτή του την επιθυμία και παραμενει πολύ καλός φίλος του, διαβεβαίωσε ο κ. Ρόουβ για να συμπληρώσει: «Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για να σε κρατήσει εδώ, και στ’ αλήθεια μ’ αρέσει εδώ αλλά πρέπει να φύγω για χάρη της οικογένειάς μου». Παρότι δεν δόθηκε άλλος λόγος για την παραίτηση, πολιτικοί αναλυτές σημείωσαν ότι ο Λευκός Οίκος δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, που προβλέπουν εκτεταμένες απώλειες στις επόμενες εκλογές εκτός εάν μεσολαβήσει κάποιο «θαύμα» ειδικά στο μέτωπο του Ιράκ. Για να χρυσώσει το χάπι ο παραιτηθείς προεδρικός σύμβουλος, προέβλεψε στην ίδια συνέντευξη ότι «το Ιράκ θα γίνει ένας καλύτερος τόπος», ο Τζορτζ Μπους θα ανακτήσει τη δημοτικότητά του, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές, αφού, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το αντίπαλο δημοκρατικό στρατόπεδο να δώσει το χρίσμα «σε μια σκληρή, πεισματάρα και γεμάτη ελαττώματα υποψήφια, όπως η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον».
Ποιος είναι
Ο Καρλ Ρόουβ, 57 ετών, εργάζεται στο πλευρό του Τζορτζ Μπους από το 1993, όταν ο νυν πρόεδρος έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του κυβερνήτη του Τέξας. Οταν ο δεύτερος κατέκτησε την προεδρία των ΗΠΑ το 2001, ο Καρλ Ρόουβ ήταν από τα πρώτα και καθοριστικά στελέχη του Λευκού Οίκου, ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε εκείνη την εκλογική επιτυχία όπως και την επόμενη, ενώ υπήρξε σημαντικος παράγοντας στη λήψη των αποφάσεων για το Ιράκ, γεγονός που του απέδωσε το παρατσούκλι «ο εγκέφαλος του Μπους». Εως τις 31 Αυγούστου θα κατέχει τη θέση του αναπληρωτη προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. «Προφανώς είναι μεγάλη απώλεια για μας», δήλωσε, σχολιάζοντας την παραίτηση, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο. «Είναι εξαίρετος συνάδελφος, πολύ καλός φίλος και καταπληκτικό μυαλό». Οι ιδέες του, ωστόσο, ήταν αυτές που του προκάλεσαν προβλήματα πολλάκις. Ο Καρλ Ρόουβ βρισκόταν επί μήνες στο στόχαστρο των ανακριτών λόγω της υπόθεσης της Βάλερι Πλέιμ, της αξιωματούχου της CIA, η οποία είδε τη σταδιοδρομία της να καταρρέει επειδή ο σύζυγός της επέκρινε την πολιτική στο Ιράκ. Παρότι ο Ρόουβ δεν αναμίχθηκε ευθέως στην επίσημη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική, λένε ότι ήταν εκείνος που έπεισε το Κογκρέσο να εγκρίνει την απόφαση της εισβολής στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003. Κατηγορήθηκε επίσης ότι ενορχήστρωσε τις περσινές απολύσεις οκτώ ομοπονδιακών εισαγγελέων, επειδή αρνήθηκαν να προωθήσουν τα συμφέροντα του Ρεπουμπλικανικου Κόμματος. Επιπλέον, το 2005, είχε καταλάβει τα πρωτοσέλιδα, καταγγέλλοντας ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι φιλελεύθεροι ήθελαν «να προσφέρουν θεραπεία και κατανόηση στους τρομοκράτες» αντί για αποφασιστική στρατιωτική δράση, δήλωση που πυροδότησε εκκλησεις για την παραίτησή του από συγγενείς των θυμάτων και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος.