ΠΕΚΙΝΟ. Το 2003 η Κίνα πανηγύριζε την πρώτη αποστολή αστροναύτη της στο Διάστημα. Χθες, αποκαλύφθηκε ότι ο Γιανγκ Λιβέι παρά τρίχα γλίτωσε από τον θάνατο, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, «Ξινχουά».
«Ο Γιάνγκ έχασε κάθε επαφή με το κέντρο ελέγχου στη Γη μόλις το διαστημόπλοιό του μπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα. Αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο που είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι της διαστημικής αποστολής», αποκαλύπτει στην έκθεση του ο κ. Ντόνγκ Ντέγι, διευθυντής του Κέντρου Δορυφορικής Παρακολούθησης και Ελέγχου.
Οι τηλεπικοινωνίες διακόπτονται όταν οποιοδήποτε διαστημόπλοιο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, όμως στην περίπτωση του Λιβέι «ακόμη και το ραντάρ δεν έπιανε κάποιο σήμα από την άκατο που επέστρεφε», αναφέρει ο κ. Ντέγι. «Οταν η άκατος βγήκε από την περιοχή όπου δεν υπήρχε σήμα, τα σήματα από το διαστημόπλοιο εξακολούθησαν να είναι απροσδιόριστα, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο την προσγείωση του αστροναύτη Γιανγκ».
Τελικά το κέντρο ελέγχου διέταξε η παρακολούθηση και η καθοδήγηση του σκάφους να γίνει με οπτικά και όχι με ηλεκτρονικά μέσα. «Μηχανικοί και επιστήμονες στο έδαφος μέτρησαν την ακριβή θέση και τροχιά του διαστημοπλοίου. Χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής θέση του διαστημοπλίου δεν θα ήταν δυνατό το άνοιγμα του αλεξίπτωτου που επιβραδύνει το διαστημόπλοιο», εξηγεί ο κ. Ντέγι.
Τελικά, ο Κινέζος αστροναύτης προσγειώθηκε εννέα χιλιόμετρα μακριά από την προκαθορισμένη τοποθεσία, επίδοση καθόλου άσχημη αν σκεφτεί κανείς τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν. Εφέτος η Κίνα έχει προγραμματίσει μια μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη με σκοπό τη λεπτομερή χαρτογράφηση της επιφάνειάς της.