Σαρωτική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατών της Αλ Κάιντα

Σαρωτική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατών της Αλ Κάιντα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Εν αναμονή των εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο, μετά την έκκληση του πρωθυπουργού Νούρι Μαλικί για έκτακτη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει και εντείνει τις επιχειρήσεις, φοβούμενος κλιμάκωση των ανταρτικών επιθέσεων ενόψει της κατάθεσης στο Κογκρέσο έκθεσης για τα αποτελέσματα της νέας αμερικανικής στρατηγικής στο Ιράκ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η επιχείρηση με την ονομασία «Phantom Strike», η οποία διεξάγεται από κοινού με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, συνίσταται από ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια του Ιράκ και στοχεύει στην καταδίωξη «των εναπομεινάντων τρομοκρατών της Αλ Κάιντα του Ιράκ και των εξτρεμιστικών στοιχείων, τα οποία υποστηρίζονται από το Ιράν».

Εναντίον του Ιράν, το οποίο μάλιστα κατηγόρησε για «γενοκτονία», έστρεψε χθες τα πυρά του και ο Αντνάν αλ-Ντουλαϊμί, ηγέτης του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος, το οποίο αποχώρησε από την κυβέρνηση την 1η Αυγούστου. Ο Ντουλαϊμί είπε ότι το Ιράν έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία γενοκτονίας εναντίον της σουνιτικής κοινότητας στο Ιράκ και ζήτησε, με ανοιχτή επιστολή του, την παρέμβαση του ευρύτερου αραβικού κόσμου. Αν και η παράταξή του έχει αποδειχθεί την έκκληση για συνομιλίες, εντούτοις η δήλωσή του είναι ενδεικτική των διαθέσεών του έναντι του Μαλικί, ο οποίος πραγματοποίησε, την περασμένη εβδομάδα, επίσκεψη στην Τεχεράνη και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα εξήρε τον «εποικοδομητικό» ρόλο του Ιράν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Συνομιλίες αρχηγών

Στο μεταξύ, άρχισαν χθες στη Βαγδάτη προπαρασκευαστικές διμερείς συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Μαλικί. Συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Ταρέκ αλ-Χασεμί, σουνίτης και μέλος του Μετώπου της Συμφωνίας του Ιράκ, ο Κούρδος πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο αντιπρόεδρος Αντέλ Αμπντούλ -Μαχντί, μέλος του ισχυρού σιιτικού Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράκ, και ο Μασούντ Μπαρζανί, ο ηγέτης του αυτόνομης περιοχής των Κούρδων.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν παραιτηθεί σχεδόν όλοι οι σουνίτες ηγέτες από την κυβέρνηση Μαλικί, καταγγέλλοντας τη μονόπλευρη πολιτική του, με αποτέλεσμα να παραμένουν κενές τουλάχιστον 17 υπουργικές έδρες, ενώ άλλοι μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ο Μαλικί, ο οποίος δεν έχει επιτύχει να προωθήσει τα σχέδιά του για εθνική συμφιλίωση, εκτιμάται ότι παρότι συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε παραχωρήσεις. Οταν (την Κυριακή) προσκάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε συνομιλίες, δήλωσε παράλληλα ότι αν δεν βρει ανταπόκριση «θα απευθυνθούμε στους αδελφούς μας, που προσφέρουν τη βοήθειά τους και θα αναζητήσουμε υπουργούς απ’ αυτούς». Ο Μαλικί αναφερόταν, κατά τα φαινόμενα, σε τοπικούς σεΐχηδες, στο δυτικό Ιράκ, οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση και ηγήθηκαν σουνιτικής εκστρατείας εναντίον ανταρτών της Αλ Κάιντα.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το ΡΚΚ προειδοποίησε χθες το Ιράκ και την Τουρκία να μην προβούν σε καταστολή του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, μετά την πρόσφατη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Αγκυρας και Βαγδάτης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT